Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do burgerów
Krok 1: Smażymy chutney z cebuli
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Krążki cebuli podsmażamy przez 5 minut na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy solą. Dodajemy miód. Cebule karmelizujemy przez 1 minutę, obracając. Dolewamy ocet i smażymy dalej przez ok. 5 minut, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Krok 2: Formujemy burgery
Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy wzdłuż na paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Oba składniki kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z mięsem mielonym. Solimy i formujemy 4 płaskie kotlety.
Krok 3: Smażymy burgery
Boczek podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a następnie odkładamy. Oliwę wlewamy na patelnię, smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące, przyciskając przy tym kilka razy praską do burgerów lub małą przykrywką. W piekarniku podpiekamy bułki do burgerów. Bułki kroimy na pół. Na spodzie każdej bułki układamy liść sałaty i kilka pasków ogórka. Na nich rozkładamy chutney z cebuli i kładziemy burger oraz 2 plasterki boczku, przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
2985 dni temu
Burgery smakują mężowi. Polecam.
Odpowiedz