![3 sposoby na ziemniaki 3 sposoby na ziemniaki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/618a92247f27-c2a3d5b90a92-kw02-3-sposoby-na-ziemniaki-kinga-paruzel-1200x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
POMMES ANNA (FRANCUSKA TARTA ZIEMNIACZANA)
- żeliwną, głęboką patelnię z pokrywką
- mandolinę do krojenia warzyw
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
TORNADO POTATOES (ZAKRĘCONE ZIEMNIAKI)
- 2 drewniane patyczki do szaszłyków
- cienki i ostry nóż
- tarkę o drobnych oczkach
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI FASZEROWANE
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
POMMES ANNA (FRANCUSKA TARTA ZIEMNIACZANA)
Krok 1: UKŁADAMY WARSTWY TARTY
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Plasterki ziemniaków układamy na warstwie masła, zaczynając od brzegu patelni. Stopniowo wypełniamy nimi całe dno. Pierwszą warstwę oprószamy solą i pieprzem. W analogiczny sposób układamy kolejną warstwę ziemniaków. Każdą kolejną warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Docelowo ziemniaki powinny wypełnić całą patelnię.
Krok 2: PODSMAŻAMY TARTĘ
Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Podgrzewamy ok. 4 minut, aż masło się rozpuści. W tym czasie delikatnie potrząsamy patelnią, by ziemniaki nie przywarły do jej dna.
Krok 3: PIECZEMY TARTĘ
Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.
Krok 4: PODAJEMY TARTĘ
Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
TORNADO POTATOES (ZAKRĘCONE ZIEMNIAKI)
Krok 1: WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI
Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.
Krok 3: OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH
Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PODAJEMY TORNADO POTATOES
Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI FASZEROWANE
Krok 1: WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
Krok 3: FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaczane łódeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!
![3 sposoby na ciasto francuskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ba41d34bea15-ce15d8de3f2a-KW53-Kinga-Paruzel-3-sposoby-na-ciasto_1250x700.webp)
Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!
![Wegański tatar](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/814f7701bc99-5ea02bb409e2-KW45-2020-weganski-tatar-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.
![Meze – grecki talerz przystawek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/60fb2b3d9235-a6c2613921e2-kw36-kinga-paruzel-meze-grecki-talerz-przystawek-1250x700.webp)
Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
![Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/39cf6ae97cc2-fb1ed830be00-KW_33_stock_wege_pita_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- 3 sposoby na omlet
- 3 sposoby na lunchbox
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
- Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
- Ekspresowe przekąski sylwestrowe
- 3 sposoby na kaszę pęczak
- Wegańskie burrito z fasolą
- Szarpane boczniaki à la pulled pork
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Serowe ziemniaki hasselback
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- Francuskie ptysie serowe
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Brownie z espresso i wiśnią
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Komentarze (0)