Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- tarkę o drobnych oczkach
- foliowy woreczek strunowy
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
- blender
- duży talerz lub deskę
Przygotuj wcześniej:
Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
Mięso myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i oczyszczamy z błon. Kroimy w podłużne, dość grube paski.
W foliowym woreczku łączymy składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i oregano.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Kurczaka w marynacie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2: GRILLUJEMY BUŁKI PITA
Bułki pita grillujemy z obu stron (ok. 2-3 minut) na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 3: GRILLUJEMY SERY
Ser halloumi odcedzamy, mocno odciskamy nadmiar płynu na papierowym ręczniku, kroimy ser w grubą kostkę i skrapiamy oliwą. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż ser nabierze złotego koloru.
Ser manouri (w całości) skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron na złoty kolor.
Krok 4: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w półksiężyce.
Krok 5: GRILLUJEMY KURCZAKA
Zamarynowane mięso kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Jogurt grecki łączymy w naczyniu blendera z serem feta. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek i oliwę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do miseczki.
Krok 7: SKŁADAMY TALERZ MEZE
Grillowane pity przekrawamy na pół i układamy na dużym talerzu. Obok bułek wykładamy pokrojone warzywa (ogórki, paprykę, cebulę), pomidorki koktajlowe, oliwki, faszerowane papryki, paluszki chlebowe, szaszłyki z kurczaka i grillowane sery. Sery skrapiamy kremem balsamicznym.
Talerz meze podajemy z sosem jogurtowym.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!
Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)