zobacz film Frytki z halloumi z sosem tzatziki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • tarkę o grubych i drobnych oczkach

Krok 1: PANIERUJEMY SER HALLOUMI

Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki.

Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 2: SMAŻYMY FRYTKI

Frytki smażymy na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY TZATZIKI

Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.

Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek oraz jogurt. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Tuż przed podaniem dekorujemy tzatziki listkami mięty. Frytki z halloumi podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1143 dni temu
    W przepisie nie ma momentu dodania jogurtu do tatzików

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1143 dni temu
    Dziękujemy za komentarz. Wszystko zostało już uzupełnione :)
  • Gość Gość
    1035 dni temu
    Całe tzatziki robisz na bazie jogurtu. :)
  • Gość Gość
    500 dni temu
    Oczywiście że jest, proszę uważnie przeczytać jeszcze raz.
  • Gość Gość
    1155 dni temu
    Czy można frytki upiec zamiast smażyć na oleju? Jaki będzie czas pieczenia i temperatura?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1155 dni temu
    Jak najbardziej można je również upiec w piekarniku :) Rekomendujemy pieczenie w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Najlepiej jednak będzie, jeśli po tym czasie sprawdzisz, czy stopień wypieczenia Ci odpowiada i ewentualnie potrzymasz je w piekarniku jeszcze przez ok. 3-5 minut.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!