Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy quinoa
Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Zagotowujemy 500 ml bulionu, dodajemy quinoa i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Quinoa zdejmujemy z ognia i studzimy pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 2: Gotujemy curry
Jarmuż oczyszczamy, usuwając grube środkowe nerwy. Liście rozrywamy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju aż do zeszklenia. Posypujemy curry i podsmażamy przez kolejną minutę. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy jarmuż, dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać, a następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i gotujemy przez kolejne 5 minut do miękkości.
Krok 3: Smażymy tofu
Tofu osączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Posypujemy sezamem i smażymy przez kolejną minutę.
Do curry dodajemy quinoa i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane tofu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.
Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!
Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!
Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w warzywach na ostro
- Łosoś w sosie curry
- Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
- Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Bułeczki z chili
- Orientalne kotleciki z quinoa
- Quisotto ze szpinakiem i chorizo
- Limonkowa babka majonezowa
- Burgery z tofu
- Kaszotto ze szparagami
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Pierogi z mięsem
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Brownie z chałwą
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Panna cotta
- Tarta cytrynowa z jagodami
- Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
- Letnia sałatka szparagowa
- Chałka orzechowa
- Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- Cronuty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
743 dni temu
Niestety wyszło niesmaczne
odpowiedz
1290 dni temu
słaby przepis, nie wyszło dobre, a proporcje składników są źle dobrane
odpowiedz
1343 dni temu
Jakiś pomysł na zastąpienie jabłka? Nie przepadam za połączeniem słodkiego z wytrawnym, a ten przepis wygląda bardzo smakowicie :)
odpowiedz
1343 dni temu
W roli zamiennika jabłka sprawdzą się warzywa korzeniowe, np. marchew, batat, ziemniaki, seler czy pietruszka. Możesz dodać tu również pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę paprykę czy cukinię. Curry to bardzo wdzięczna potrawa, w której składniki można stosować wymiennie zgodnie z tym, na co akurat mamy apetyt :)
2169 dni temu
Czy można zamienić quinoa w tym przepisie? Jeśli tak, to czym? Dziękuję)
odpowiedz
1194 dni temu
Kasza jaglana, kuskus, kasza gryczana, ryż...
2245 dni temu
Te przepisy wygladaja znakomicie. Napewno wyprobuje
odpowiedz