Steki z tofu

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • szpikulce do szaszłyków
  • blender ręczny
  • pędzelek
  • ręcznik papierowy
  • papier do pieczenia
  • rozgrzany grill lub piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Tofu dobrze odsącz z zalewy, umieszczając je pomiędzy ręcznikami papierowymi i dociskając z góry czymś ciężkim, np. garnkiem.

Krok 1: MARYNUJEMY TOFU

Sos sojowy, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wędzoną słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy odciśnięte tofu. Odstawiamy na ok. 5 minut.

Krok 2: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY TOFU

Tofu nadziewamy na szpikulce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie rozgrzanego grilla. Pieczemy lub grillujemy ok. 10 minut (na grillu poza bezpośrednim źródłem ciepła), obracamy i pieczemy lub grillujemy kolejne 10 minut.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ

W rondelku łączymy wszystkie składniki sosu i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie miksujemy całość i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 4: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY TOFU Z SOSEM

Tofu wyjmujemy z piekarnika lub zdejmujemy z grilla i smarujemy sosem BBQ. Posmarowane tofu ponownie wkładamy do piekarnika lub na ruszt i grillujemy ok. 8 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Justyna Justyna
    1206 dni temu
    Właśnie piecze się w piekarniku ;) tylko nasuwa się pytanie, do czego wykorzystać resztę sosu BBQ? Spokojnie można wykorzystać połowę składników z przepisu, zostało go bardzo dużo

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1206 dni temu
    Justyno, taki sos możesz wykorzystać do frytek, zapiekanych ziemniaczków, do sałatki. My polecamy sprawdzić, jak smakują "skrzydełka z kalafiora" podane z tym sosem :) Przepis Kingi znajdziesz pod tym linkiem: https://kuchnialidla.pl/3-sposoby-na-kalafior Jest równie prosty jak ten na steki z tofu, idealny, by wykorzystać resztę sosu jako dip do zamaczania skrzydełek. Możesz też przechować sos w słoiczku, poddając go wcześniej procesowi pasteryzacji. Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat tego procesu: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory
  • Mateo Mateo
    927 dni temu
    Ja wypiłem resztę sosu
  • Ala Ala
    1206 dni temu
    Wypróbuję. 🤓

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!