zobacz film Burger rybny i ogórkowy relish

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozgrzany grill z pokrywą
  • tarkę o małych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.

KROK 2: GRILLUJEMY ŁOSOSIA

Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.

KROK 3: KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU

Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.

KROK 4: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.

Na koniec dodajemy syrop klonowy, oliwę z oliwek i sól. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.

KROK 6: GRILLUJEMY BUŁKI

Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.

KROK 7: SKŁADAMY BURGERA

Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    260 dni temu
    Ile ma być tego łososia w gramach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    260 dni temu
    Filet z łososia waży ok. 200 g, także w tym przepisie należy wykorzystać ok. 400 g.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!