zobacz film Faszerowana papryka z serem halloumi

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 210°C
  • papierowy ręcznik
  • folię aluminiową
  • naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 1: PIECZEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.

Tak przygotowany bakłażan skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25‑30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Miąższ bakłażana oddzielamy od skóry. Skórę drobno siekamy, łączymy z miąższem i ponownie siekamy całość. Przesmażamy na patelni, by pozbyć się nadmiaru wody.

Dodajemy kaszę i oliwę po suszonych pomidorach. Smażymy chwilę i przekładamy farsz do miski. Studzimy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.

Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 4: FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ

Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Paprykę polewamy z wierzchu sosem i podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    322 dni temu
    Ile gramów bakłażana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    321 dni temu
    Do przygotowania faszerowanych papryk potrzebne jest ok. 300 g bakłażana.
  • Gość Gość
    453 dni temu
    To jest przepyszne. Już sam farsz mógłby robić za oddzielne danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2100 dni temu
    Przepis ma potencjał ale mam wrażenie, że jest tu za dużo składników. Poza tym czas pieczenia był za krótki, musiałam dodać ok 15 minut. Halloumi przepyszny!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!