
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Pomidory kroimy na połówki
Rozgrzewamy patelnię grillową. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Ser halloumi kroimy w plastry. Rukolę wykładamy na duży talerz bądź miskę, dodajemy szpinak. Całość posypujemy pestkami granatu.
Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy je do sałatki razem z połówkami pomidorów.
Migdały moczymy we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy. Delikatnie pocierając, ściągamy skórkę z orzechów. Migdały kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.
KROK 2: Grillujemy ser halloumi
Na rozgrzanej patelni układamy ser halloumi. Grillujemy z obu stron (z każdej po około 2 minuty).
KROK 3: Łączymy składniki sosu
Oliwę łączymy z octem balsamicznym. Dodajemy musztardę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Na wierzch wykładamy grillowany ser halloumi.
Zobacz podobne
przepisy
Ser halloumi od jakiegoś czasu stał się jasną gwiazdą współczesnej gastronomii. Ten pochodzący z kuchni śródziemnomorskiej ser swoją popularność zawdzięcza nie tylko unikalnej teksturze, ale również charakterystycznemu smakowi, którego próżno szukać w innych serach. Halloumi stanowi składnik wielu dań, w tym sałatek. Sprawdź jak wykorzystać go w pysznych sałatkach!
Sałatka z halloumi – śródziemnomorski przysmak
Halloumi jako podstawa sałatek i innych potraw znane jest od wieków. Ten wspaniały rodzaj sera przyrządzany z mleka owczego zmiksowanego z mlekiem krowim i kozim to prawdziwie śródziemnomorski wynalazek — za jego stworzenie odpowiedzialni są Cypryjczycy. Co wyróżnia halloumi, że tak chętnie dodaje się je do sałatek i innych potraw?
Przede wszystkim struktura! Halloumi jest jednocześnie gładkie i grudkowate, soczyste i zwarte. Ciężko opisać je w kilku słowach — trzeba go spróbować. W smaku halloumi jest lekko słone, a w zależności od formy obróbki cieplnej — ciągnące i kremowe lub lekko skrzypiące w ustach. Te wszystkie cechy charakterystyczne sprawiły, że kucharze z całego świata pokochali ten ser i zaczęli dodawać go do wielu wspaniałych potraw takich jak sałatki i bowle.
Ser halloumi świetnie komponuje się z różnorodnymi składnikami, tworząc ciekawe kontrasty smakowe. Doskonale pasuje do lekkich i odświeżających sałatek z nowalijek, a także do cięższych kompozycji składających się z pieczonych warzyw okopowych i intensywnych sosów.
Jak zrobić sałatkę z serem halloumi?
Co zrobić, by Twoja sałatka z serem halloumi smakowała po mistrzowsku? To wcale nie jest tak trudne, jak myślisz — wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze w sałatkach są składniki. Produkty używane do przyrządzenia sałatki z grillowanym lub smażonym serem halloumi powinny być jak najlepszej jakości i świeżości. Postaw na produkty sezonowe, a wtedy będziesz mieć pewność, że są świeże, soczyste i smaczne.
Wybierając halloumi w sklepie, zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Najlepsze halloumi produkuje się na Cyprze oraz w Grecji. Jeśli masz możliwość, wybierz produkt certyfikowany, który może pochwalić się także uznaniem wśród konsumentów. Uwierz nam, że ten certyfikat to nie tylko papierek, ale świadectwo ciężkiej pracy i wysiłku rolników i innych osób, które przyczyniły się do powstania sera o idealnej konsystencji i smaku.
Jak przygotować ser halloumi do sałatki? Ser ten można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Najlepiej smakuje lekko podgrillowany — zyskuje wtedy wyjątkowy aromat dymu. Jeśli planujesz usmażyć swoje halloumi, zamocz kawałki sera w zimnej wodzie na chwile przed usmażeniem. W ten sposób ser nie rozpadnie się podczas smażenia, zmniejszysz także ryzyko jego przypalenia.
Ser usmażony? Czas na połączenie go z resztą składników. Jakie produkty pasują do halloumi? Charakter i smak tego sera warto podkreślić świeżymi pomidorami, ogórkiem, oliwkami i odrobiną owocowej słodyczy np. w postaci świeżej figi, pomarańczy, gruszki czy pestek granatu. Nie zapomnij także o sosie, który nada całej sałatce jeszcze wyjątkowego charakteru!
Sałatka halloumi – smaczne warianty
Halloumi można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, a każda potrawa z jego udziałem jest wyjątkowa. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na kreatywne i smaczne wykorzystanie tego sera w sałatkach i nie zawahamy się nimi z Tobą podzielić. Zacznijmy od pierwszej propozycji, czyli sałatki z halloumi i granatem oraz kremowym, dojrzałym awokado. Połączenie grillowanego, lekko chrupiącego halloumi z tymi składnikami tworzy bardzo rześką i sycącą kompozycję, idealną na obiad lub kolację.
Drugim smacznym wariantem jest kombinacja dość niecodzienna, a bardzo pyszna — sałatka z halloumi i ananasem. Te składniki rewelacyjne spisują się w kompozycjach z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorów, ogórków, miodowego sosu oraz czosnkowych grzanek. Przepadasz za prostymi i łatwymi posiłkami? Sałatka z serem halloumi i pomidorkami obsypana solidną dawką natki pietruszki i świeżej dymki to coś dla Ciebie!
Jeśli poszukujesz pomysły na sałatkę z halloumi, która zastąpi Ci obiad, musisz koniecznie spróbować tego przepisu! Lekko gorzka rukola, suszone figi, pomidory i migdały dodadzą Ci energetycznego kopa potrzebnego do codziennych obowiązków. Do tego przepisu możesz dodać także odrobinę smażonego kurczaka lub wędzonej ryby dla podkręcenia smaku i ilości kalorii.
Sekretem uzyskania ciekawych połączeń smakowych jest odwaga! Nie bój się eksperymentować z różnorodnymi smakami i teksturami. Czasem warto pozwolić sobie na odkrywanie nowych produktów. Uwierz nam, sałatki z halloumi nie da się zepsuć — ten ser uratuje każdą, nawet najdziwniejszą kompozycję smakową.
Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
965 dni temu
Naprawdę ciekawe smaki zawarte w tej sałatce, najlepiej smakuje gdy halloumi jest jeszcze ciepły :) Aczkolwiek w trakcie jedzenia pozbyliśmy się fig, gdyż z ich dodatkiem sałatka była już za słodka.
odpowiedz
3258 dni temu
Bardzo smaczna sałatka, chociaż nie odważyłam się dać łyżeczki (sic!) soli do sosu. Musztarda była na tyle ostra i słona, że obyło się bez soli i pieprzu, a i tak było aromatycznie.
odpowiedz
3258 dni temu
Jolu, to prawda, warto ilość soli dostosować do indywidualnych preferencji :)
3386 dni temu
Przepyszna sałatka, serdeczne dzięki za przepis i inspirację ;))
odpowiedz