zobacz film Burger rybny i ogórkowy relish

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

 

  • rozgrzany grill z pokrywą
  • tarkę o małych oczkach

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA

 

Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.

 

KROK 2: GRILLUJEMY ŁOSOSIA

 

Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.

 

KROK 3: KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU

 

Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.

 

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

 

Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.

 

Na koniec dodajemy syrop klonowy, oliwę z oliwek i sól. Całość dokładnie mieszamy.

 

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI


Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.

 

KROK 6: GRILLUJEMY BUŁKI


Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.

 

KROK 7: SKŁADAMY BURGERA


Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!