zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • moździerz
  • zamykany słoik o pojemności 200 ml

Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.  

Krok 2: PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU

Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.

Krok 4: GOTUJEMY SOS BARBECUE

Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.

Krok 5: PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA

Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram