• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Gotujemy ryż i kalarepę

Kalarepę obieramy i wydrążamy, pozostawiając przy tym ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ odkładamy na bok. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2: Warzywa mieszamy

Miąższ kalarepy grubo siekamy. Paprykę i cebule dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, oba składniki drobno siekamy. Podsmażamy razem z posiekaną kalarepą na gorącym maśle przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Dodajemy z ryżem do warzyw i mieszamy, doprawiamy do smaku. Goudę ścieramy na tarce – połowę dodajemy do warzyw i mieszamy.

Krok 3: Faszerujemy kalarepę

Ugotowaną kalarepę osączamy, wypełniamy masą. Pozostały farsz przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, umieszczamy w nim kalarepę i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    14 dni temu
    Dawno nie jadłam kalarepy, a ten przepis okazał się rewelacyjny! Polecam!:)

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    110 dni temu
    Uwielbiam Kalarepę, w końcu zagościła w przepisach. Na pewno skorzystam:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram