zobacz film 3 sposoby na kalafior

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Tabbouleh z kaszą z kalafiora

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania lub tarkę o drobnych oczkach

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • blender ręczny

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem bbq

  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender ręczny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
     

Sposób przygotowania:


Tabbouleh z kaszą z kalafiora

Krok 1: ROZDRABNIAMY KALAFIOR

Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.

Krok 2: KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH  

Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i drobno posiekane zioła: natkę pietruszki oraz miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy w dużej misce.
 

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C

Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.

Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.

Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.

 

SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA Z DOMOWYM SOSEM BBQ

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.

Krok 2: PANIERUJEMY KALAFIOR

Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.

Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.

Krok 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ

Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.

Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    394 dni temu
    Dziś zrobiłem : ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA Z MASŁEM ORZECHOWYM Wyszła po prostu przepysznie....genialnie !!!!! Super zupka !!! Dziękuje za pomysl i przepis Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1161 dni temu
    Ja zrobiłam skrzydełka w mniejszych kawałkach i są nie do zjedzenia przez sos bbq. W smaku jakbym jadła sam sos bez kalafiora. Gdyby były większe kawałki kalafiora to może by smak kalafiora i sosu bardziej się łączyło... Nie wiem co mam zrobić, chyba muszę ten sos łyżeczka wyskrobać z kalafiora ( w celu pozbycia się nadmiaru). :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1161 dni temu
    I też mi wyszły bardzo wilgotne
  • Gość Gość
    1300 dni temu
    Skrzydełka wyszły bardzo wilgotne, nie dało się ich jeść ręką jak skrzydełek, a panierka odchodziła. Gdyby zrobić mniejsze kawałki (a sugerowałam się wielkością kawałków na filmie) nie starczyłoby ciasta na obtoczenie każdego.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!