Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
Krok 1: PANIERUJEMY SER HALLOUMI
Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki.
Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 2: SMAŻYMY FRYTKI
Frytki smażymy na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY TZATZIKI
Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.
Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek oraz jogurt. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Tuż przed podaniem dekorujemy tzatziki listkami mięty. Frytki z halloumi podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Torcik daktylowy
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Pieczone pierogi z kurkami
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Ciasto wiewiórka
- Milopitakia
- Szaszłyki z halloumi
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Sos tzatziki
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Piernik świąteczny
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- GOFRY TRADYCYJNE
- Sałatka z pomelo
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Hummus bowl
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1121 dni temu
W przepisie nie ma momentu dodania jogurtu do tatzików
odpowiedz
1121 dni temu
Dziękujemy za komentarz. Wszystko zostało już uzupełnione :)
1012 dni temu
Całe tzatziki robisz na bazie jogurtu. :)
477 dni temu
Oczywiście że jest, proszę uważnie przeczytać jeszcze raz.
1133 dni temu
Czy można frytki upiec zamiast smażyć na oleju? Jaki będzie czas pieczenia i temperatura?
odpowiedz
1132 dni temu
Jak najbardziej można je również upiec w piekarniku :) Rekomendujemy pieczenie w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Najlepiej jednak będzie, jeśli po tym czasie sprawdzisz, czy stopień wypieczenia Ci odpowiada i ewentualnie potrzymasz je w piekarniku jeszcze przez ok. 3-5 minut.