zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • nóż do pizzy (opcjonalnie)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej

Jeśli używasz świeżego szpinaku, przesmaż go na patelni, odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, drobno posiekaj.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY

Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 2: KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cztery prostokąty – dwa z nich powinny być węższe o centymetr od pozostałych. Prostokąty przekrawamy wszerz na pół. Powinniśmy uzyskać osiem kawałków ciasta.

Węższe kawałki smarujemy z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, a następnie nakładamy na nie porcję farszu, zostawiając ok. 0,5 cm na krawędziach.

Szersze kawałki kilkukrotnie nacinamy wszerz (tak, by nie przeciąć ciasta do końca), a następnie nakrywamy nimi kawałki z farszem. Krawędzie ciasta dociskamy.

Krok 3: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kaki15 Kaki15
    256 dni temu
    Smaczne! będę próbowała kiedyś też z innymi farszami :):)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram