![Kotleciki z tofu Kotleciki z tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3b8721052061-4a131ac0331c-KW_09_KINGA_prosty_przepis_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
- tarkę o dużych i o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI
Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI
W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.
Z przygotowanej wcześniej masy formujemy okrągłe kotleciki. Masę mocno ściskamy w dłoniach, by składniki dobrze się połączyły. Każdy kotlecik zanurzamy w miksturze z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa okaże się zbyt sucha i trudno będzie lepić z niej kotleciki, dodaj więcej sosu sojowego i ponownie wymieszaj całość.
Krok 3: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.
Krok 5: PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM
Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański zielony omlet z silken tofu
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!
![Wegański zielony omlet z silken tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a056109f74d-ed0f200e9b14-kw30-kinga-paruzel-weganski-zielony-omlet-z-silken-tofu-1250x700.webp)
Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!
![Steki z tofu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b29452e6d775-5836867a3c75-kw16-Steki-z-tofu-kinga-paruzel.webp)
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
![Wegańskie kofty z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2baa022e0088-d13e4f4d628b-kw16-Wegańskie-kofty-z-grilla-kinga-paruzel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Warzywa pieczone na grillu
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Wrapy z sałaty z tofu
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Zielone falafele z sosem tahini
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Gwiazdki Czar
- Kiełbaski w papryce
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Gofry wytrawne z warzywami
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- GOFRY TRADYCYJNE
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Tiramisu z jabłkami
- Strudel makowy
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Krewetki na cukinii
Komentarze (4)
101 dni temu
Ten przepis to masakra, zupełnie bez smaku. Niech pani nie podaje więcej przepisów !
odpowiedz
103 dni temu
Masakra, w składnikach nie ma nic co miało by połączyć ze sobą masę, absolutnie nie da się z niej ulepić kotlecików. Dodatkowo w liście składników jest pietruszka, a nie ma jej w przepisie.
odpowiedz
471 dni temu
Dziś zrobiłem KOTLECIKI Z TOFU. Wyszły przepysznie !! Tylko czasami się rozpadają { na 8szt 2się trochę rozpadły} Niemniej smakują wybornie !!! Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
874 dni temu
przepyszne wychodzą, polecam!
odpowiedz