
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- moździerz
- słoiczki o pojemności 250 ml – 2 szt.
Krok 1: Kroimy warzywa
Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Krok 2: Karmelizujemy cukier i smażymy warzywa
Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę.
Dodajemy goździki, roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz curry. Dolewamy i odparowujemy ocet.
Krok 3: Redukujemy sos
Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody.
Krok 4: Blendujemy sos
Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Gorący ketchup przekładamy do słoiczków. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny i szczelnie zakręcamy.
Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Komentarze (11)
591 dni temu
Da się to sklarować gumą ksantynową np.? Przetrwa parę lat po tyndylizacji, albo wytrzyma z miesiąc po dodaniu większej ilości octu?
odpowiedz
590 dni temu
Drogi Gościu, guma ksantanowa nie wydłuży trwałości tego ketchupu. Możesz jej dodać natomiast jeśli chcesz jeszcze bardziej zagęścić ketchup, choć naszym zdaniem jest już wystarczająco gęsty i jest to zbędny proces ;) Aby wydłużyć jego trwałość możesz wykonać proces tyndalizacji lub po prostu zwykłej pasteryzacji. Nie zalecamy jednak dodawania większej ilości octu, ponieważ to popsuje jego smak.
1555 dni temu
Czy można zrobić taki ketchup z pomidorków koktajlowych?
odpowiedz
1555 dni temu
Można zrobić, ale trzeba mieć cierpliwość, by wszystkie sparzyć i obrać :)
1575 dni temu
Czy można użyć ksylitolu lub eryrtytolu zamiast cukru?
odpowiedz
1575 dni temu
Asiu, w tym przepisie karmelizujemy cukier, na którym następnie przesmażamy warzywa. Podobne właściwości powinien wykazać erytrytol, więc możesz spróbować użyć go jako zamiennika. Ksylitol nie ulegnie skarmelizowaniu.
1575 dni temu
A po pasteryzacji jak długo można go przechowywać?
odpowiedz
1575 dni temu
Jeśli prawidłowo przeprowadzisz proces pasteryzacji, możesz przechowywać keczup w chłodnym, zacienionym miejscu do następnego sezonu, czyli około roku.
1598 dni temu
taki keczup można zapasteryzowac?
odpowiedz
1598 dni temu
Można :)
1838 dni temu
Keczup super , polecam!
odpowiedz
zobacz wszystkie