Steki z kapusty

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozgrzany grill lub blachę do pieczenia i piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (w zależności od wybranego sposobu przygotowania)
  • pędzelek
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku

Krok 1: KROIMY KAPUSTĘ

Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.

Krok 3: GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY

UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!

NA GRILLU

Steki z kapusty wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla i grillujemy pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania przenosimy bezpośrednio nad źródło ciepła.

NA PATELNI

Steki z kapusty układamy na suchej patelni i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu podlewając je odrobiną wody. Po 5 minutach odwracamy steki i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywę, zwiększamy ogień i smażymy steki ok. 5 minut z każdej strony – aż się zarumienią.

W PIEKARNIKU

Steki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.

W misce łączymy śmietanę z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczypiorek, oliwę oraz pieprz. Ogórek odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1210 dni temu
    Niestety, steki częściowo się rozpadły jeszcze przed położeniem na patelni, resztę dopełniło przekładanie na drugą stronę... Całość wyszła smaczna, aczkolwiek na pewno nie w jednym kawałku ;) Na średnią główkę kapusty potrzeba by dwa razy tyle marynaty, ile podano w przepisie.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!