Faszerowana kalarepa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Gotujemy ryż i kalarepę

Kalarepę obieramy i wydrążamy, pozostawiając przy tym ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ odkładamy na bok. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2: Warzywa mieszamy

Miąższ kalarepy grubo siekamy. Paprykę i cebule dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, oba składniki drobno siekamy. Podsmażamy razem z posiekaną kalarepą na gorącym maśle przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Dodajemy z ryżem do warzyw i mieszamy, doprawiamy do smaku. Goudę ścieramy na tarce – połowę dodajemy do warzyw i mieszamy.

Krok 3: Faszerujemy kalarepę

Ugotowaną kalarepę osączamy, wypełniamy masą. Pozostały farsz przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, umieszczamy w nim kalarepę i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie

Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Faszerowane pomidorki koktajlowe

Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Faszerowane pomidorki koktajlowe

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami

Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2595 dni temu
    Dawno nie jadłam kalarepy, a ten przepis okazał się rewelacyjny! Polecam!:)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2691 dni temu
    Uwielbiam Kalarepę, w końcu zagościła w przepisach. Na pewno skorzystam:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!