
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Pieczemy warzywa
Skorzonery i marchewki myjemy, obieramy i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 25 minut.
KROK 2: Przygotowujemy tartę
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach 30 x 30 cm. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, aby się zmroziło. Po wyjęciu z zamrażalnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Białą część pora kroimy cienko i rozkładamy na powierzchni ciasta, tak aby pozostawić z każdej strony po 2 cm wolnego miejsca wzdłuż krawędzi ciasta. Następnie układamy upieczone warzywa, filety anchois, czosnek pokrojony w plasterki i listki bazylii. Tatrę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
KROK 3: Dekorujemy tartę
Na wyjęta z piekarnika tatrę nakładamy kawałki sera pleśniowego. Układamy rukolę, skrapiamy całość oliwą i miodem. Posypujemy orzeszkami pistacjowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Komentarze (0)