
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę przyprawową
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Gotujemy curry
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.
Krok 3: Podajemy danie
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Zobacz podobne
przepisy
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Komentarze (6)
1317 dni temu
Bardzo dobre danie! Jeżeli tak jak ja nie będziecie mieli kapusty pak choi - nic nie szkodzi - dalej jest pysznie!
odpowiedz
1375 dni temu
Genialne danie. Aromatyczne i sycące. Polecam
odpowiedz
1386 dni temu
Zupa jest tragiczna. Imbir ja zepsul na tyle, ze stala sie niejadalna
odpowiedz
1875 dni temu
Soczewica taka sucha? Czy z puszki?
odpowiedz
1875 dni temu
Używamy suszonej soczewicy :)
1862 dni temu
obojętnie
zobacz wszystkie