Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę przyprawową
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Gotujemy curry
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.
Krok 3: Podajemy danie
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
654 dni temu
Danie dobre ale przepis na parę błędów np. Na początku trzeba dać wszystkie przyprawy poza cukrem, a warzywa lepiej pokroić zanim się uruchomi piec (bo w trakcie nie zdążycie).
Odpowiedz
2013 dni temu
Bardzo dobre danie! Jeżeli tak jak ja nie będziecie mieli kapusty pak choi - nic nie szkodzi - dalej jest pysznie!
Odpowiedz
2071 dni temu
Genialne danie. Aromatyczne i sycące. Polecam
Odpowiedz
2081 dni temu
Zupa jest tragiczna. Imbir ja zepsul na tyle, ze stala sie niejadalna
Odpowiedz
654 dni temu
Może dałeś więcej niż kazali albo za grubo pokroiłeś, ale imbir nie jest konieczny można go nie dawać lub dać mniej.
2570 dni temu
Soczewica taka sucha? Czy z puszki?
Odpowiedz
2570 dni temu
Używamy suszonej soczewicy :)
2558 dni temu
obojętnie