zobacz film Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię plastikową
  • tłuczek do mięsa
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie około godziny).

Przygotuj wcześniej

Plastry karkówki zawiń w folię plastikową i rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 1 cm.

Marynata

Orzeszki ziemne, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej w plasterki (razem z gniazdami nasiennymi) ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza. Dodajemy część przygotowanego miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy liście świeżej kolendry. Ucieramy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Gruszki

Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrą papryczkę i goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy oleju rzepakowego. Mieszamy. Gruszki kładziemy na grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).

Szaszłyki

Plastry karkówki smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut. Patyczki do szaszłyków wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. Szaszłyki grillujemy około 10 minut.

Jak podawać

Na talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę, pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. Rwiemy kawałki koziego sera. Na drugi talerz wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • izomorfia3 izomorfia3
    3261 dni temu
    Skuszona przepisem z tv–grillowałam z Okrasą :D Inne wydanie karkówki z grilla.Kolendra z własnego ziołownika dodała intensywnego aromatu!!!! Dodałam tylko więcej goździków do gruszek…wszystko zgodnie z przepisem-smak wyborny! Inne przepisy już czekają na swoją kolej do realizacji :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3319 dni temu
    Rewelka.Rodzinka się zachwycała

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3558 dni temu
    Nooooo - czapki z glow. Okrasa jest rewelacyjny. Zrobilam, zjadlam i bylo przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3940 dni temu
    Dla mnie najlepsze szaszłyki jakie robiłam z karkówki. Smakują trochę jak z baraniny:) Przepyszne Polecam!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3973 dni temu
    Wypróbowałam przepis pana Karola na karkóweczkę, pycha, palce lizać. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Jadłam te szaszłyki wykonane przez mojego znajomego..palce lizać pychota polecam

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    4014 dni temu
    Gruszki na pewno wypróbuję. Szaszłyki są nie warte zachodu moim zdaniem, za dużo roboty :)

    odpowiedz

  • Macias Macias
    4017 dni temu
    Karol widać, że trzymał się dzielnie na planie. Wielkie słowa uznania :)

    odpowiedz

  • Serek Serek
    4020 dni temu
    Witam. Zrobiłam jak w przepisie i było naprawdę pyszne! Dużo roboty, ale było warto. Wszystko było bardzo aromatyczne, a karkówka miękka (choć ja grillowałam godzinę, a nie 10min).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4022 dni temu
    Katarzyno, jeśli nie lubisz, możesz kolendrę po prostu pominąć. Marynata jest i tak bardzo aromatyczna i bogata. Smacznego! :-)

    odpowiedz

  • Katarzyna Górska Katarzyna Górska
    4022 dni temu
    Pytanie do Pana Karola: Czy można jakoś zastąpić kolendrę, jeżeli ktoś nie przepada zarówno za nią jak i za natką pietruszki? Do gruszek i rukoli pasowałyby jeszcze podprażone orzechy włoskie :) Cudowny przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4022 dni temu
    Podziwiam Pana Karola, widać, że kręcili w chłodne dni .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4022 dni temu
    filmik w starym dobrym stylu. Troche dłuższy z gawędą Pana Karola :) Tak trzymać :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!