Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Krok 1: Przygotowujemy mieszankę przyprawową
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Gotujemy curry
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.
Krok 3: Podajemy danie
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Zobacz podobne
przepisy
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
374 dni temu
Danie dobre ale przepis na parę błędów np. Na początku trzeba dać wszystkie przyprawy poza cukrem, a warzywa lepiej pokroić zanim się uruchomi piec (bo w trakcie nie zdążycie).
odpowiedz
1732 dni temu
Bardzo dobre danie! Jeżeli tak jak ja nie będziecie mieli kapusty pak choi - nic nie szkodzi - dalej jest pysznie!
odpowiedz
1790 dni temu
Genialne danie. Aromatyczne i sycące. Polecam
odpowiedz
1801 dni temu
Zupa jest tragiczna. Imbir ja zepsul na tyle, ze stala sie niejadalna
odpowiedz
374 dni temu
Może dałeś więcej niż kazali albo za grubo pokroiłeś, ale imbir nie jest konieczny można go nie dawać lub dać mniej.
2290 dni temu
Soczewica taka sucha? Czy z puszki?
odpowiedz
2289 dni temu
Używamy suszonej soczewicy :)
2277 dni temu
obojętnie