zobacz film Domowy keczup

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • moździerz
  • słoiczki o pojemności 250 ml – 2 szt.

Krok 1: Kroimy warzywa

Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

Krok 2: Karmelizujemy cukier i smażymy warzywa

Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę.

Dodajemy goździki, roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz curry. Dolewamy i odparowujemy ocet.

Krok 3: Redukujemy sos

Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody. 

Krok 4: Blendujemy sos

Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Gorący ketchup przekładamy do słoiczków. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny i szczelnie zakręcamy.

Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    729 dni temu
    Da się to sklarować gumą ksantynową np.? Przetrwa parę lat po tyndylizacji, albo wytrzyma z miesiąc po dodaniu większej ilości octu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    729 dni temu
    Drogi Gościu, guma ksantanowa nie wydłuży trwałości tego ketchupu. Możesz jej dodać natomiast jeśli chcesz jeszcze bardziej zagęścić ketchup, choć naszym zdaniem jest już wystarczająco gęsty i jest to zbędny proces ;) Aby wydłużyć jego trwałość możesz wykonać proces tyndalizacji lub po prostu zwykłej pasteryzacji. Nie zalecamy jednak dodawania większej ilości octu, ponieważ to popsuje jego smak.
  • Katarzyna Katarzyna
    1694 dni temu
    Czy można zrobić taki ketchup z pomidorków koktajlowych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1694 dni temu
    Można zrobić, ale trzeba mieć cierpliwość, by wszystkie sparzyć i obrać :)
  • Asia Asia
    1714 dni temu
    Czy można użyć ksylitolu lub eryrtytolu zamiast cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Asiu, w tym przepisie karmelizujemy cukier, na którym następnie przesmażamy warzywa. Podobne właściwości powinien wykazać erytrytol, więc możesz spróbować użyć go jako zamiennika. Ksylitol nie ulegnie skarmelizowaniu.
  • Gość Gość
    1714 dni temu
    A po pasteryzacji jak długo można go przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Jeśli prawidłowo przeprowadzisz proces pasteryzacji, możesz przechowywać keczup w chłodnym, zacienionym miejscu do następnego sezonu, czyli około roku.
  • Gość Gość
    1737 dni temu
    taki keczup można zapasteryzowac?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1737 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    1977 dni temu
    Keczup super , polecam!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!