Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill lub blachę do pieczenia i piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (w zależności od wybranego sposobu przygotowania)
- pędzelek
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
Krok 1: KROIMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
Krok 3: GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
NA GRILLU
Steki z kapusty wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla i grillujemy pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania przenosimy bezpośrednio nad źródło ciepła.
NA PATELNI
Steki z kapusty układamy na suchej patelni i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu podlewając je odrobiną wody. Po 5 minutach odwracamy steki i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywę, zwiększamy ogień i smażymy steki ok. 5 minut z każdej strony – aż się zarumienią.
W PIEKARNIKU
Steki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
W misce łączymy śmietanę z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczypiorek, oliwę oraz pieprz. Ogórek odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z dyni
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Faszerowana kalarepa
- Minipizza z kabanosami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Chlebek mango
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Kotlety jajeczne
- Orzechowe babeczki z kubka
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Pita z serem graviera
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Komentarze (1)
973 dni temu
Niestety, steki częściowo się rozpadły jeszcze przed położeniem na patelni, resztę dopełniło przekładanie na drugą stronę... Całość wyszła smaczna, aczkolwiek na pewno nie w jednym kawałku ;) Na średnią główkę kapusty potrzeba by dwa razy tyle marynaty, ile podano w przepisie.
odpowiedz