
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy burgery
Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.
Krok 2: Przygotowujemy salsę z pomidorów
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
Krok 3: Łączymy składniki burgera
Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
207 dni temu
Paskudztwo!!!! Fuj fuj fuj!!!!!
Odpowiedz
207 dni temu
Smakują jak gąbka do zmywania
658 dni temu
Okropne, w smaku dobre, ale nie da się ich usmażyć bo się rozpadają.
Odpowiedz
1356 dni temu
Zastanawiam się czy nie przydałby się tu jakiś sos, aby złożony burger nie był za suchy? Mam ochotę zrobić to danie, ale nie mam pomysłu jaki sos by tu pasował.
Odpowiedz
1267 dni temu
Ja zrobiłem prosty sos majonez-sweet chilli. Proporcje mniej-więcej 2:1, można dodać odrobinę soku z limonki. Pasował idealnie
2253 dni temu
Super przepis! Burgery wychodzą pyszne:) Tak dobrych jeszcze nie jadłam a jestem wege od 8 lat :P
Odpowiedz
2252 dni temu
❤️