Żeberka ostro pikantne
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Żeberka zalewamy wodą, obgotowujemy około 30 minut, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmujemy żeberka, studzimy, a wywar wykorzystujemy do ugotowania np. zupy.

Składniki marynaty mieszamy dokładnie. Do sporej miski lub szczelnego worka wkładamy żeberka, dodajemy marynatę, dokładnie obtaczamy w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso.

Żeberka wyjmujemy z marynaty, lekko otrząsamy mięso z jej nadmiaru, układamy na grillu i smażymy, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    179 dni temu
    Ten przepis jest cały do kitu. 1. Marynata: 2 kg żeberek?, sól, pieprz w ziarnach, pieprz do smaku?, ile? 2. Przygotowanie: Gotujemy z solą, pieprzem i liściem laurowym. Te same składniki mają być również w marynacie? 3. Przygotowanie: jak długo marynować? Adam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    175 dni temu
    Adamie, żeberka gotujemy z dodatkiem liściu laurowych, soli i pieprzu w ziarnach - ilość pieprzu zależy od Twoich upodobań smakowych. Do marynaty, wykorzystujemy poniższe składniki: 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki octu balsamicznego 2/3 szklanki keczupu 3 łyżeczki ostrej musztardy 4 ząbki posiekanego czosnku 1 posiekana mała cebula pieprz do smaku Żeberka polecamy marynować nawet całą noc - około 12 godzin :)
  • gość nowy gość nowy
    644 dni temu
    bardzo smaczne żeberka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    643 dni temu
    Wypróbuj również ten przepis na żeberka - https://kuchnialidla.pl/product/Zeberka-miodowo-pomidorowe
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    alibabka, dziękujemy za zgłoszenie!

    odpowiedz

  • alibabka alibabka
    1194 dni temu
    https://www.facebook.com/LisztRestauracja?ref=ts&fref=ts

    odpowiedz

  • NEL NEL
    1337 dni temu
    Żeberka przepyszne, zawsze się udają.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1525 dni temu
    Drogi gościu, chodzi o miód normalny (bezalkoholowy :)), natomiast sos sojowy najlepszy będzie jasny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1526 dni temu
    Miód ma być pitny czy normalny a sos sojowy jasny czy ciemny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1640 dni temu
    Jeśli 1/3 szklanki miodu to co w liście robi 1 łyżka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1750 dni temu
    Gość, rzeczywiście brakowało tej informacji. Miodu powinna być 1/3 szklanki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1751 dni temu
    Hej, ile w końcu tego miodu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1763 dni temu
    Ja zrobiłam wyszło super;-)

    odpowiedz

  • Ebola Ebola
    1777 dni temu
    Wogóle popierniczony przepis bo na grillu się nie smaży -_-

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1778 dni temu
    A co to jest "1 miodu" - chodzi o szklankę, łyżkę, słoik?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1803 dni temu
    A nikt nie spyta, jakie żeberka? To chyba ważne?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1809 dni temu
    No wlasnie tez bym chciala wiedziec co dalej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1811 dni temu
    to cały przepis? nie trzeba ich po gotowaniu i marynowaniu np piec w piekarniku?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram