Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KOTLECIKI
KROK 1: PRZYGOTOWANIE BUŁKI TARTEJ
Bułeczkę pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przesypać tartą bułkę do innego naczynia.
KROK 2: ROZDRABNIANIE PIETRUSZKI
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Wrzucić do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć do miseczki.
KROK 3: GOTOWANIE MASY NA KLOPSIKI
Szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Marchwie oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzucić do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody, po czym gotować (bez miarki) 15 minut/prędkość 2/100°C. Dla ochrony przed pryskaniem postawić na pokrywie wkład do gotowania.
KROK 4: DOPRAWIANIE MASY NA KLOPSIKI
Do pojemnika miksującego wsypać tartą bułkę, 1 łyżeczkę soli, curry, 2 szczypty pieprzu i płatki chili, miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Dodać natkę pietruszki i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Przełożyć powstałą masę do innego naczynia, zamieszać raz łopatką i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Oczyścić pojemnik miksujący.
KROK 5: SMAŻENIE I PODANIE KLOPSIKÓW
Z soczewicowej masy uformować wilgotnymi dłońmi 12 kotlecików i na gorącej patelni smażyć po obu stronach w 2 łyżkach oleju roślinnego na złotobrązowy kolor. Usmażone kotleciki położyć na ręczniku kuchennym i podczas smażenia pozostałych zabezpieczyć przed ostygnięciem.
Podawać z dipem.
DIP
Koperek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać piórka z łodyżek, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona. Do potrawy potrzeba 150 g ogórka. Pokroić ogórek na kawałki, dodać do koperku w pojemniku miksującym i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 4 sekundy/prędkość 6. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Dodać jogurt, twarożek, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli, 1 szczyptę pieprzu i mieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4. Przełożyć dip do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.
RADA
Do kotlecików z soczewicy doskonale smakuje świeża zielona sałata.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane kebabczety wołowe
- Włoski deser „Fragola”
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Flan Valencia
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Kurczak w winie
- Pizza cztery pory roku
- Bananowe pancakes
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Gołąbki bez zawijania
- Wegańskie sernikobrownie
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
387 dni temu
A możecie zrobić wersję tradycyjną bez tego całego dziwnego miarkowanego pojemnika
odpowiedz
384 dni temu
Ten przepis możesz przygotować bez użycia robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. Będzie to jednak zdecydowanie bardziej pracochłonne.
553 dni temu
Czas przygotowania wynosi ponad 30 minut, !5 minut gotowanie i 15 minut pęcznienie. Do tego wszystkie czynności pośrednie i smażenie. Warto byloby poprawić
odpowiedz
638 dni temu
czy może być również zielona soczewica?
odpowiedz
637 dni temu
Zielona soczewica raczej nie sprawdzi się w tym przepisie, gdyż po ugotowaniu ma inną konsystencję niż czerwona.
579 dni temu
nie
217 dni temu
Ja zrobiłam z zieloną i wyszło bardzo dobrze.