Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- folię spożywczą
- formę do pieczenia o wymiarach 37 x 27 cm
- rozgrzany grill
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CZĘŚĆ 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i przekładamy na patelnię. Odkrawamy trzonki pieczarek. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy całość, mieszając od czasu do czasu, do momentu zarumienienia się pieczarek.
Dodajemy majeranek, słodką paprykę, paprykę wędzoną, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy ok. 3 minut.
CZĘŚĆ 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Zawartość patelni przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę. Całość polewamy sokiem z ½ cytryny i posypujemy obficie solą. Dodajemy siemię lniane, aby masa była kleista (jeśli nie będzie wystarczająco kleista dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Całość miksujemy niezbyt drobno, tak aby zachować teksturę przypominającą środek klasyczną kiełbasę.
CZĘŚĆ 3: FORMUJEMY I GRILLUJEMY KIEŁBASĘ
Folię spożywczą dzielimy na prostokątne arkusze (będziemy potrzebować ich ok. 8-10 pojedynczych). Na każdy arkusz folii wykładamy po 2-3 łyżki masy. Zwijamy każdą porcję w folii i formujemy w rulonik przypominający kształtem kiełbaskę. Mocno skręcamy brzegi folii. Każdą kiełbaskę ponownie zawijamy w folię, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda.
Kiełbaski gotujemy we wrzątku ok. 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już dobre. Jeśli są zbyt miękkie, gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy folię, kiełbaski odkładamy do ostudzenia, po czym przekładamy do formy, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanym grillu.
CZĘŚĆ 4: GRILLUJEMY WARZYWA
Papryki kroimy w łódeczki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Grillujemy, posypujemy świeżym rozmarynem i podajemy razem z kiełbaskami.
Zobacz podobne
przepisy
Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!
Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.
Domowy sos barbecue
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Szaszłyki bałkańskie
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Przecier ze świeżych owoców
- Oliwa bazyliowa
- Tajskie szaszłyki z indyka
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Grillowany stek z jelenia
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Pizzerinki portobello
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Faworki drożdżowe
- Pieczona owsianka à la brownie
- Wianki z orzechami i polewą
- Mleko gdańskie
- Makaron z truskawkami
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Bananowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)