
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill z pokrywą
- tarkę o małych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.
KROK 2: GRILLUJEMY ŁOSOSIA
Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.
KROK 3: KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU
Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.
KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.
Na koniec dodajemy syrop klonowy, oliwę z oliwek i sól. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.
KROK 6: GRILLUJEMY BUŁKI
Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.
KROK 7: SKŁADAMY BURGERA
Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
798 dni temu
Ile ma być tego łososia w gramach?
Odpowiedz
798 dni temu
Filet z łososia waży ok. 200 g, także w tym przepisie należy wykorzystać ok. 400 g.