
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż do pizzy (opcjonalnie)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej
Jeśli używasz świeżego szpinaku, przesmaż go na patelni, odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, drobno posiekaj.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY
Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 2: KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cztery prostokąty – dwa z nich powinny być węższe o centymetr od pozostałych. Prostokąty przekrawamy wszerz na pół. Powinniśmy uzyskać osiem kawałków ciasta.
Węższe kawałki smarujemy z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, a następnie nakładamy na nie porcję farszu, zostawiając ok. 0,5 cm na krawędziach.
Szersze kawałki kilkukrotnie nacinamy wszerz (tak, by nie przeciąć ciasta do końca), a następnie nakrywamy nimi kawałki z farszem. Krawędzie ciasta dociskamy.
Krok 3: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Komentarze (8)
88 dni temu
Czy świeżą bazylię można zastąpić pesto bazyliowym?Jeśli tak to ile jej dać?
odpowiedz
88 dni temu
Taka zamiana powinna się udać, chociaż pesto bazyliowe różni się smakiem i aromatem od świeżej bazylii. Możesz też całkowicie pominąć dodawanie świeżej bazylii i niczym jej nie zastępować. Jeśli zdecydujesz się na użycie pesto, dodaj ok. 2 płaskich łyżeczek. Polecamy jednak dodawać je stopniowo i próbować farsz, gdyż czosnek i sól zawarte w gotowym pesto bazyliowym mogą wpłynąć na smak dania :)
544 dni temu
Ile wynosi czas pieczenia i temp zamrożonych ciasteczek? Czy przed zamrożeniem tez smarujemy je mieszanką mleka i jajka?
odpowiedz
544 dni temu
Jeżeli nie chcemy piec ciasteczek od razu tylko przygotować je, zamrozić i upiec za jakiś czas, to czas pieczenia oraz temperatura są podobne. Smarujemy dopiero przed pieczeniem.
1171 dni temu
W przepisie nie ma słowa o czosnku - gdzie i kiedy dodać. Bez czosnku szpinak smakuje jak trawa.
odpowiedz
1169 dni temu
Czosnek dodajemy razem z bazylią i oliwą :)
944 dni temu
przecież jest w 1 punkcie
1434 dni temu
Smaczne! będę próbowała kiedyś też z innymi farszami :):)
odpowiedz
zobacz wszystkie