Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Pomidory kroimy na połówki
Rozgrzewamy patelnię grillową. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Ser halloumi kroimy w plastry. Rukolę wykładamy na duży talerz bądź miskę, dodajemy szpinak. Całość posypujemy pestkami granatu.
Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy je do sałatki razem z połówkami pomidorów.
Migdały moczymy we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy. Delikatnie pocierając, ściągamy skórkę z orzechów. Migdały kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.
KROK 2: Grillujemy ser halloumi
Na rozgrzanej patelni układamy ser halloumi. Grillujemy z obu stron (z każdej po około 2 minuty).
KROK 3: Łączymy składniki sosu
Oliwę łączymy z octem balsamicznym. Dodajemy musztardę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Na wierzch wykładamy grillowany ser halloumi.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!
Ser halloumi od jakiegoś czasu stał się jasną gwiazdą współczesnej gastronomii. Ten pochodzący z kuchni śródziemnomorskiej ser swoją popularność zawdzięcza nie tylko unikalnej teksturze, ale również charakterystycznemu smakowi, którego próżno szukać w innych serach. Halloumi stanowi składnik wielu dań, w tym sałatek. Sprawdź jak wykorzystać go w pysznych sałatkach!
Sałatka z halloumi – śródziemnomorski przysmak
Halloumi jako podstawa sałatek i innych potraw znane jest od wieków. Ten wspaniały rodzaj sera przyrządzany z mleka owczego zmiksowanego z mlekiem krowim i kozim to prawdziwie śródziemnomorski wynalazek — za jego stworzenie odpowiedzialni są Cypryjczycy. Co wyróżnia halloumi, że tak chętnie dodaje się je do sałatek i innych potraw?
Przede wszystkim struktura! Halloumi jest jednocześnie gładkie i grudkowate, soczyste i zwarte. Ciężko opisać je w kilku słowach — trzeba go spróbować. W smaku halloumi jest lekko słone, a w zależności od formy obróbki cieplnej — ciągnące i kremowe lub lekko skrzypiące w ustach. Te wszystkie cechy charakterystyczne sprawiły, że kucharze z całego świata pokochali ten ser i zaczęli dodawać go do wielu wspaniałych potraw takich jak sałatki i bowle.
Ser halloumi świetnie komponuje się z różnorodnymi składnikami, tworząc ciekawe kontrasty smakowe. Doskonale pasuje do lekkich i odświeżających sałatek z nowalijek, a także do cięższych kompozycji składających się z pieczonych warzyw okopowych i intensywnych sosów.
Jak zrobić sałatkę z serem halloumi?
Co zrobić, by Twoja sałatka z serem halloumi smakowała po mistrzowsku? To wcale nie jest tak trudne, jak myślisz — wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze w sałatkach są składniki. Produkty używane do przyrządzenia sałatki z grillowanym lub smażonym serem halloumi powinny być jak najlepszej jakości i świeżości. Postaw na produkty sezonowe, a wtedy będziesz mieć pewność, że są świeże, soczyste i smaczne.
Wybierając halloumi w sklepie, zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Najlepsze halloumi produkuje się na Cyprze oraz w Grecji. Jeśli masz możliwość, wybierz produkt certyfikowany, który może pochwalić się także uznaniem wśród konsumentów. Uwierz nam, że ten certyfikat to nie tylko papierek, ale świadectwo ciężkiej pracy i wysiłku rolników i innych osób, które przyczyniły się do powstania sera o idealnej konsystencji i smaku.
Jak przygotować ser halloumi do sałatki? Ser ten można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Najlepiej smakuje lekko podgrillowany — zyskuje wtedy wyjątkowy aromat dymu. Jeśli planujesz usmażyć swoje halloumi, zamocz kawałki sera w zimnej wodzie na chwile przed usmażeniem. W ten sposób ser nie rozpadnie się podczas smażenia, zmniejszysz także ryzyko jego przypalenia.
Ser usmażony? Czas na połączenie go z resztą składników. Jakie produkty pasują do halloumi? Charakter i smak tego sera warto podkreślić świeżymi pomidorami, ogórkiem, oliwkami i odrobiną owocowej słodyczy np. w postaci świeżej figi, pomarańczy, gruszki czy pestek granatu. Nie zapomnij także o sosie, który nada całej sałatce jeszcze wyjątkowego charakteru!
Sałatka halloumi – smaczne warianty
Halloumi można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, a każda potrawa z jego udziałem jest wyjątkowa. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na kreatywne i smaczne wykorzystanie tego sera w sałatkach i nie zawahamy się nimi z Tobą podzielić. Zacznijmy od pierwszej propozycji, czyli sałatki z halloumi i granatem oraz kremowym, dojrzałym awokado. Połączenie grillowanego, lekko chrupiącego halloumi z tymi składnikami tworzy bardzo rześką i sycącą kompozycję, idealną na obiad lub kolację.
Drugim smacznym wariantem jest kombinacja dość niecodzienna, a bardzo pyszna — sałatka z halloumi i ananasem. Te składniki rewelacyjne spisują się w kompozycjach z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorów, ogórków, miodowego sosu oraz czosnkowych grzanek. Przepadasz za prostymi i łatwymi posiłkami? Sałatka z serem halloumi i pomidorkami obsypana solidną dawką natki pietruszki i świeżej dymki to coś dla Ciebie!
Jeśli poszukujesz pomysły na sałatkę z halloumi, która zastąpi Ci obiad, musisz koniecznie spróbować tego przepisu! Lekko gorzka rukola, suszone figi, pomidory i migdały dodadzą Ci energetycznego kopa potrzebnego do codziennych obowiązków. Do tego przepisu możesz dodać także odrobinę smażonego kurczaka lub wędzonej ryby dla podkręcenia smaku i ilości kalorii.
Sekretem uzyskania ciekawych połączeń smakowych jest odwaga! Nie bój się eksperymentować z różnorodnymi smakami i teksturami. Czasem warto pozwolić sobie na odkrywanie nowych produktów. Uwierz nam, sałatki z halloumi nie da się zepsuć — ten ser uratuje każdą, nawet najdziwniejszą kompozycję smakową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
749 dni temu
Naprawdę ciekawe smaki zawarte w tej sałatce, najlepiej smakuje gdy halloumi jest jeszcze ciepły :) Aczkolwiek w trakcie jedzenia pozbyliśmy się fig, gdyż z ich dodatkiem sałatka była już za słodka.
odpowiedz
3042 dni temu
Bardzo smaczna sałatka, chociaż nie odważyłam się dać łyżeczki (sic!) soli do sosu. Musztarda była na tyle ostra i słona, że obyło się bez soli i pieprzu, a i tak było aromatycznie.
odpowiedz
3042 dni temu
Jolu, to prawda, warto ilość soli dostosować do indywidualnych preferencji :)
3170 dni temu
Przepyszna sałatka, serdeczne dzięki za przepis i inspirację ;))
odpowiedz