Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię plastikową
- tłuczek do mięsa
- patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie około godziny).
Przygotuj wcześniej
Plastry karkówki zawiń w folię plastikową i rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 1 cm.
Marynata
Orzeszki ziemne, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi) ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza. Dodajemy część przygotowanego miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy liście świeżej kolendry. Ucieramy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Gruszki
Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrą papryczkę i goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy oleju rzepakowego. Mieszamy. Gruszki kładziemy na grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).
Szaszłyki
Plastry karkówki smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut. Patyczki do szaszłyków wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. Szaszłyki grillujemy około 10 minut.
Jak podawać
Na talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę, pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. Rwiemy kawałki koziego sera. Na drugi talerz wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.
Zobacz podobne
przepisy
Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.
Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3493 dni temu
Skuszona przepisem z tv–grillowałam z Okrasą :D Inne wydanie karkówki z grilla.Kolendra z własnego ziołownika dodała intensywnego aromatu!!!! Dodałam tylko więcej goździków do gruszek…wszystko zgodnie z przepisem-smak wyborny! Inne przepisy już czekają na swoją kolej do realizacji :D
odpowiedz
3551 dni temu
Rewelka.Rodzinka się zachwycała
odpowiedz
3790 dni temu
Nooooo - czapki z glow. Okrasa jest rewelacyjny. Zrobilam, zjadlam i bylo przepyszne
odpowiedz
4172 dni temu
Dla mnie najlepsze szaszłyki jakie robiłam z karkówki. Smakują trochę jak z baraniny:) Przepyszne Polecam!!!!!!
odpowiedz
4205 dni temu
Wypróbowałam przepis pana Karola na karkóweczkę, pycha, palce lizać. Polecam.
odpowiedz
4231 dni temu
Jadłam te szaszłyki wykonane przez mojego znajomego..palce lizać pychota polecam
odpowiedz
4246 dni temu
Gruszki na pewno wypróbuję. Szaszłyki są nie warte zachodu moim zdaniem, za dużo roboty :)
odpowiedz
4249 dni temu
Karol widać, że trzymał się dzielnie na planie. Wielkie słowa uznania :)
odpowiedz
4252 dni temu
Witam. Zrobiłam jak w przepisie i było naprawdę pyszne! Dużo roboty, ale było warto. Wszystko było bardzo aromatyczne, a karkówka miękka (choć ja grillowałam godzinę, a nie 10min).
odpowiedz
4254 dni temu
Katarzyno, jeśli nie lubisz, możesz kolendrę po prostu pominąć. Marynata jest i tak bardzo aromatyczna i bogata. Smacznego! :-)
odpowiedz
4254 dni temu
Pytanie do Pana Karola: Czy można jakoś zastąpić kolendrę, jeżeli ktoś nie przepada zarówno za nią jak i za natką pietruszki? Do gruszek i rukoli pasowałyby jeszcze podprażone orzechy włoskie :) Cudowny przepis.
odpowiedz
4254 dni temu
Podziwiam Pana Karola, widać, że kręcili w chłodne dni .
odpowiedz
4254 dni temu
filmik w starym dobrym stylu. Troche dłuższy z gawędą Pana Karola :) Tak trzymać :)
odpowiedz
zobacz wszystkie