
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania lub tarkę o drobnych oczkach
Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender ręczny
Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem bbq
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Krok 1: ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.
Krok 2: KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH
Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek, podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i drobno posiekane zioła: natkę pietruszki oraz miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy w dużej misce.
Krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Krok 1: PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C
Krok 2: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA Z DOMOWYM SOSEM BBQ
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
Krok 2: PANIERUJEMY KALAFIOR
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane różyczki kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3: PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
Gotowy sos miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
Krok 5: ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
Skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Jeśli po przygotowaniu dania zostanie nam domowy sos BBQ, studzimy go, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

3 sposoby na ziemniaki
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Komentarze (1)
14 dni temu
Skrzydełka wyszły bardzo wilgotne, nie dało się ich jeść ręką jak skrzydełek, a panierka odchodziła. Gdyby zrobić mniejsze kawałki (a sugerowałam się wielkością kawałków na filmie) nie starczyłoby ciasta na obtoczenie każdego.
odpowiedz
zobacz wszystkie