Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania lub tarkę o drobnych oczkach
Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender ręczny
Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem bbq
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Krok 1: ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.
Krok 2: KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH
Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i drobno posiekane zioła: natkę pietruszki oraz miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy w dużej misce.
Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C
Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA Z DOMOWYM SOSEM BBQ
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
Krok 2: PANIERUJEMY KALAFIOR
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
Krok 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!
3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.
Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kremowa zupa z kalafiora
- Zupa krem z rukoli i kalafiora
- Zupa miso z warzywami i tofu
- 2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
- Dwie pasty na kanapki
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Kalafiorowa zupa krem
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Śledzie pod pierzynką
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Muffiny marchewkowe
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Ubijany ganasz
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort red velvet
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
417 dni temu
Dziś zrobiłem : ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA Z MASŁEM ORZECHOWYM Wyszła po prostu przepysznie....genialnie !!!!! Super zupka !!! Dziękuje za pomysl i przepis Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
1184 dni temu
Ja zrobiłam skrzydełka w mniejszych kawałkach i są nie do zjedzenia przez sos bbq. W smaku jakbym jadła sam sos bez kalafiora. Gdyby były większe kawałki kalafiora to może by smak kalafiora i sosu bardziej się łączyło... Nie wiem co mam zrobić, chyba muszę ten sos łyżeczka wyskrobać z kalafiora ( w celu pozbycia się nadmiaru). :/
odpowiedz
1184 dni temu
I też mi wyszły bardzo wilgotne
1324 dni temu
Skrzydełka wyszły bardzo wilgotne, nie dało się ich jeść ręką jak skrzydełek, a panierka odchodziła. Gdyby zrobić mniejsze kawałki (a sugerowałam się wielkością kawałków na filmie) nie starczyłoby ciasta na obtoczenie każdego.
odpowiedz