Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- zamykany słoik o pojemności 200 ml
Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.
Krok 2: PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU
Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.
Krok 4: GOTUJEMY SOS BARBECUE
Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.
Krok 5: PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA
Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.
Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!
Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!
Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
388 dni temu
A ile dni można taki sos trzymać w lodówce w słoiku?
odpowiedz
385 dni temu
Jeśli słoik jest wyparzony i szczelnie zamykany sos powinien przetrwać nawet 2 tygodnie. Zawsze jednak warto sprawdzić jego przydatność do spożycia bezpośrednio przed jedzeniem :)
1321 dni temu
uwielbiaaaam sos bbq! moja milość normalnie. tak samo jak perła! dzięki za przepis! na pewno zrobię!
odpowiedz
1503 dni temu
mam pytanie o tymianek: w składnikach jest świeży tymianek a w treści przepisu rozmaryn. To co ostatecznie powinno się tam znaleźć?
odpowiedz
1501 dni temu
Do słoiczka powinno trafić to zioło, które Karol trzyma w dłoniach na początku materiału, czyli świeży tymianek oczywiście :) Dziękujemy za czujne czytanie przepisów-dzięki Twojej uwadze wprowadziliśmy poprawkę w treści!