Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
KROK 1: Pieczemy warzywa
Skorzonery i marchewki myjemy, obieramy i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 25 minut.
KROK 2: Przygotowujemy tartę
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach 30 x 30 cm. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, aby się zmroziło. Po wyjęciu z zamrażalnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Białą część pora kroimy cienko i rozkładamy na powierzchni ciasta, tak aby pozostawić z każdej strony po 2 cm wolnego miejsca wzdłuż krawędzi ciasta. Następnie układamy upieczone warzywa, filety anchois, czosnek pokrojony w plasterki i listki bazylii. Tatrę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
KROK 3: Dekorujemy tartę
Na wyjęta z piekarnika tatrę nakładamy kawałki sera pleśniowego. Układamy rukolę, skrapiamy całość oliwą i miodem. Posypujemy orzeszkami pistacjowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)