
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Pomidory kroimy na połówki
Rozgrzewamy patelnię grillową. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Ser halloumi kroimy w plastry. Rukolę wykładamy na duży talerz bądź miskę, dodajemy szpinak. Całość posypujemy pestkami granatu.
Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy je do sałatki razem z połówkami pomidorów.
Migdały moczymy we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy. Delikatnie pocierając, ściągamy skórkę z orzechów. Migdały kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.
KROK 2: Grillujemy ser halloumi
Na rozgrzanej patelni układamy ser halloumi. Grillujemy z obu stron (z każdej po około 2 minuty).
KROK 3: Łączymy składniki sosu
Oliwę łączymy z octem balsamicznym. Dodajemy musztardę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Sos dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Na wierzch wykładamy grillowany ser halloumi.
Zobacz podobne
przepisy
Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków po grecku!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Komentarze (3)
1621 dni temu
Bardzo smaczna sałatka, chociaż nie odważyłam się dać łyżeczki (sic!) soli do sosu. Musztarda była na tyle ostra i słona, że obyło się bez soli i pieprzu, a i tak było aromatycznie.
odpowiedz
1621 dni temu
Jolu, to prawda, warto ilość soli dostosować do indywidualnych preferencji :)
1749 dni temu
Przepyszna sałatka, serdeczne dzięki za przepis i inspirację ;))
odpowiedz
zobacz wszystkie