Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Brownie na powidłach śliwkowych
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 20 cm
- miskę żaroodporną
Krok 1: Łączymy składniki mokre
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
Krok 2: Łączymy składniki suche
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
Krok 3: Pieczemy ciasto na grillu
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
Chlebki naan i sałatka z bakłażana
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.
Krok 2: Grillujemy chlebki naan
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!
Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.
Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2029 dni temu
Witam. Mam pytanie czy chlebek wyjdzie przy otwartym grillu bez przykrycia
odpowiedz
2027 dni temu
Powinien wyjść, jednak może to trwać nieco dłużej.
2694 dni temu
ciasto w piekarniku powinno chyba troche dluzej posiedziec ;)
odpowiedz