
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OBTACZAMY SKRZYDEŁKA W SUCHYCH SKŁADNIKACH
Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia (opcjonalnie) mieszamy w dużej misce. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kolejno skrzydełka kurczaka.
KROK 2: PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Siekamy czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.
Zobacz podobne
przepisy
Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Skrzydełka z piekarnika inspirowane amerykańskimi Buffalo Wings
Skrzydełka z piekarnika inspirowane amerykańskimi Buffalo Wings z przepisu Karola to prawdziwa symfonia smaków! Tytułowe skrzydełka idealnie oddają ducha tej kultowej potrawy, chociaż ich smak jest nieco lżejszy. Wersja ta charakteryzuje się mniejszą ostrością, dzięki czemu doskonale sprawdzi się także w przypadku osób o wrażliwszym żołądku lub tych, które nie przepadają za pikantnymi potrawami. To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad, szczególnie jeśli cenisz sobie aromatyczne potrawy. Przygotowując chrupiące skrzydełka z piekarnika, uzyskujesz ciekawą alternatywę dla smażonych Buffalo Wings.
Skąd w ogóle wzięła się potrawa, która zainspirowała Karola do stworzenia tego przepisu? Historia Buffalo Wing sięga lat 60. XX wieku. To właśnie wtedy Frank i Teresa Bellissimo stworzyli przepis na ostre, smażone na głębokim tłuszczu skrzydełka, które szybko zyskały status narodowego klasyka. Od tego czasu Buffalo Wings stały się nieodłącznym elementem kultury gastronomicznej w USA i Kanadzie.
Oryginalnie smażone, mocno przyprawione mieszanką masła, octu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki skrzydełka serwowane są z dodatkiem ostrego sosu. W tytułowym przepisie podajemy je w towarzystwie sosu BBQ, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś podał je z innym sosem. Skrzydełka w piekarniku z przepisu Karola łączą bogatą historię z nowoczesnym podejściem, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem inspirowanym tym amerykańskim klasykiem bez konieczności wychodzenia z domu.
Skrzydełka z piekarnika — przepis
Skrzydełka pieczone w piekarniku w stylu amerykańskim to prosty i pyszny sposób na doskonały posiłek. Aby przygotować to danie, potrzebujesz kilku podstawowych składników: skrzydełek z kurczaka, mąki, soli, pieprzu oraz opcjonalnie proszku do pieczenia, który sprawi, że skrzydełka będą bardziej chrupiące. Do przygotowania sosu wystarczy kilka składników, takich jak czosnek, gotowy sos barbecue, odrobina sosu hamburgerowego, oliwa i miód. Chrupiące skrzydełka z kurczaka należy obtoczyć w przygotowanej mieszance, a potem je upiec, wyciągnąć z piekarnika i wyborny obiad jest gotowy!
Do realizacji przepisu na skrzydełka z piekarnika wyciągnij z szafek podstawowe akcesoria: dużą miskę do mieszania, papier do pieczenia oraz blachę, na której ułożysz mięso. Jeśli chcesz, by Twoje skrzydełka z kurczaka z piekarnika były wyjątkowo chrupiące, warto wyposażyć się także w ruszt, który zapewni lepszą cyrkulację powietrza podczas pieczenia. Dzięki temu mięso stanie się idealnie złociste z każdej strony. Skrzydełka pieczone w ten sposób to świetny pomysł na co dzień, jak i na imprezę.
Jak przyprawić skrzydełka?
Jak doprawić skrzydełka? Soczyste skrzydełka z piekarnika można doprawić na wiele sposobów! W przepisie Karola Okrasy podstawą przypraw jest mieszanka mąki, soli, pieprzu i proszku do pieczenia. To idealna baza dla każdego, kto szuka kompromisu między ostrością a delikatniejszym profilem smakowym, idealnym na rodzinny obiad. Skrzydełka z kurczaka w piekarniku w tym wydaniu na pewno zasmakują wszystkim domownikom.
