• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • praskę do burgerów

Krok 1: Smażymy chutney z cebuli

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Krążki cebuli podsmażamy przez 5 minut na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy solą. Dodajemy miód. Cebule karmelizujemy przez 1 minutę, obracając. Dolewamy ocet i smażymy dalej przez ok. 5 minut, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.

Krok 2: Formujemy burgery

Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy wzdłuż na paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Oba składniki kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z mięsem mielonym. Solimy i formujemy 4 płaskie kotlety.

Krok 3: Smażymy burgery

Boczek podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a następnie odkładamy. Oliwę wlewamy na patelnię, smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące, przyciskając przy tym kilka razy praską do burgerów lub małą przykrywką. W piekarniku podpiekamy bułki do burgerów. Bułki kroimy na pół. Na spodzie każdej bułki układamy liść sałaty i kilka pasków ogórka. Na nich rozkładamy chutney z cebuli i kładziemy burger oraz 2 plasterki boczku, przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Palomena Palomena
    305 dni temu
    Burgery smakują mężowi. Polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram