Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Przygotowujemy mieszankę przyprawową

W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Gotujemy curry

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.

Krok 3: Podajemy danie

Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    64 dni temu
    Soczewica taka sucha? Czy z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    Używamy suszonej soczewicy :)
  • Gość Gość
    52 dni temu
    obojętnie

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram