Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- drewniane patyczki (szpadki) namoczone w wodzie
- grill
KROK 1: Marynowanie mięsa
Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.
Plastry karkówki rozbijamy, a następnie przekrawamy na pół. Mięso zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na około 20 minut.
KROK 2: Nabijanie szparagów na patyczki
Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).
Szparagi możemy grillować na dwa sposoby – bezpośrednio na ruszcie bądź zawinięte w folię aluminiową.
KROK 3: Przygotowanie sosu z bakłażana
Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.
Zamarynowane kawałki karkówki układamy jeden na drugim. Wbijamy drewniane patyczki w odległości około 1,5 cm od siebie. Następnie przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tworząc szaszłyki. Mięso grillujemy około 8 minut, szparagi około 2 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania mięso skrapiamy resztą marynaty.
Pastę z bakłażana wykładamy na talerz, na nim układamy szaszłyki i szparagi. Dekorujemy ćwiartkami cytryn i listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (1)
3479 dni temu
Super, że jest filmik z Karolem Okrasą! Przepis też ciekawy ;)
Odpowiedz