Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 7 metalowych szpikulców
- grill lub patelnię grillową
Sposób przygotowania:
KOFTY
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pieczarki blendujemy z ugotowaną na parze soczewicą. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY MASĘ NA KOFTY
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez ok. 5 minut podsmażamy na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek i masę z pieczarek i soczewicy. Całość smażymy, aż pieczarki się zarumienią.
KROK 3: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY MASĘ NA KOFTY
Do podsmażonych składników dodajemy płatki owsiane i bułkę tartą i podgrzewamy masę, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: GRILLUJEMY KOFTY
Z przestudzonej masy formujemy w dłoniach 7 koft, które następnie nadziewamy na szpikulce. Każdy z kotlecików smarujemy oliwą i grillujemy.
CHLEBKI NAAN
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jogurt i oliwę i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite.
KROK 2: FORMUJEMY CHLEBKI
Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Chlebki powinny mieć ok. 15 cm średnicy.
KROK 3: SMAŻYMY I PODAJEMY CHLEBKI
Naan smażymy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. Gotowe chlebki smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!
Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Kulebiak z łososiem
- Muffiny o smaku pizzy
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Wegańska tarta z malinami
- Wegańskie makaroniki
- Wegańskie kofty z grilla
- Makowiec z jabłkami
- Trufle z batatów
- Koreczki ze schabem w boczku
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Kanapki z ceviche z łososia
- Wegańskie bajgle buraczane
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Wianki z orzechami i polewą
- Chleb z pastą z serka koziego
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Makaron z truskawkami
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Pasta z tuńczyka
- Mleko gdańskie
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
181 dni temu
Czy zamiast soczewicy gotowanej na parze mogę użyć gotowej z zalewy?
odpowiedz
180 dni temu
Taka zamiana powinna się udać!