Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
- papierowy ręcznik
- folię aluminiową
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.
Tak przygotowany bakłażan skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25‑30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Miąższ bakłażana oddzielamy od skóry. Skórę drobno siekamy, łączymy z miąższem i ponownie siekamy całość. Przesmażamy na patelni, by pozbyć się nadmiaru wody.
Dodajemy kaszę i oliwę po suszonych pomidorach. Smażymy chwilę i przekładamy farsz do miski. Studzimy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.
Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ
Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Paprykę polewamy z wierzchu sosem i podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.
Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
322 dni temu
Ile gramów bakłażana?
odpowiedz
321 dni temu
Do przygotowania faszerowanych papryk potrzebne jest ok. 300 g bakłażana.
453 dni temu
To jest przepyszne. Już sam farsz mógłby robić za oddzielne danie.
odpowiedz
2100 dni temu
Przepis ma potencjał ale mam wrażenie, że jest tu za dużo składników. Poza tym czas pieczenia był za krótki, musiałam dodać ok 15 minut. Halloumi przepyszny!
odpowiedz