zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach
  • foliowy woreczek strunowy
  • ręcznik papierowy
  • praskę do czosnku
  • blender
  • duży talerz lub deskę

Przygotuj wcześniej:

Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, by mięso nabrało temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

Mięso myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i oczyszczamy z błon. Kroimy w podłużne, dość grube paski.

W foliowym woreczku łączymy składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i oregano.

Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Kurczaka w marynacie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2: GRILLUJEMY BUŁKI PITA

Bułki pita grillujemy z obu stron (ok. 2-3 minut) na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Krok 3: GRILLUJEMY SERY

Ser halloumi odcedzamy, mocno odciskamy nadmiar płynu na papierowym ręczniku, kroimy ser w grubą kostkę i skrapiamy oliwą. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż ser nabierze złotego koloru.

Ser manouri (w całości) skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron na złoty kolor.

Krok 4: KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w półksiężyce.

Krok 5: GRILLUJEMY KURCZAKA

Zamarynowane mięso kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt grecki łączymy w naczyniu blendera z serem feta. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek i oliwę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do miseczki.

Krok 7: SKŁADAMY TALERZ MEZE

Grillowane pity przekrawamy na pół i układamy na dużym talerzu. Obok bułek wykładamy pokrojone warzywa (ogórki, paprykę, cebulę), pomidorki koktajlowe, oliwki, faszerowane papryki, paluszki chlebowe, szaszłyki z kurczaka i grillowane sery. Sery skrapiamy kremem balsamicznym.

Talerz meze podajemy z sosem jogurtowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram