zobacz film Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik typu wek o pojemności ok. 300-500 ml
  • ręcznik papierowy
  • wkład/sitko do garnka do gotowania na parze

Przygotuj wcześniej

Jeśli chcesz podać danie z sałatką z kiszonego kalafiora, ukiś kalafior, stosując się do wskazówki zawartej w pierwszym kroku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY KALAFIOR

Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.

WSKAZÓWKA! Odkrojone różyczki kalafiora możesz ukisić. Przełóż je do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika typu wek i zalej sokiem z kiszonej kapusty (lub sokiem z kiszonych ogórków). Sok powinien w całości wypełnić słoik i przykryć różyczki kalafiora. Słoik odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na ok. 1-3 dni. Czas kiszenia dopasuj do własnych preferencji smakowych – kalafior będzie delikatnie ukiszony już po jednym dniu.

Krok 2: PARUJEMY KALAFIOR

Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.

Gotowy kalafior wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Obserwuj miąższ kalafiora w trakcie parowania: jeśli zacznie się robić przezroczysty, kalafior jest prawie gotowy. Uważaj, by nie przetrzymać go na parze: zbyt miękkie plastry kalafiora mogą rozpaść się podczas panierowania lub smażenia.

Krok 3: PANIERUJEMY KALAFIOR

Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.

Wystudzone plastry kalafiora delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kalafior obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.

Krok 4: SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA

Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.

Krok 5: PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI

Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Gdy smaki się połączą, ponownie doprawiamy sałatkę cukrem i octem winnym. Mieszamy.

Krok 7: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!