Burgery z tofu

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Smażymy burgery

Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.

Krok 2: Przygotowujemy salsę z pomidorów

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

Krok 3: Łączymy składniki burgera

Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    249 dni temu
    Zastanawiam się czy nie przydałby się tu jakiś sos, aby złożony burger nie był za suchy? Mam ochotę zrobić to danie, ale nie mam pomysłu jaki sos by tu pasował.

    odpowiedz

  • Arek Arek
    159 dni temu
    Ja zrobiłem prosty sos majonez-sweet chilli. Proporcje mniej-więcej 2:1, można dodać odrobinę soku z limonki. Pasował idealnie
  • Gość Gość
    1145 dni temu
    Super przepis! Burgery wychodzą pyszne:) Tak dobrych jeszcze nie jadłam a jestem wege od 8 lat :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1144 dni temu
    ❤️

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!