zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • moździerz
  • słoiczki o pojemności 250 ml – 2 szt.

Krok 1: Kroimy warzywa

Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

Krok 2: Karmelizujemy cukier i smażymy warzywa

Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę.

Dodajemy goździki, roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz curry. Dolewamy i odparowujemy ocet.

Krok 3: Redukujemy sos

Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody. 

Krok 4: Blendujemy sos

Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Gorący ketchup przekładamy do słoiczków. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny i szczelnie zakręcamy.

Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Keczup super , polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram