
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy (opcjonalnie)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej
Jeśli używasz świeżego szpinaku, przesmaż go na patelni, odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, drobno posiekaj.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY
Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 2: KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cztery prostokąty – dwa z nich powinny być węższe o centymetr od pozostałych. Prostokąty przekrawamy wszerz na pół. Powinniśmy uzyskać osiem kawałków ciasta.
Węższe kawałki smarujemy z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, a następnie nakładamy na nie porcję farszu, zostawiając ok. 0,5 cm na krawędziach.
Szersze kawałki kilkukrotnie nacinamy wszerz (tak, by nie przeciąć ciasta do końca), a następnie nakrywamy nimi kawałki z farszem. Krawędzie ciasta dociskamy.
Krok 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Komentarze (4)
512 dni temu
W przepisie nie ma słowa o czosnku - gdzie i kiedy dodać. Bez czosnku szpinak smakuje jak trawa.
odpowiedz
510 dni temu
Czosnek dodajemy razem z bazylią i oliwą :)
285 dni temu
przecież jest w 1 punkcie
776 dni temu
Smaczne! będę próbowała kiedyś też z innymi farszami :):)
odpowiedz
zobacz wszystkie