Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- drewniane patyczki (szpadki) namoczone w wodzie
- grill
KROK 1: Marynowanie mięsa
Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.
Plastry karkówki rozbijamy, a następnie przekrawamy na pół. Mięso zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na około 20 minut.
KROK 2: Nabijanie szparagów na patyczki
Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).
Szparagi możemy grillować na dwa sposoby – bezpośrednio na ruszcie bądź zawinięte w folię aluminiową.
KROK 3: Przygotowanie sosu z bakłażana
Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.
Zamarynowane kawałki karkówki układamy jeden na drugim. Wbijamy drewniane patyczki w odległości około 1,5 cm od siebie. Następnie przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tworząc szaszłyki. Mięso grillujemy około 8 minut, szparagi około 2 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania mięso skrapiamy resztą marynaty.
Pastę z bakłażana wykładamy na talerz, na nim układamy szaszłyki i szparagi. Dekorujemy ćwiartkami cytryn i listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Klasyczne grillowe mięso w niecodziennej odsłonie. Aromatyczne szaszłyki i wyborne dodatki tworzą oryginalną kompozycję.
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.
Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe Okrasy
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Grillowane ślimaki z indyka
- Quiche ze szparagami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Szparagi na 3 sposoby
- Szparagi z szynką parmeńską
- Pieczone szparagi à la caprese
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
- Trufle z ciecierzycy
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Ryżowe placuszki z owocami
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3106 dni temu
Super, że jest filmik z Karolem Okrasą! Przepis też ciekawy ;)
odpowiedz