Curry z quinoa, jarmużem i tofu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy quinoa

Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Zagotowujemy 500 ml bulionu, dodajemy quinoa i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Quinoa zdejmujemy z ognia i studzimy pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 2: Gotujemy curry

Jarmuż oczyszczamy, usuwając grube środkowe nerwy. Liście rozrywamy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju aż do zeszklenia. Posypujemy curry i podsmażamy przez kolejną minutę. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy jarmuż, dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać, a następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i gotujemy przez kolejne 5 minut do miękkości.

Krok 3: Smażymy tofu

Tofu osączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Posypujemy sezamem i smażymy przez kolejną minutę.

Do curry dodajemy quinoa i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane tofu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    743 dni temu
    Niestety wyszło niesmaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1290 dni temu
    słaby przepis, nie wyszło dobre, a proporcje składników są źle dobrane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1343 dni temu
    Jakiś pomysł na zastąpienie jabłka? Nie przepadam za połączeniem słodkiego z wytrawnym, a ten przepis wygląda bardzo smakowicie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1343 dni temu
    W roli zamiennika jabłka sprawdzą się warzywa korzeniowe, np. marchew, batat, ziemniaki, seler czy pietruszka. Możesz dodać tu również pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę paprykę czy cukinię. Curry to bardzo wdzięczna potrawa, w której składniki można stosować wymiennie zgodnie z tym, na co akurat mamy apetyt :)
  • Anna Anna
    2169 dni temu
    Czy można zamienić quinoa w tym przepisie? Jeśli tak, to czym? Dziękuję)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Kasza jaglana, kuskus, kasza gryczana, ryż...
  • Iza Iza
    2245 dni temu
    Te przepisy wygladaja znakomicie. Napewno wyprobuje

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!