
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- tarkę
KROK 1: MOCZYMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc w chłodnym miejscu.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka szalotkę i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie szklista (ok. 10 min). W tym czasie czosnek kroimy w plasterki, a imbir ścieramy na tarce. Dodajemy je do szalotki i całość dusimy jeszcze ok. 5 min.
KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA
Do garnka z cebulą, czosnkiem i imbirem wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
KROK 4: DUSIMY CAŁOŚĆ NA MAŁYM OGNIU
Dolewamy bulion, dodajemy namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, pastę curry, mleczko kokosowe i papryczkę chili. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Podajemy z chlebkiem naan lub pitą.
Zobacz podobne
przepisy
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Zielone curry z groszkiem cukrowym
Karol przygotował coś dla fanów kuchni tajskiej – zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem cukrowym!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Curry
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Komentarze (5)
864 dni temu
Co wy dodaliście do tego przepisu że danie na zdjęciu jest takie czerwone ???
odpowiedz
864 dni temu
Żółta pasty curry miewają różne składy-niektóre z nich są bardziej skoncentrowane i intensywne od innych. Ostre przyprawy zawarte w paście curry w połączeniu z mieloną papryczką chili, którą wykorzystujemy w przepisie mogą sprawić, że danie (zwłaszcza na powierzchni) przyjmie mocniejszy czerwony kolor.
1796 dni temu
Mnie nie wyszło... Bardzo słone i za ostre.
odpowiedz
1699 dni temu
Curry ma to do siebie, ze jest ostre ;)
1798 dni temu
Pyszne, dodalam jeszcze groszek cukrowy i sok z limonki. Mniam
odpowiedz
zobacz wszystkie