zobacz film Kotleciki z tofu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • praskę do czosnku
  • tarkę o dużych i o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Tofu bardzo mocno odciskamy na grubej warstwie ręczników papierowych, przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.

Marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: FORMUJEMY I PANIERUJEMY KOTLECIKI

W osobnej miseczce łączymy napój sojowy, mąkę, oliwę i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Bułkę tartą przesypujemy na talerz.

Z przygotowanej wcześniej masy formujemy okrągłe kotleciki. Masę mocno ściskamy w dłoniach, by składniki dobrze się połączyły. Każdy kotlecik zanurzamy w miksturze z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

WSKAZÓWKA! Jeśli masa okaże się zbyt sucha i trudno będzie lepić z niej kotleciki, dodaj więcej sosu sojowego i ponownie wymieszaj całość.

Krok 3: SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Masło orzechowe łączymy w miseczce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z ½ limonki, imbirem oraz czosnkiem startymi na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaną papryczką chili. Stopniowo, niewielkimi porcjami, dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy składniki sosu, aż się połączą.

Krok 5: PODAJEMY KOTLETY Z SOSEM

Sos dekorujemy z wierzchu drobno posiekaną papryczką chili. Gotowe kotleciki podajemy z sosem i cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    173 dni temu
    Ten przepis to masakra, zupełnie bez smaku. Niech pani nie podaje więcej przepisów !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    175 dni temu
    Masakra, w składnikach nie ma nic co miało by połączyć ze sobą masę, absolutnie nie da się z niej ulepić kotlecików. Dodatkowo w liście składników jest pietruszka, a nie ma jej w przepisie.

    odpowiedz

  • Mephisto76 Mephisto76
    543 dni temu
    Dziś zrobiłem KOTLECIKI Z TOFU. Wyszły przepysznie !! Tylko czasami się rozpadają { na 8szt 2się trochę rozpadły} Niemniej smakują wybornie !!! Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    946 dni temu
    przepyszne wychodzą, polecam!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!