Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne z przykrywką
Krok 1. Smażymy szynkę
Umytą szynkę kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy białym pieprzem, solą oraz odrobiną oleju. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Do szynki dodajemy połowę pokrojonego w plastry czosnku oraz posiekanej cebuli. Chwilę blanszujemy. Całość podlewamy wodą. Dodajemy dwie gałązki świeżej kolendry.
Krok 2. Dusimy szynkę w naczyniu żaroodpornym
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przekładamy zawartość patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Przykrywamy naczynie i dusimy około 45-60 minut.
Krok 3. Mleko kokosowe łączymy z kapustą
Dobrze osączoną kapustę siekamy. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Dodajemy resztę czosnku i cebuli. Doprawiamy 1 łyżeczką miodu. Smażymy. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy kapustę. Smażymy, cały czas mieszając.
Kapustę zgarniamy na jedną stronę patelni. Po drugiej stronie na dno wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy 2 łyżki curry i podprażamy. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy z całą zawartością patelni. Dodajemy skórkę startą z limonki oraz odrobinę soku.
Krok 4. Dusimy danie w naczyniu żaroodpornym
Po 15 minutach od rozpoczęcia duszenia mięsa dodajemy do niego kapustę z curry.
Krok 5. Przygotowujemy ziemniaki
Dokładamy ziemniaki przekrojone na pół. I dusimy dalej.
Danie wykładamy na talerz. Przyozdabiamy ćwiartkami limonki oraz posiekaną kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1662 dni temu
Obawiałam się tego niestandardowego połączenia smaków, ale wyszło fenomenalnie. Na stałe zagościło w mojej kuchni, wszystkim bardzo smakuje :) opłacało się zaryzykować, polecam!
odpowiedz
2989 dni temu
Wykorzystałem ten przepis podczas zabawy ze znajomymi w amatorskiej wersji ugotowanych, danie jednogarnkowe pyszne, aromatyczne które było wielkim zaskoczeniem dla gości ( pozytywne reakcje) Jedyne co to zmniejszyłem ilość curry ( kwestia gusty) polecam dla osób które chcą szukają nowych smaków.
odpowiedz
2989 dni temu
Mamy nadzieję, że przyczyniliśmy się do zwycięstwa! :)
3066 dni temu
To było dziwne połączenie, ale dobre. Tak na raz. Nie wiem czy bym chciała powtórzyć.
odpowiedz
3191 dni temu
Z tym miodem to już przegięcie.
odpowiedz
3191 dni temu
Z tym miodem to już przegięcie.
odpowiedz
3193 dni temu
W tym tygodniu nie ma "Dorota, Karol i Goście" - talk show z gościem? Co do Karola Okrasy to super że jest! Szkoda że nie ma filmiku z Pawłem Małeckim.
odpowiedz
3193 dni temu
W tym tygodniu promujemy przepisy wielkanocne! :)
3194 dni temu
wyśmienite! pominęłam ziemniaki, a i tak jest super!
odpowiedz