Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok lub dużą, głęboką patelnię
Krok 1: Marynujemy tofu
Tofu osączamy z zalewy, kroimy w plasterki i dobrze osuszamy. Czosnek i imbir obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir drobno ścieramy na tarce. Oba składniki mieszamy z 4-5 łyżkami oleju, 4 łyżkami sosu sojowego, miodem i odrobiną pieprzu cayenne. Obtaczamy w tym tofu i marynujemy przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Krok 2: Gotujemy makaron
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 3: Smażymy warzywa
Tofu osączamy, marynatę pozostawiamy. Tofu smażymy w woku lub na dużej patelni na 1 łyżce gorącego oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy. Marchew i cebulę podsmażamy w woku na pozostałym oleju przez 3 minuty, mieszając. Dodajemy makaron, doprawiamy pozostałym sosem sojowym i podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
Krok 4: Dodajemy jajka do makaronu
Jajka roztrzepujemy z marynatą z tofu. Dodajemy do makaronu i mieszamy przez 2-3 minuty, aż się zetną. Dodajemy tofu, krótko podgrzewamy po bokach w woku. Pad thai podajemy z sosem sojowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
783 dni temu
Pyszne! Nawet mój mięsożerny mąż zajadał ze smakiem. Dałam mniej marchewki i 20 g imbiru - na porcję dla dwóch osób.
odpowiedz
790 dni temu
Nie polecam. Wygląda jak z poniższej opinii, a smakuje jeszcze gorzej.
odpowiedz
1394 dni temu
Zdecydowanie nie polecam przepisu. Jest z nim cos nie tak. Szkoda skladnikow, ja swoje zmarnowalem na niedobre jedzenie :(
odpowiedz
1694 dni temu
KuchniaLidla Chamskoooooo z tym PLUM. Założenie od razu że ta osoba nie była w Tajlandii.
odpowiedz
1694 dni temu
Odpowiedź do poniższego komentarza nie jest naszego autorstwa :)
2516 dni temu
Smaczne, choć pad thaja nie przypomina.
odpowiedz
1763 dni temu
PLUM, byłeś(aś) w Tajlandii? Nooo właśnie, a ja znam kogoś kto był i opowiedział mi to i owo. To danie jest bardziej podobne do PAD THAI niż Rafał Mroczek do Marcina Mroczka :)