Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
- tarkę o dużych i o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI
W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.
Z przygotowanej wcześniej masy formujemy okrągłe kotleciki. Masę mocno ściskamy w dłoniach, by składniki dobrze się połączyły. Każdy kotlecik zanurzamy w miksturze z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa okaże się zbyt sucha i trudno będzie lepić z niej kotleciki, dodaj więcej sosu sojowego i ponownie wymieszaj całość.
Krok 3: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.
Krok 5: PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM
Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański zielony omlet z silken tofu
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!
Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
231 dni temu
Ten przepis to masakra, zupełnie bez smaku. Niech pani nie podaje więcej przepisów !
odpowiedz
233 dni temu
Masakra, w składnikach nie ma nic co miało by połączyć ze sobą masę, absolutnie nie da się z niej ulepić kotlecików. Dodatkowo w liście składników jest pietruszka, a nie ma jej w przepisie.
odpowiedz
601 dni temu
Dziś zrobiłem KOTLECIKI Z TOFU. Wyszły przepysznie !! Tylko czasami się rozpadają { na 8szt 2się trochę rozpadły} Niemniej smakują wybornie !!! Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
1003 dni temu
przepyszne wychodzą, polecam!
odpowiedz