
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik typu wek o pojemności ok. 300-500 ml
- ręcznik papierowy
- wkład/sitko do garnka do gotowania na parze
Przygotuj wcześniej
Jeśli chcesz podać danie z sałatką z kiszonego kalafiora, ukiś kalafior, stosując się do wskazówki zawartej w pierwszym kroku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY KALAFIOR
Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.
WSKAZÓWKA! Odkrojone różyczki kalafiora możesz ukisić. Przełóż je do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika typu wek i zalej sokiem z kiszonej kapusty (lub sokiem z kiszonych ogórków). Sok powinien w całości wypełnić słoik i przykryć różyczki kalafiora. Słoik odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na ok. 1-3 dni. Czas kiszenia dopasuj do własnych preferencji smakowych – kalafior będzie delikatnie ukiszony już po jednym dniu.
Krok 2: PARUJEMY KALAFIOR
Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.
Gotowy kalafior wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Obserwuj miąższ kalafiora w trakcie parowania: jeśli zacznie się robić przezroczysty, kalafior jest prawie gotowy. Uważaj, by nie przetrzymać go na parze: zbyt miękkie plastry kalafiora mogą rozpaść się podczas panierowania lub smażenia.
Krok 3: PANIERUJEMY KALAFIOR
Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.
Wystudzone plastry kalafiora delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kalafior obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Krok 4: SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA
Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.
Krok 5: PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Gdy smaki się połączą, ponownie doprawiamy sałatkę cukrem i octem winnym. Mieszamy.
Krok 7: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Zobacz przepisy
na święta
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)