zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotuj:

  • głęboki garnek z pokrywką
  • garnek do pasteryzacji Silvercrest
  • blachę piekarnikową
  • materiałową ściereczkę
  • słoiki z zakrętkami

CO TO JEST PASTERYZACJA?

Pasteryzacja polega na wykorzystaniu temperatury do całkowitej eliminacji lub zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych oraz enzymów w produktach spożywczych, czego skutkiem jest wydłużenie czasu ich przydatności do spożycia.

Proces pasteryzacji nie wpływa na smak produktów ani na zawartą w nich ilość witamin i minerałów. To znana od lat metoda zachowywania świeżości sezonowych produktów, dzięki której jesienią i zimą możemy cieszyć się smakiem wspaniałych, domowych przetworów.

JAK PASTERYZOWAĆ?

Do pasteryzowania (potocznie nazywanego wekowaniem) używamy zawsze dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików.

Pasteryzacja przetworów owocowych wymaga krótszego czasu niż ten sam proces przeprowadzany w przypadku przetworów warzywnych. Na czas pasteryzacji wpływa również wielkość słoika (te o większej pojemności będziemy pasteryzować dłużej) oraz rodzaj i sposób krojenia warzyw lub owoców (większe lub twardsze kawałki potrzebują więcej czasu).

3 METODY PASTERYZACJI

  1. W PIEKARNIKU (TZW. PASTERYZACJA NA SUCHO)

Słoiki wypełniamy przetworami, zostawiając wolną przestrzeń ok. 1-2 cm poniżej wieczka, i ustawiamy na blasze do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy.

Jeśli chcemy pasteryzować wystudzone przetwory, możemy włożyć je do zimnego piekarnika, który stopniowo będziemy rozgrzewać do temperatury 130°C .

W przypadku pasteryzowania gorących przetworów piekarnik musimy rozgrzać z wyprzedzeniem do temperatury 130°C.

Przetwory pasteryzujemy ok. 30 minut. Czas powinien być liczony od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.

Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik. Słoiki pozostawiamy w piekarniku na dodatkowe 30 minut, by przestygły. Gotowe przetwory odstawiamy w chłodne miejsce.

  1. W GARNKU (TZW. PASTERYZACJA NA MOKRO)

Gorące słoiki z przetworami szczelnie zakręcamy. Dno wysokiego ganka wykładamy ściereczką, by zapobiec pęknięciu słoików podczas gotowania.

Słoiki umieszczamy w garnku wieczkiem do góry, zachowując odpowiednie odstępy. Ścianki słoików nie powinny stykać się ze sobą.

Do garnka wlewamy gorącą wodę, uważając, by jej poziom nie sięgał zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy przetwory ok. 20 minut od momentu zagotowania.

Po upływie wyznaczonego czasu ostrożnie wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy i odwracamy do góry dnem. Przetwory odstawiamy na ok. 24 godziny. Najlepiej ustawić je na ręczniku kuchennym w zacienionym miejscu. UWAGA! Wyjątek stanowią słoiki typu wek, które nie wymagają odwracania do góry dnem.

Jak sprawdzić, czy pasteryzacja zakończyła się sukcesem? Wieczka dobrze zawekowanych słoików powinny być wklęsłe. Jeśli klikają przy próbie nacisku, przetwory należy zawekować raz jeszcze.

  1. W WIELOFUNKCYJNYM URZĄDZENIU DO PASTERYZACJI SILVERCREST

Na dno garnka do pasteryzacji SIlvercrest wkładamy dołączoną do urządzenia kratkę i ustawiamy na niej dobrze zakręcone słoiki, zachowując między nimi odpowiednie odstępy. Słoiki nie powinny stykać się ściankami.

Urządzenie wypełniamy wodą, tak by nie przekroczyła zaznaczonego maksymalnego poziomu. Słoiki z przetworami powinny być zanurzone w wodzie do ¾ swojej wysokości.

Zamykamy pokrywę urządzenia. Ustawiamy odpowiednią temperaturę i czas pasteryzacji. W instrukcji dołączonej do pasteryzatora Silvercrest znajduje się tabela ułatwiająca wybór czasu i temperatury dla różnych produktów. Ketchup domowy według przepisu Karola Okrasy pasteryzujemy ok. 30 minut w temperaturze 90°C.

UWAGA! Odliczanie czasu rozpoczyna się dopiero wtedy, gdy urządzenie osiągnie wyznaczoną przez nas temperaturę.

Urządzenie uruchamiamy, naciskając przycisk „START/STOP” – w ten sposób rozpoczynamy nagrzewanie pasteryzatora. Po upływie zaprogramowanego czasu pasteryzacji urządzenie się wyłącza.

Pod zawór spustowy podstawiamy naczynie odporne na wysokie temperatury, naciskamy dźwignię do nalewania i ostrożnie spuszczamy gorącą wodę zgromadzoną w urządzeniu. Po spuszczeniu wody otwieramy pasteryzator i czekamy, aż słoiki przestygną.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram