
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- moździerz
- grill z pokrywą
Przygotuj wcześniej
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na oleju w garnku. Dodaj pomidory pelati. Dopraw pieprzem cayenne, zmiażdżonymi w moździerzu goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego, solą i pieprzem. Gotuj do zredukowania pomidorów, co jakiś czas mieszając. Marynata powinna przypominać konsystencją syrop.
Krok 1: DOPRAWIAMY MARYNATĘ BBQ
Do zredukowanych pomidorów dodajemy sos worcestershire, miód i piwo. Mieszamy.
Krok 2: MARYNUJEMY ŻEBERKA
Na złożony na pół płat folii aluminiowej kładziemy gałązkę rozmarynu i wylewamy niewielką porcję sosu BBQ.
W pozostałej marynacie obtaczamy żeberka i przekładamy je na folię. Resztkę marynaty wylewamy na żeberka, na wierzch zaś kładziemy gałązkę rozmarynu.
Żeberka dokładnie zawijamy w folię.
Krok 3: GRILLUJEMY ŻEBERKA
Żeberka w folii kładziemy na ruszt i grillujemy (nie nad żarem) ok. 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuwamy je nad żar i grillujemy chwilę, aż się zarumienią.
Krok 4: GRILLUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy na pół i oprószamy pieprzem. Na połówki ziemniaków kładziemy kawałki gałązek rozmarynu i owijamy je plastrami boczku.
Ziemniaki układamy na grillu płaską stroną do rusztu i grillujemy ok. pół godziny.
Krok 5: PODAJEMY ŻEBERKA Z ZIEMNIAKAMI
Upieczone żeberka posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ziemniakami. Nad ziemniakami kruszymy na kawałki wędzony twaróg.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Klasyczne grillowe mięso w niecodziennej odsłonie. Aromatyczne szaszłyki i wyborne dodatki tworzą oryginalną kompozycję.

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką. Amerykański hamburger w marokańskim stylu!

Komentarze (0)
zobacz wszystkie