zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • moździerz
  • grill z pokrywą

Przygotuj wcześniej

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na oleju w garnku. Dodaj pomidory pelati. Dopraw pieprzem cayenne, zmiażdżonymi w moździerzu goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego, solą i pieprzem. Gotuj do zredukowania pomidorów, co jakiś czas mieszając. Marynata powinna przypominać konsystencją syrop. 

Krok 1: DOPRAWIAMY MARYNATĘ BBQ

Do zredukowanych pomidorów dodajemy sos worcestershire, miód i piwo. Mieszamy.

Krok 2: MARYNUJEMY ŻEBERKA

Na złożony na pół płat folii aluminiowej kładziemy gałązkę rozmarynu i wylewamy niewielką porcję sosu BBQ.

W pozostałej marynacie obtaczamy żeberka i przekładamy je na folię. Resztkę marynaty wylewamy na żeberka, na wierzch zaś kładziemy gałązkę rozmarynu.

Żeberka dokładnie zawijamy w folię.

Krok 3: GRILLUJEMY ŻEBERKA

Żeberka w folii kładziemy na ruszt i grillujemy (nie nad żarem) ok. 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuwamy je nad żar i grillujemy chwilę, aż się zarumienią.

Krok 4: GRILLUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy na pół i oprószamy pieprzem. Na połówki ziemniaków kładziemy kawałki gałązek rozmarynu i owijamy je plastrami boczku.

Ziemniaki układamy na grillu płaską stroną do rusztu i grillujemy ok. pół godziny.

Krok 5: PODAJEMY ŻEBERKA Z ZIEMNIAKAMI

Upieczone żeberka posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ziemniakami. Nad ziemniakami kruszymy na kawałki wędzony twaróg.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram