Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill lub blachę do pieczenia i piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (w zależności od wybranego sposobu przygotowania)
- pędzelek
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
Krok 1: KROIMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
Krok 3: GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
NA GRILLU
Steki z kapusty wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla i grillujemy pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania przenosimy bezpośrednio nad źródło ciepła.
NA PATELNI
Steki z kapusty układamy na suchej patelni i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu podlewając je odrobiną wody. Po 5 minutach odwracamy steki i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywę, zwiększamy ogień i smażymy steki ok. 5 minut z każdej strony – aż się zarumienią.
W PIEKARNIKU
Steki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
W misce łączymy śmietanę z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczypiorek, oliwę oraz pieprz. Ogórek odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z dyni
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Faszerowana kalarepa
- Minipizza z kabanosami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Chlebek mango
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Kotlety jajeczne
- Orzechowe babeczki z kubka
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Pita z serem graviera
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Chutney z pomidorów i mango
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Małe serniczki kawowe
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Wiśniowy Sad
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Pstrąg z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1210 dni temu
Niestety, steki częściowo się rozpadły jeszcze przed położeniem na patelni, resztę dopełniło przekładanie na drugą stronę... Całość wyszła smaczna, aczkolwiek na pewno nie w jednym kawałku ;) Na średnią główkę kapusty potrzeba by dwa razy tyle marynaty, ile podano w przepisie.
odpowiedz