zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • tarkę o grubych i drobnych oczkach

Krok 1: PANIERUJEMY SER HALLOUMI

Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki.

Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 2: SMAŻYMY FRYTKI

Frytki smażymy na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY TZATZIKI

Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.

Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Tuż przed podaniem dekorujemy tzatziki listkami mięty. Frytki z halloumi podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram