zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

Tabbouleh z kaszą z kalafiora

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania lub tarkę o drobnych oczkach

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • blender ręczny

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem bbq

  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender ręczny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
     

Sposób przygotowania:


Tabbouleh z kaszą z kalafiora

Krok 1: ROZDRABNIAMY KALAFIOR

Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.

Krok 2: KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH  

Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i drobno posiekane zioła: natkę pietruszki oraz miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy w dużej misce.
 

Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C

Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.

Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.

Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.

 

SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA Z DOMOWYM SOSEM BBQ

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.

Krok 2: PANIERUJEMY KALAFIOR

Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.

Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.

Krok 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ

Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.

Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    14 dni temu
    Skrzydełka wyszły bardzo wilgotne, nie dało się ich jeść ręką jak skrzydełek, a panierka odchodziła. Gdyby zrobić mniejsze kawałki (a sugerowałam się wielkością kawałków na filmie) nie starczyłoby ciasta na obtoczenie każdego.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram