Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik typu wek o pojemności ok. 300-500 ml
- ręcznik papierowy
- wkład/sitko do garnka do gotowania na parze
Przygotuj wcześniej
Jeśli chcesz podać danie z sałatką z kiszonego kalafiora, ukiś kalafior, stosując się do wskazówki zawartej w pierwszym kroku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY KALAFIOR
Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.
WSKAZÓWKA! Odkrojone różyczki kalafiora możesz ukisić. Przełóż je do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika typu wek i zalej sokiem z kiszonej kapusty (lub sokiem z kiszonych ogórków). Sok powinien w całości wypełnić słoik i przykryć różyczki kalafiora. Słoik odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na ok. 1-3 dni. Czas kiszenia dopasuj do własnych preferencji smakowych – kalafior będzie delikatnie ukiszony już po jednym dniu.
Krok 2: PARUJEMY KALAFIOR
Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.
Gotowy kalafior wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Obserwuj miąższ kalafiora w trakcie parowania: jeśli zacznie się robić przezroczysty, kalafior jest prawie gotowy. Uważaj, by nie przetrzymać go na parze: zbyt miękkie plastry kalafiora mogą rozpaść się podczas panierowania lub smażenia.
Krok 3: PANIERUJEMY KALAFIOR
Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.
Wystudzone plastry kalafiora delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kalafior obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Krok 4: SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA
Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.
Krok 5: PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Gdy smaki się połączą, ponownie doprawiamy sałatkę cukrem i octem winnym. Mieszamy.
Krok 7: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!
Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z Chorizo i serem Manchego
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Kalafior słodko-kwaśny
- Zakwas żytni
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Rosół z makaronem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Gruszki parowane w białym winie
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Ciasto gryczano-jogurtowe
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Panforte
- Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
- Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)