Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy burgery
Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.
Krok 2: Przygotowujemy salsę z pomidorów
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
Krok 3: Łączymy składniki burgera
Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Grochówka wojskowa
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Szybki wegeburger
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Faszerowane bataty
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Sos do ravioli
- Hot dog
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Sałatka z topinamburem
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Ośmiorniczki z grilla
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Smoothie z żurawinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
291 dni temu
Okropne, w smaku dobre, ale nie da się ich usmażyć bo się rozpadają.
odpowiedz
989 dni temu
Zastanawiam się czy nie przydałby się tu jakiś sos, aby złożony burger nie był za suchy? Mam ochotę zrobić to danie, ale nie mam pomysłu jaki sos by tu pasował.
odpowiedz
899 dni temu
Ja zrobiłem prosty sos majonez-sweet chilli. Proporcje mniej-więcej 2:1, można dodać odrobinę soku z limonki. Pasował idealnie
1885 dni temu
Super przepis! Burgery wychodzą pyszne:) Tak dobrych jeszcze nie jadłam a jestem wege od 8 lat :P
odpowiedz
1884 dni temu
❤️