
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
- tarkę o dużych i o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI
W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.
Z przygotowanej wcześniej masy formujemy okrągłe kotleciki. Masę mocno ściskamy w dłoniach, by składniki dobrze się połączyły. Każdy kotlecik zanurzamy w miksturze z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa okaże się zbyt sucha i trudno będzie lepić z niej kotleciki, dodaj więcej sosu sojowego i ponownie wymieszaj całość.
Krok 3: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.
Krok 5: PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM
Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Jajka na miękko
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
547 dni temu
Ten przepis to masakra, zupełnie bez smaku. Niech pani nie podaje więcej przepisów !
Odpowiedz
550 dni temu
Masakra, w składnikach nie ma nic co miało by połączyć ze sobą masę, absolutnie nie da się z niej ulepić kotlecików. Dodatkowo w liście składników jest pietruszka, a nie ma jej w przepisie.
Odpowiedz
917 dni temu
Dziś zrobiłem KOTLECIKI Z TOFU. Wyszły przepysznie !! Tylko czasami się rozpadają { na 8szt 2się trochę rozpadły} Niemniej smakują wybornie !!! Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
1320 dni temu
przepyszne wychodzą, polecam!
Odpowiedz