Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do burgerów
Krok 1: Smażymy chutney z cebuli
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Krążki cebuli podsmażamy przez 5 minut na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy solą. Dodajemy miód. Cebule karmelizujemy przez 1 minutę, obracając. Dolewamy ocet i smażymy dalej przez ok. 5 minut, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Krok 2: Formujemy burgery
Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy wzdłuż na paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Oba składniki kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z mięsem mielonym. Solimy i formujemy 4 płaskie kotlety.
Krok 3: Smażymy burgery
Boczek podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a następnie odkładamy. Oliwę wlewamy na patelnię, smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące, przyciskając przy tym kilka razy praską do burgerów lub małą przykrywką. W piekarniku podpiekamy bułki do burgerów. Bułki kroimy na pół. Na spodzie każdej bułki układamy liść sałaty i kilka pasków ogórka. Na nich rozkładamy chutney z cebuli i kładziemy burger oraz 2 plasterki boczku, przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trio sosów do grilla
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Zupa instant
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Sos pieczarkowy
- Remulada
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Domowy izotonik
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2600 dni temu
Burgery smakują mężowi. Polecam.
odpowiedz