
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill lub blachę do pieczenia i piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (w zależności od wybranego sposobu przygotowania)
- pędzelek
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
Krok 1: KROIMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
Krok 3: GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
NA GRILLU
Steki z kapusty wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla i grillujemy pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania przenosimy bezpośrednio nad źródło ciepła.
NA PATELNI
Steki z kapusty układamy na suchej patelni i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu podlewając je odrobiną wody. Po 5 minutach odwracamy steki i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywę, zwiększamy ogień i smażymy steki ok. 5 minut z każdej strony – aż się zarumienią.
W PIEKARNIKU
Steki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
W misce łączymy śmietanę z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczypiorek, oliwę oraz pieprz. Ogórek odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
11 dni temu
Gdzie jest użyty koperek z sekcji „składniki”?
Odpowiedz
1538 dni temu
Niestety, steki częściowo się rozpadły jeszcze przed położeniem na patelni, resztę dopełniło przekładanie na drugą stronę... Całość wyszła smaczna, aczkolwiek na pewno nie w jednym kawałku ;) Na średnią główkę kapusty potrzeba by dwa razy tyle marynaty, ile podano w przepisie.
Odpowiedz