Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy (opcjonalnie)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej
Jeśli używasz świeżego szpinaku, przesmaż go na patelni, odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, drobno posiekaj.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY
Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 2: KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cztery prostokąty – dwa z nich powinny być węższe o centymetr od pozostałych. Prostokąty przekrawamy wszerz na pół. Powinniśmy uzyskać osiem kawałków ciasta.
Węższe kawałki smarujemy z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, a następnie nakładamy na nie porcję farszu, zostawiając ok. 0,5 cm na krawędziach.
Szersze kawałki kilkukrotnie nacinamy wszerz (tak, by nie przeciąć ciasta do końca), a następnie nakrywamy nimi kawałki z farszem. Krawędzie ciasta dociskamy.
Krok 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Czy ciasto francuskie kojarzy Ci się przede wszystkim ze słodkościami? Pysznymi wypiekami z nadzieniem owocowym lub budyniem? A może masą czekoladową? Nic dziwnego. Niesamowite słodycze z ciastem francuskim w roli głównej znajdziesz w każdej szanującej się cukierni. Co więcej – mnóstwo tego rodzaju pysznych inspiracji gości przecież w Kuchni Lidla. Czy jednak zdążyłeś już poznać potencjał potraw o wytrawnym charakterze, bazujących na tym cieście o wielowarstwowej strukturze? Jeśli jakimś cudem nie – spieszymy z inspiracjami.
Naszym zdaniem idealnym wyborem na początek tego rodzaju przygody kulinarnej jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Dlaczego? Powód jest prosty. Szpinak w cieście francuskim odnajduje się bardzo dobrze. Zarówno w wydaniu solowym, jak i wtedy, gdy postanowisz zapewnić mu ciekawe towarzystwo. W przepisie Karola Okrasy mowa o cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta, które wspierają bazylia oregano i czosnek. Przepis ten zaliczamy do tych o średnim poziomie trudności. Pozostając mu wiernym, przygotujesz pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą w niecałą godzinę!
W temacie ciasta francuskiego ze szpinakiem oraz innych wariantów tej potrawy warto nadmienić, że ciasto francuskie cieszy się bardzo barwną historią. Podobnie jak w przypadku wielu innych potraw goszczących na naszych stołach badacze historii kulinariów doszukują się antycznych korzeni. Mówi się, że ciasto francuskie w rzeczywistości może być greckie, rzymskie, czy też wywodzić się z Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj jednak początki ciasta francuskiego – ze szpinakiem czy innymi składnikami – datuje się na połowę XVII wieku. W Polsce natomiast ciasto francuskie zawitało w wieku XVIII, czego ślady możemy dostrzec w Opisie obyczajów za panowania Augusta III autorstwa Jędrzeja Kitowicza.
Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?
Jak zatem przygotować szpinak z ciastem francuskim? Oczywiście – kierując się naszym przepisem. Pamiętaj, że jeśli zależy Ci na szybkim cieście ze szpinakiem, powinieneś na samym początku przygotować warzywo do dalszych działań kulinarnych. Co to znaczy? Otóż zgodnie z przepisem podsmaż świeży szpinak. Jako tłuszcz doskonale sprawdzi się masło, możesz też pozwolić sobie na dodatek odrobiny czosnku. Gdy dostrzeżesz, że szpinak nieco zmniejsza swoją objętość, odsącz go i poczekaj, aż wystygnie. Po zakończeniu tych czynności możesz posiekać go na drobne kawałeczki z wykorzystaniem ciężkiego, ostrego noża.
Następny etap przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem polega na połączeniu odpowiednio przygotowanego warzywa z pokruszonym serem feta. Mała podpowiedź – do jego pocięcia wykorzystaj nóż zanurzany przed każdym cięciem w kubku z gorącą wodą. Tak będzie Ci o wiele łatwiej! Warto wspomnieć, że niektórzy kroją fetę… jeszcze w opakowaniu. W ten sposób unikają bałaganu i rozpakowują od razu ser podzielony na drobne kawałeczki. Bez względu na sposób podzielenia sera do ciasta francuskiego ze szpinakiem musisz go odpowiednio doprawić. W naszym przepisie zalecamy wykorzystanie do tego celu bazylii, czosnku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Oczywiście możesz pozwolić sobie w tej kwestii na pełną dowolność. Czym jeszcze można podkreślić smak fety? M.in. bazylią, pietruszką czy tymiankiem. Jakiekolwiek towarzystwo zapewnisz serowi, musisz poczekać, aż odpowiednio przejdzie pożądanymi smakami i aromatami. Dopiero wtedy wymieszaj go w misce ze szpinakiem.
Kolejna faza przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta wymaga podzielenia ciasta francuskiego na cztery prostokąty. Co wybrzmiało już w przepisie, ale wymaga podkreślenia – dwa z nich powinny być szersze o centymetr od dwóch pozostałych. Następnie musisz jeszcze przekroić wszystkie prostokąty wszerz. Łącznie powinieneś mieć zatem osiem kawałków ciasta francuskiego do szpinaku. I tu uwaga – z każdym kawałkiem ciasta francuskiego do szpinaku powinien postąpić w sposób szczególny. Kawałki węższe zasługują na pokrycie mieszaniną roztrzepanego jajka z mlekiem, a następnie warstwą farszu. Pamiętaj o tym, by zostawić około pół centymetra na krawędziach wolnymi. Co natomiast począć z kawałkami szerszymi? Delikatnie natnij je wszerz i połóż je na kawałkach ozdobionych farszem. Zastanawiałeś się, dlaczego powinieneś zostawić wolne krawędzie węższych części? Otóż teraz powinieneś je docisnąć do części szerszych, czyli tych, które położyłeś na wierzchu.
Następnie pozostało Ci już tylko paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C na 20 do 25 minut. Wcześniej jednak pamiętaj, żeby posmarować je mlekiem z jajkiem. Ale dlaczego? Otóż w ten sposób zapewnisz ciastu francuskiemu ze szpinakiem i fetą dodatkowy apetyczny blask! Przy tym ciekawostka – całe jajko zapewni ciastu piękne rumieńce, samo żółto natomiast – nieco ciemniejszą barwę. Jeśli natomiast chcesz pokryć wypiek jasnym blaskiem, postaw na białko w solowym wydaniu.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Opisując sprawdzoną metodę przygotowania pasztecików ze szpinakiem i fetą, założyliśmy, że zechcesz sięgnąć po gotowe, rozwijane ciasto, a następnie podzielić je na części i wzbogacić farszem. A co w przypadku, gdybyś jednak zapragnął przygotować ciasto francuskie ze szpinakiem i serem… z ciastem francuskim własnej roboty? To oczywiście nieco bardziej skomplikowane przedsięwzięcie, jednak w ten sposób będziesz w stanie przyrządzić sakiewki ze szpinakiem i serem feta o oryginalnym, domowym charakterze. Jak zatem przyrządzić ciasto francuskie samemu? Będziesz potrzebować:
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 150 ml wody
Po zebraniu wszystkich składników możesz przystąpić do działania i przybliżyć się do pasztecików z ciasta francuskiego marzeń!
- W sporej misce połącz mąkę i sól. Następnie dodaj do niej pokrojone na plastry zimne masło, wymieszaj całość i dolej wody.
- Zacznij wyrabiać ciasto z wykorzystaniem dłoni lub miksera. Co istotne – nie możesz mieszać zbyt długo, musisz pozwolić na to, by w masie pozostały kawałki masła.
- Uformuj ciasto i pokryj je folią spożywczą.
- W ten sposób przygotowane ciasto do pasztecików ze szpinakiem i fetą umieść na pół godziny w lodówce.
- Po upływie wymaganego czasu rozwałkuj ciasto na płaskiej powierzchni pokrytej mąką. Wykorzystaj to tego celu wałek… lub butelkę.
- Złóż ciasto na trzy lub cztery warstwy i ponownie umieść je w lodówce.
- Po pewnym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj jej i złóż jak poprzednio. Najlepiej, jeśli czynność tę powtórzysz jeszcze raz.
Doskonale – domowe ciasto na sakiewki ze szpinakiem i serem feta jest gotowe. Teraz możesz wrócić do naszego przepisu i przygotować pyszne paszteciki ze szpinakiem i białym serem!
Pyszna przekąska – ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem to danie smaczne i pożywne. Jeśli chodzi o wartość kaloryczną, przyrządzone zgodnie z naszym przepisem ciasto francuskie ze szpinakiem kcal ma 383 w jednej porcji i aż 1543 w całym daniu. Oznacza to, że sprawdzi się nie tylko w roli pysznej przekąski, lecz również dania głównego. Na szybki lunch, ale też na zaplanowane spotkanie z bliskim!
Jeśli kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą przekonały Cię do poznawania tego wielowarstwowego chrupkiego ciasta w odsłonie wytrawnej, Kuchnia Lidla otwiera przed Tobą skarbnicę inspiracji. Alternatywę dla szpinaku w cieście francuskim według przybliżonego przepisu mogą stanowić palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem z serem mascarpone i suszonymi pomidorami. Jeśli natomiast ciastka francuskie ze szpinakiem pragniesz podczas imprezy sylwestrowej serwować w towarzystwie innych ciekawych przekąsek, postaw na sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego z serem gouda, suszonymi pomidorami, kabanosem i oliwkami. Jeszcze inny pomysł warty wypróbowania to ciasta z grzybami (z ciastem francuskim rzecz jasna!), czy też… warkocz z ciasta francuskiego z szynką!
Poznaj paszteciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego i inne wymyślne potrawy na bazie tego niezwykłego rodzaju ciasta. Wypróbuj najciekawsze połączenia kulinarne Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Ciasteczka cytrynowe
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
- Faszerowane pieczarki portobello
- Kotleciki z tofu
- Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Kanapka rybaka
- Kanapka z kurczakiem
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Karkówka z szynkowaru
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort sushi
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Deser owocowy z płatkami owsianymi
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Grillowane grzanki z serem
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
701 dni temu
Czy świeżą bazylię można zastąpić pesto bazyliowym?Jeśli tak to ile jej dać?
odpowiedz
701 dni temu
Taka zamiana powinna się udać, chociaż pesto bazyliowe różni się smakiem i aromatem od świeżej bazylii. Możesz też całkowicie pominąć dodawanie świeżej bazylii i niczym jej nie zastępować. Jeśli zdecydujesz się na użycie pesto, dodaj ok. 2 płaskich łyżeczek. Polecamy jednak dodawać je stopniowo i próbować farsz, gdyż czosnek i sól zawarte w gotowym pesto bazyliowym mogą wpłynąć na smak dania :)
1157 dni temu
Ile wynosi czas pieczenia i temp zamrożonych ciasteczek? Czy przed zamrożeniem tez smarujemy je mieszanką mleka i jajka?
odpowiedz
1157 dni temu
Jeżeli nie chcemy piec ciasteczek od razu tylko przygotować je, zamrozić i upiec za jakiś czas, to czas pieczenia oraz temperatura są podobne. Smarujemy dopiero przed pieczeniem.
1784 dni temu
W przepisie nie ma słowa o czosnku - gdzie i kiedy dodać. Bez czosnku szpinak smakuje jak trawa.
odpowiedz
1782 dni temu
Czosnek dodajemy razem z bazylią i oliwą :)
1557 dni temu
przecież jest w 1 punkcie
2047 dni temu
Smaczne! będę próbowała kiedyś też z innymi farszami :):)
odpowiedz