Pad thai z tofu i imbirem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok lub dużą, głęboką patelnię

Krok 1: Marynujemy tofu

Tofu osączamy z zalewy, kroimy w plasterki i dobrze osuszamy. Czosnek i imbir obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy na tarce. Oba składniki mieszamy z 4-5 łyżkami oleju, 4 łyżkami sosu sojowego, miodem i odrobiną pieprzu cayenne. Obtaczamy w tym tofu i marynujemy przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Krok 2: Gotujemy makaron

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Krok 3: Smażymy warzywa

Tofu osączamy, marynatę pozostawiamy. Tofu smażymy w woku lub na dużej patelni na 1 łyżce gorącego oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy. Marchew i cebulę podsmażamy w woku na pozostałym oleju przez 3 minuty, mieszając. Dodajemy makaron, doprawiamy pozostałym sosem sojowym i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.

Krok 4: Dodajemy jajka do makaronu

Jajka roztrzepujemy z marynatą z tofu. Dodajemy do makaronu i mieszamy przez 2-3 minuty, aż się zetną. Dodajemy tofu, krótko podgrzewamy po bokach w woku. Pad thai podajemy z sosem sojowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • KiciaKocia KiciaKocia
    783 dni temu
    Pyszne! Nawet mój mięsożerny mąż zajadał ze smakiem. Dałam mniej marchewki i 20 g imbiru - na porcję dla dwóch osób.

    odpowiedz

  • Nie polecam Nie polecam
    790 dni temu
    Nie polecam. Wygląda jak z poniższej opinii, a smakuje jeszcze gorzej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1394 dni temu
    Zdecydowanie nie polecam przepisu. Jest z nim cos nie tak. Szkoda skladnikow, ja swoje zmarnowalem na niedobre jedzenie :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1694 dni temu
    KuchniaLidla Chamskoooooo z tym PLUM. Założenie od razu że ta osoba nie była w Tajlandii.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1694 dni temu
    Odpowiedź do poniższego komentarza nie jest naszego autorstwa :)
  • plum plum
    2516 dni temu
    Smaczne, choć pad thaja nie przypomina.

    odpowiedz

  • KUCHNIALIDLA KUCHNIALIDLA
    1763 dni temu
    PLUM, byłeś(aś) w Tajlandii? Nooo właśnie, a ja znam kogoś kto był i opowiedział mi to i owo. To danie jest bardziej podobne do PAD THAI niż Rafał Mroczek do Marcina Mroczka :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!