zobacz film Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • drewniane patyczki (szpadki) namoczone w wodzie
  • grill

KROK 1: Marynowanie mięsa

Szaszłyki z karkówki - Marynowanie mięsa

Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.

Plastry karkówki rozbijamy, a następnie przekrawamy na pół. Mięso zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na około 20 minut.

 

KROK 2: Nabijanie szparagów na patyczki

Szaszłyki z karkówki - Nabijanie szparagów na patyczki

Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).

Szparagi możemy grillować na dwa sposoby – bezpośrednio na ruszcie bądź zawinięte w folię aluminiową.

KROK 3: Przygotowanie sosu z bakłażana

Szaszłyki z karkówki - Przygotowanie sosu z bakłażana

Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.

Zamarynowane kawałki karkówki układamy jeden na drugim. Wbijamy drewniane patyczki w odległości około 1,5 cm od siebie. Następnie przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tworząc szaszłyki. Mięso grillujemy około 8 minut, szparagi około 2 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania mięso skrapiamy resztą marynaty.

Pastę z bakłażana wykładamy na talerz, na nim układamy szaszłyki i szparagi. Dekorujemy ćwiartkami cytryn i listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3155 dni temu
    Super, że jest filmik z Karolem Okrasą! Przepis też ciekawy ;)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!