
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy quinoę
Quinoę dokładnie myjemy, odcedzamy i dodajemy do 275 ml lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.
Krok 2: Orzechy miksujemy na krem
Orzechy włoskie drobno mielemy i miksujemy z olejem na krem. Pieprz osączamy i drobno siekamy. Dodajemy do kremu i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem. Sałatę czyścimy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Układamy na platerze. Quinoę umieszczamy na środku.
KR 3: Sałatkę skrapiamy dressingiem
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Buraka obieramy i ścieramy drobno na tarce. Wszystko układamy na sałatce i podajemy skropione kremem z orzechów włoskich.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Komentarze (2)
1851 dni temu
Czy buraka ścieramy surowego, czy uprzednio ugotowanego?
odpowiedz
1849 dni temu
Używamy surowego buraka :)
zobacz wszystkie