Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- drewniane szpikulce do szaszłyków
- rozgrzany grill
- tarkę o grubych oczkach
- praskę do czosnku
- moździerz (opcjonalnie)
Przygotuj wcześniej:
Drewniane szpikulce do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania bezpośrednio na ogniu. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20-30 minut
Krok 1: MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE
Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY
Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.
Dodajemy zmiksowane orzechy, drobno posiekaną miętę, oliwę i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: FORMUJEMY KOFTY
Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.
Krok 4: GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY
Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowana mozzarella
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Ratatouille
- Tort chałwowo-orzechowy
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Chlebek w stylu włoskim
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Kotlety jajeczne
- Ciastka jak jajka sadzone
- Dressing musztardowo-miodowy
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Sernikowe brownie w słoiku
- Marmolada z fig i wanilii
- Zupa pieczarkowa z gnocchi
- Pieczony indyk cajun
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- Tort cynamonowo-makowy
- Okoń nilowy ze szparagami
- Sernik z rabarbarem
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- Wegańskie kofty z grilla
- Sałatka z bobem i cykorią
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
401 dni temu
Super przepis, kofty wyszły idealne!
odpowiedz
1184 dni temu
Niestety przepis jest niezbyt dobry, ponieważ kofty się rozpadają.
odpowiedz