Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • drewniane szpikulce do szaszłyków
  • rozgrzany grill
  • tarkę o grubych oczkach
  • praskę do czosnku
  • moździerz (opcjonalnie)

Przygotuj wcześniej:

Drewniane szpikulce do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania bezpośrednio na ogniu. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20-30 minut

Krok 1: MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE

Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY

Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.

Dodajemy zmiksowane orzechy, drobno posiekaną miętę, oliwę i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 3: FORMUJEMY KOFTY

Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.

Krok 4: GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY

Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram