zobacz film 3 sposoby na ziemniaki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

POMMES ANNA (FRANCUSKA TARTA ZIEMNIACZANA)

  • żeliwną, głęboką patelnię z pokrywką
  • mandolinę do krojenia warzyw
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

TORNADO POTATOES (ZAKRĘCONE ZIEMNIAKI)

  • 2 drewniane patyczki do szaszłyków
  • cienki i ostry nóż
  • tarkę o drobnych oczkach
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI FASZEROWANE

  • tarkę o drobnych i grubych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

POMMES ANNA (FRANCUSKA TARTA ZIEMNIACZANA)

Krok 1: UKŁADAMY WARSTWY TARTY

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Plasterki ziemniaków układamy na warstwie masła, zaczynając od brzegu patelni. Stopniowo wypełniamy nimi całe dno. Pierwszą warstwę oprószamy solą i pieprzem. W analogiczny sposób układamy kolejną warstwę ziemniaków. Każdą kolejną warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Docelowo ziemniaki powinny wypełnić całą patelnię.

Krok 2: PODSMAŻAMY TARTĘ

Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

Podgrzewamy ok. 4 minut, aż masło się rozpuści. W tym czasie delikatnie potrząsamy patelnią, by ziemniaki nie przywarły do jej dna.

Krok 3: PIECZEMY TARTĘ

Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.

Krok 4: PODAJEMY TARTĘ

Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

TORNADO POTATOES (ZAKRĘCONE ZIEMNIAKI)

Krok 1: WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI

Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.

Krok 3: OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH

Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PODAJEMY TORNADO POTATOES

Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI FASZEROWANE

Krok 1: WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI

Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.  

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.

Krok 3: FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY

Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.

Ziemniaczane łódeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!