Masz ochotę na coś ostrzejszego? Spróbuj klasyki! Tradycyjne Buffalo Wings doprawia się głównie ostrą papryką lub pieprzem cayenne, masłem oraz odrobiną octu, który podbija ich wyrazistość. Jednak do pieczonych skrzydełek w piekarniku można wykorzystać także inne przyprawy, by nadać im nieco inny charakter. Papryka wędzona doda dymnego aromatu, kmin rzymski i kolendra dodadzą nieco meksykańskiego charakteru, a mieszanka curry lub garam masala uczyni skrzydełka bardziej egzotycznymi. Dzięki różnorodnym przyprawom można stworzyć własną wersję tych niesamowicie pysznych skrzydełek!
Jak piec skrzydełka w piekarniku?
Jak upiec skrzydełka w piekarniku, aby były soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie i pieczenie. Przede wszystkim skrzydełka należy dokładnie umyć, osuszyć i doprawić ulubionymi przyprawami lub marynatą. Dzięki temu smak przeniknie do środka mięsa. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, najlepiej obtoczyć skrzydełka w mieszance mąki i przypraw.
Przed pieczeniem dobrze jest rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury. Aby ułatwić sobie czyszczenie, blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Jak piec skrzydełka, aby równomiernie się upiekły? Warto wykorzystać ruszt, który pozwala tłuszczowi swobodnie ściekać, co sprawia, że skrzydełka staną się mniej tłuste.
Podczas układania skrzydełek na blasze pamiętaj o zachowaniu odstępów między kawałkami mięsa, aby gorące powietrze mogło swobodnie je otaczać. Dzięki temu pieczone skrzydełka z piekarnika będą miały piękną, rumianą skórkę. Ruszt zapobiega także przywieraniu mięsa do blachy, co ułatwia późniejsze czyszczenie. Jak zrobić skrzydełka w piekarniku, aby zachwyciły wszystkich przy stole? Przewracaj je w trakcie pieczenia! Jeśli zależy Ci na wyjątkowej chrupkości, możesz na ostatnie kilka minut włączyć funkcję grilla w piekarniku. Jak upiec skrzydełka, by smakowały jak z najlepszej restauracji? Wystarczy dopilnować detali, a efekt zaskoczy wszystkich!
W jakiej temperaturze piec skrzydełka?
W ilu stopniach piec skrzydełka, aby były idealne? Przy tradycyjnym trybie grzania góra-dół zaleca się ustawienie temperatury na 190°C. To optymalna temperatura, które zapewnia równomierne dopieczenie mięsa. Jeśli korzystasz z funkcji termoobiegu, temperatura może być nieco niższa. Z kolei tryb grilla w piekarniku wymaga ustawienia temperatury na 200-210°C i skrócenia czasu pieczenia o ok. 10-15 minut. W pieczeniu skrzydełek w piekarniku istotne jest przede wszystkim dopasowanie temperatury do pożądanego efektu i kontrolowanie czasu pieczenia.
Ile piec skrzydełka w piekarniku?
Ile piec skrzydełka z kurczaka w piekarniku? Czas pieczenia zależy od kilku czynników, takich jak wielkość porcji, temperatura pieczenia i oczekiwany stopień chrupkości. Przy temperaturze 190°C w trybie góra-dół skrzydełka zazwyczaj piecze się przez 30-40 minut. Jeśli zależy ci na bardziej soczystym mięsie, czas można skrócić, ale konieczne jest regularne obracanie skrzydełek. Kontrolowanie pieczenia jest bardzo istotne, gdyż pozwoli ci uniknąć przypalenia mięsa.
Jak długo piec skrzydełka w piekarniku z termoobiegiem? W tym trybie temperatura jest nieco niższa, a czas pieczenia skraca się do 25-35 minut, w zależności od wielkości skrzydełek. Jak długo piec skrzydełka z funkcją grill? Jeżeli korzystasz z funkcji grilla, czas pieczenia może wynosić nawet tylko 20-25 minut. Regularne sprawdzanie i testowanie miękkości mięsa pomoże określić ile czasu piec skrzydełka, aby uzyskać idealny efekt.
Zobacz przepisy
na święta
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1132 dni temu
Zastanawia mnie po co aż 400g mąki, ja na 1,5kg skrzydełek użyłem 15g mąki i po obtoczeniu została połowa.
odpowiedz
1132 dni temu
Przepraszam, 150g.
1132 dni temu
Zgadza się, mąki dajemy mniej ;) Warto jednak, aby nie było jej na skrzydełkach również zbyt mało, ponieważ ostatecznie wpłynie to na ich smak i chrupkość.