Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- tarkę
KROK 1: MOCZYMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc w chłodnym miejscu.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka szalotkę i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie szklista (ok. 10 min). W tym czasie czosnek kroimy w plasterki, a imbir ścieramy na tarce. Dodajemy je do szalotki i całość dusimy jeszcze ok. 5 min.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA
Do garnka z cebulą, czosnkiem i imbirem wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
KROK 4: DUSIMY CAŁOŚĆ NA MAŁYM OGNIU
Dolewamy bulion, dodajemy namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, pastę curry, mleczko kokosowe i papryczkę chili. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Podajemy z chlebkiem naan lub pitą.
Zobacz podobne
przepisy
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
Zielone curry z groszkiem cukrowym
Karol przygotował coś dla fanów kuchni tajskiej – zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem cukrowym!
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Curry
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!
Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry to potrawa, która występuje w tradycji kulinarnej wielu krajów z terytorium Azji i Bliskiego Wschodu. Jednym z najbardziej popularnych wariantów tego dania jest kurczak w sosie curry z warzywami. My przygotowaliśmy dla Was curry z kurczaka z dodatkiem bulionu drobiowego, ciecierzycy i słodkiego mleczka kokosowego. Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym to połączenie, które zachwyca swoim harmonijnym smakiem.
Rozgrzewający, mocno nasycony przyprawami kurczak curry z warzywami z naszego przepisu jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Podsmażone składniki i kurczak skąpany w przyprawach idealnie łączy się z sycącą ciecierzycą i słodkim mleczkiem kokosowym. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować idealnego kurczaka z pastą curry? Przygotowaliśmy dla Ciebie nie tylko prosty przepis na kurczaka w sosie curry, ale także ogrom wskazówek i trików stosowanych przez profesjonalistów, dzięki którym Twój kurczak w curry nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu!
Szybkie curry z kurczakiem i ciecierzycą – porady
Tytułowy kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i ciecierzycą to szybkie danie, które przygotowuje się w prosty sposób. Przyrządzając aromatycznego kurczaka curry z mlekiem kokosowym, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które mogą wpłynąć na smak całego dania.
Kluczowe dla osiągnięcia odpowiedniego smaku i aromatu są składniki wysokiej jakości. Mięso używane do gotowania powinno być soczyste i delikatne, dlatego też w naszym przepisie znajdziesz mięso z udka kurczaka. Żeby przygotować idealne curry z kurczakiem i warzywami należy zwrócić uwagę także na jakość pozostałych składników — ciecierzycy, mleczka kokosowego oraz pasty curry.
Nasz przepis na kurczaka curry zawiera żółte curry, które powstaje z kurkumy, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, galangalu, imbiru i jeszcze kilku innych dodatków, co czyni są najsłodszą i najbardziej łagodną z wszystkich rodzajów curry. Przepadasz za ostrymi potrawami i chciałbyś dodać swojemu curry z kurczakiem nieco pikanterii? Zamień żółtą pastę na wersję zieloną lub czerwoną.
Niezwykle ważnym elementem całego dania jest ciecierzyca, którą trzeba porządnie wymoczyć przed dodaniem do kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym. Ciecierzyca powinna moczyć się przez co najmniej 12 godzin, zanim przejdziesz do jej gotowania w curry z kurczakiem z naszego przepisu. Jeśli chcesz przygotować szybką wersję tego dania, możesz skorzystać z cieciorki z puszki. Taką ciecierzycę należy porządnie odcedzić i opłukać, aby pozbyć się z niej nadmiaru soli.
Chcesz użyć do swojego dania piersi z kurczaka i zależy Ci na tym, aby była soczysta? Zamarynuj ją przed usmażeniem w oliwie, soku z cytryny oraz wybranych przyprawach. Długie marynowanie sprawi, że kurczak pozostanie soczysty w środku, a sos curry podkreśli jego delikatny smak.
Kurczak curry z cieciorką – zachowaj równowagę smaków
Jak zrobić jeszcze pyszniejsze curry z kurczakiem? Żeby uzyskać idealnie kremowego kurczaka w curry z mlekiem kokosowym, należy zachować równowagę pomiędzy smakami i teksturami w daniu. Staraj się dostosować ilość przypraw do ilości dodawanego mleczka kokosowego, inaczej potrawa zostanie zdominowana przez intensywne w smaku przyprawy. Dobre curry charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy wszystkimi smakami – słodyczą, słonością, ostrością i kwasowością.
Chcesz, aby Twój kurczak curry z mleczkiem kokosowym i warzywami smakował jak z najlepszej restauracji? Dodawaj świeże warzywa pod sam koniec gotowania. W ten sposób unikniesz ich rozgotowania. Lekko chrupkie warzywa dodadzą potrawie odświeżającego charakteru.
Smak kurczaka w curry z naszego przepisu możesz podkręcić poprzez delikatne podsmażenie pasty curry i wszystkich przypraw na patelni z delikatnym dodatkiem oleju. To pozwoli uwolnić ich aromaty i dodać potrawie jeszcze więcej głębi. Nie zapomnij o tym, aby regularnie mieszać przyprawy, by uniknąć ich przypalenia. Smaku zbyt zwęglonej przyprawy curry nie przykryje nawet najsłodsze mleczko kokosowe. Co jeszcze może wpłynąć na smak przyrządzanej przez Ciebie udek lub piersi z kurczaka w curry z mlekiem kokosowym?
Jak zrobić kurczaka w sosie curry?
Pyszny filet z kurczaka w sosie curry — jak go zrobić? Sposobów na to, jak zrobić kurczaka curry jest wiele, ale tylko niektóre z nich pozwolą Ci uzyskać idealnie soczystego kurczaka, mięciutką ciecierzycę i aromatyczny sos o zbalansowanym smaku. Żeby przyrządzić wyśmienitego kurczaka w sosie kokosowym curry, należy zacząć od wyboru składników o wysokiej jakości oraz poprawnego ich przygotowania.
Pierwszym krokiem do uzyskania smacznego kurczaka w sosie curry z naszego przepisu jest wymoczenie ciecierzycy przez całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Zawartość sody zmiękcza ziarenka i pozwala na łatwe usunięcie skórki, czyniąc ją delikatniejszą w smaku. Jeśli zależy Ci na bardziej intensywnym smaku i większej chrupkości, nie obieraj ciecierzycy.
Kolejnym krokiem w procesie przygotowywania piersi z kurczaka w sosie curry z naszego przepisu jest pokrojenie i podsmażenie kurczaka. Jeśli przygotowujesz curry z udek z kurczaka, możesz pominąć jego krojenie i od razu przejść do smażenia. Warto jest wrzucić go do lekko cytrusowej marynaty przed przystąpieniem do smażenia. Gdy pierś z kurczaka zrobi się rumiana, dodaj pastę curry, a po chwili zalej całość bulionem. Pod sam koniec smażenia dodaj również ciecierzycę, mleczko kokosowe oraz papryczkę i całość zamieszaj. Danie duś przez krótką chwilę na małym ogniu, aby unikną rozwarstwienia się mleczka kokosowego.
Przepis na kurczaka curry – alternatywne składniki
Kurczak z mleczkiem kokosowym i warzywami według naszego przepisu to tylko jeden ze sposobów na przyrządzenie tego pysznego dania. Jeśli nie przepadasz za mleczkiem kokosowym, możesz przyrządzić kurczaka w sosie curry z dodatkiem mleka migdałowego lub ryżowego.
Zależy Ci na tym, aby Twój posiłek był dobrze zbilansowany? Dodaj do naszego przepisu na kurczaka w paście curry ulubione warzywa np. cukinię, paprykę czy marchew, albo zaszalej i dodaj do niego odrobinę pokrojonego mango. Ostra pasta curry wraz ze słodkim mleczkiem kokosowym i soczystym kurczakiem doskonale skomponuje się z egzotycznym smakiem mango.
Gotowego kurczaka z mleczkiem kokosowym i warzywami w curry możesz podać z dodatkiem chlebka naan, pity, ryżu, a nawet makaronu. Wybierz swoje ulubione połączenie i ciesz się pysznym, sycącym daniem inspirowanym kuchnią środkowego wschodu już dziś!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1419 dni temu
Co wy dodaliście do tego przepisu że danie na zdjęciu jest takie czerwone ???
odpowiedz
1419 dni temu
Żółta pasty curry miewają różne składy-niektóre z nich są bardziej skoncentrowane i intensywne od innych. Ostre przyprawy zawarte w paście curry w połączeniu z mieloną papryczką chili, którą wykorzystujemy w przepisie mogą sprawić, że danie (zwłaszcza na powierzchni) przyjmie mocniejszy czerwony kolor.
2352 dni temu
Mnie nie wyszło... Bardzo słone i za ostre.
odpowiedz
2255 dni temu
Curry ma to do siebie, ze jest ostre ;)
2353 dni temu
Pyszne, dodalam jeszcze groszek cukrowy i sok z limonki. Mniam
odpowiedz