zobacz film Szynka w kapuście curry

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne z przykrywką

Krok 1. Smażymy szynkę

Umytą szynkę kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy białym pieprzem, solą oraz odrobiną oleju. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Do szynki dodajemy połowę pokrojonego w plastry czosnku oraz posiekanej cebuli. Chwilę blanszujemy. Całość podlewamy wodą. Dodajemy dwie gałązki świeżej kolendry.

 

Krok 2. Dusimy szynkę w naczyniu żaroodpornym

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przekładamy zawartość patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Przykrywamy naczynie i dusimy około 45-60 minut.

Krok 3. Mleko kokosowe łączymy z kapustą

Dobrze osączoną kapustę siekamy. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Dodajemy resztę czosnku i cebuli. Doprawiamy 1 łyżeczką miodu. Smażymy. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy kapustę. Smażymy, cały czas mieszając.

Kapustę zgarniamy na jedną stronę patelni. Po drugiej stronie na dno wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy 2 łyżki curry i podprażamy. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy z całą zawartością patelni. Dodajemy skórkę startą z limonki oraz odrobinę soku.

Krok 4. Dusimy danie w naczyniu żaroodpornym

Po 15 minutach od rozpoczęcia duszenia mięsa dodajemy do niego kapustę z curry.

Krok 5. Przygotowujemy ziemniaki

Dokładamy ziemniaki przekrojone na pół. I dusimy dalej.

Danie wykładamy na talerz. Przyozdabiamy ćwiartkami limonki oraz posiekaną kolendrą.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1654 dni temu
    Obawiałam się tego niestandardowego połączenia smaków, ale wyszło fenomenalnie. Na stałe zagościło w mojej kuchni, wszystkim bardzo smakuje :) opłacało się zaryzykować, polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2981 dni temu
    Wykorzystałem ten przepis podczas zabawy ze znajomymi w amatorskiej wersji ugotowanych, danie jednogarnkowe pyszne, aromatyczne które było wielkim zaskoczeniem dla gości ( pozytywne reakcje) Jedyne co to zmniejszyłem ilość curry ( kwestia gusty) polecam dla osób które chcą szukają nowych smaków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2981 dni temu
    Mamy nadzieję, że przyczyniliśmy się do zwycięstwa! :)
  • Gość Gość
    3058 dni temu
    To było dziwne połączenie, ale dobre. Tak na raz. Nie wiem czy bym chciała powtórzyć.

    odpowiedz

  • Aster Aster
    3183 dni temu
    Z tym miodem to już przegięcie.

    odpowiedz

  • Aster Aster
    3183 dni temu
    Z tym miodem to już przegięcie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3185 dni temu
    W tym tygodniu nie ma "Dorota, Karol i Goście" - talk show z gościem? Co do Karola Okrasy to super że jest! Szkoda że nie ma filmiku z Pawłem Małeckim.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3185 dni temu
    W tym tygodniu promujemy przepisy wielkanocne! :)
  • zEm zEm
    3186 dni temu
    wyśmienite! pominęłam ziemniaki, a i tak jest super!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!