Kotleciki z soczewicy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine

Sposób przygotowania:

KOTLECIKI

KROK 1: PRZYGOTOWANIE BUŁKI TARTEJ

Bułeczkę pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przesypać tartą bułkę do innego naczynia.

KROK 2: ROZDRABNIANIE PIETRUSZKI

Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Wrzucić do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć do miseczki.

KROK 3: GOTOWANIE MASY NA KLOPSIKI

Szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Marchwie oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzucić do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody, po czym gotować (bez miarki) 15 minut/prędkość 2/100°C. Dla ochrony przed pryskaniem postawić na pokrywie wkład do gotowania.

KROK 4: DOPRAWIANIE MASY NA KLOPSIKI

Do pojemnika miksującego wsypać tartą bułkę, 1 łyżeczkę soli, curry, 2 szczypty pieprzu i płatki chili, miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Dodać natkę pietruszki i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Przełożyć powstałą masę do innego naczynia, zamieszać raz łopatką i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Oczyścić pojemnik miksujący.

KROK 5: SMAŻENIE I PODANIE KLOPSIKÓW

Z soczewicowej masy uformować wilgotnymi dłońmi 12 kotlecików i na gorącej patelni smażyć po obu stronach w 2 łyżkach oleju roślinnego na złotobrązowy kolor. Usmażone kotleciki położyć na ręczniku kuchennym i podczas smażenia pozostałych zabezpieczyć przed ostygnięciem.

Podawać z dipem.

DIP

Koperek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać piórka z łodyżek, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona. Do potrawy potrzeba 150 g ogórka. Pokroić ogórek na kawałki, dodać do koperku w pojemniku miksującym i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 4 sekundy/prędkość 6. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Dodać jogurt, twarożek, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli, 1 szczyptę pieprzu i mieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4. Przełożyć dip do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.

RADA

Do kotlecików z soczewicy doskonale smakuje świeża zielona sałata.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Tal Tal
    26 dni temu
    czy może być również zielona soczewica?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    25 dni temu
    Zielona soczewica raczej nie sprawdzi się w tym przepisie, gdyż po ugotowaniu ma inną konsystencję niż czerwona.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!