Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szpikulce do szaszłyków
- blender ręczny
- pędzelek
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- rozgrzany grill lub piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Tofu dobrze odsącz z zalewy, umieszczając je pomiędzy ręcznikami papierowymi i dociskając z góry czymś ciężkim, np. garnkiem.
Krok 1: MARYNUJEMY TOFU
Sos sojowy, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wędzoną słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy odciśnięte tofu. Odstawiamy na ok. 5 minut.
Krok 2: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY TOFU
Tofu nadziewamy na szpikulce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie rozgrzanego grilla. Pieczemy lub grillujemy ok. 10 minut (na grillu poza bezpośrednim źródłem ciepła), obracamy i pieczemy lub grillujemy kolejne 10 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
W rondelku łączymy wszystkie składniki sosu i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie miksujemy całość i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 4: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY TOFU Z SOSEM
Tofu wyjmujemy z piekarnika lub zdejmujemy z grilla i smarujemy sosem BBQ. Posmarowane tofu ponownie wkładamy do piekarnika lub na ruszt i grillujemy ok. 8 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1206 dni temu
Właśnie piecze się w piekarniku ;) tylko nasuwa się pytanie, do czego wykorzystać resztę sosu BBQ? Spokojnie można wykorzystać połowę składników z przepisu, zostało go bardzo dużo
odpowiedz
1206 dni temu
Justyno, taki sos możesz wykorzystać do frytek, zapiekanych ziemniaczków, do sałatki. My polecamy sprawdzić, jak smakują "skrzydełka z kalafiora" podane z tym sosem :) Przepis Kingi znajdziesz pod tym linkiem: https://kuchnialidla.pl/3-sposoby-na-kalafior Jest równie prosty jak ten na steki z tofu, idealny, by wykorzystać resztę sosu jako dip do zamaczania skrzydełek. Możesz też przechować sos w słoiczku, poddając go wcześniej procesowi pasteryzacji. Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat tego procesu: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory
927 dni temu
Ja wypiłem resztę sosu
1206 dni temu
Wypróbuję. 🤓
odpowiedz