Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
Krok 1: PANIERUJEMY SER HALLOUMI
Halloumi owijamy ręcznikiem papierowym i odciskamy z nadmiaru płynu. Ser kroimy w plastry, a następnie w dość grube słupki.
Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na osobne talerze. Jajko rozbełtujemy w miseczce. Słupki sera halloumi obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 2: SMAŻYMY FRYTKI
Frytki smażymy na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY TZATZIKI
Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.
Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę, koperek i oliwę z oliwek oraz jogurt. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by smaki się połączyły.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Tuż przed podaniem dekorujemy tzatziki listkami mięty. Frytki z halloumi podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1143 dni temu
W przepisie nie ma momentu dodania jogurtu do tatzików
odpowiedz
1143 dni temu
Dziękujemy za komentarz. Wszystko zostało już uzupełnione :)
1035 dni temu
Całe tzatziki robisz na bazie jogurtu. :)
500 dni temu
Oczywiście że jest, proszę uważnie przeczytać jeszcze raz.
1155 dni temu
Czy można frytki upiec zamiast smażyć na oleju? Jaki będzie czas pieczenia i temperatura?
odpowiedz
1155 dni temu
Jak najbardziej można je również upiec w piekarniku :) Rekomendujemy pieczenie w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut. Najlepiej jednak będzie, jeśli po tym czasie sprawdzisz, czy stopień wypieczenia Ci odpowiada i ewentualnie potrzymasz je w piekarniku jeszcze przez ok. 3-5 minut.