
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żeberka zalewamy wodą, obgotowujemy około 30 minut, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy, a wywar wykorzystujemy do ugotowania np. zupy.
Składniki marynaty mieszamy dokładnie. Do sporej miski lub szczelnego worka wkładamy żeberka, dodajemy marynatę, dokładnie obtaczamy w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso.
Żeberka wyjmujemy z marynaty, lekko otrząsamy mięso z jej nadmiaru, układamy na grillu i smażymy, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
1966 dni temu
Przykro mi drogi Lidlu, że masz takich ograniczonych czytelników... Przepis jest jasny, prosty i klarowny, ale to chyba jakieś pińcetplusy go czytają bez zrozumienia. No cóż, takie mamy społeczeństwo. Nie zrażajcie się i dalej umieszczajcie przepisy:) Są jeszcze tacy, którzy umieją je wykorzystać:) Pozdrawiam.
odpowiedz
2659 dni temu
Ten przepis jest cały do kitu. 1. Marynata: 2 kg żeberek?, sól, pieprz w ziarnach, pieprz do smaku?, ile? 2. Przygotowanie: Gotujemy z solą, pieprzem i liściem laurowym. Te same składniki mają być również w marynacie? 3. Przygotowanie: jak długo marynować? Adam
odpowiedz
2655 dni temu
Adamie, żeberka gotujemy z dodatkiem liściu laurowych, soli i pieprzu w ziarnach - ilość pieprzu zależy od Twoich upodobań smakowych. Do marynaty, wykorzystujemy poniższe składniki: 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki octu balsamicznego 2/3 szklanki keczupu 3 łyżeczki ostrej musztardy 4 ząbki posiekanego czosnku 1 posiekana mała cebula pieprz do smaku Żeberka polecamy marynować nawet całą noc - około 12 godzin :)
2054 dni temu
DOKALDNIE :/
3124 dni temu
bardzo smaczne żeberka
odpowiedz
3123 dni temu
Wypróbuj również ten przepis na żeberka - https://kuchnialidla.pl/Zeberka-miodowo-pomidorowe
3674 dni temu
alibabka, dziękujemy za zgłoszenie!
odpowiedz
3674 dni temu
https://www.facebook.com/LisztRestauracja?ref=ts&fref=ts
odpowiedz
3817 dni temu
Żeberka przepyszne, zawsze się udają.
odpowiedz
4005 dni temu
Drogi gościu, chodzi o miód normalny (bezalkoholowy :)), natomiast sos sojowy najlepszy będzie jasny.
odpowiedz
4006 dni temu
Miód ma być pitny czy normalny a sos sojowy jasny czy ciemny?
odpowiedz
4120 dni temu
Jeśli 1/3 szklanki miodu to co w liście robi 1 łyżka ?
odpowiedz
4230 dni temu
Gość, rzeczywiście brakowało tej informacji. Miodu powinna być 1/3 szklanki.
odpowiedz
4230 dni temu
Hej, ile w końcu tego miodu?
odpowiedz
4243 dni temu
Ja zrobiłam wyszło super;-)
odpowiedz
4256 dni temu
Wogóle popierniczony przepis bo na grillu się nie smaży -_-
odpowiedz
4258 dni temu
A co to jest "1 miodu" - chodzi o szklankę, łyżkę, słoik?
odpowiedz
4283 dni temu
A nikt nie spyta, jakie żeberka? To chyba ważne?
odpowiedz
4289 dni temu
No wlasnie tez bym chciala wiedziec co dalej :)
odpowiedz
4291 dni temu
to cały przepis? nie trzeba ich po gotowaniu i marynowaniu np piec w piekarniku?
odpowiedz
zobacz wszystkie