Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Żeberka wkładamy do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy mięso z wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. do zupy).
Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy i przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą. W sporej misce mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy. Do marynaty wkładamy ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą. Zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Następnie wyjmujemy mięso na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż żeberka się zarumienią, ok. 1,2-1,5 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Indyk w pesto
- Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Pieczone żeberka
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Steki z tofu
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Żeberka z tempehu
- Pączki w wersji fit
- GOFRY TRADYCYJNE
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Panna cotta waniliowa z owocami lasu
- DESER SZAMPAŃSKI
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Domowy izotonik
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Makaron chow mein z woka
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
181 dni temu
Dobre,
odpowiedz
1750 dni temu
Fajnie, że promujecie swoją markę! Ale czy zamiast "1 opakowanie" moglibyście pisać w przepisach gramy lub mililitry? Nie każdy z nas ma blisko Lidla, aby polecieć i sprawdzić. A w internecie widzę dwie różne miary dla ketchupu tej marki 500g i 380g...
odpowiedz
1750 dni temu
Ketchup 380 g będzie tutaj odpowiedni :)
2116 dni temu
Żeberka super. Jednak po ugotowaniu przełożyłam mięso i marynatę do rękawa do pieczenia i tak piekłam 1.5h. Po tym czasie rozcielam worek, rozłożyłam mięso na blaszce , przykrywam folią aluminiową i piekłam kolejne 40min. Mięso odchodzi od kości a sos rewelacyjny. Fajny przepis ale do modyfikacji.
odpowiedz
2116 dni temu
Żeberka wyszły fajnie, aczkolwiek piekłam je 2h z hakiem, mięsko aż odchodzi samo od kości :) dziękuję za przepis
odpowiedz
2268 dni temu
Jestem nowa. Łyżki to jak do zupy, a łyżeczki jak do herbaty?
odpowiedz
2268 dni temu
Drogi Gościu, witamy w Kuchni Lidla! :) W kwestii łyżek i łyżeczek-właśnie tak, taką miarę przyjmujemy w naszych przepisach.
2599 dni temu
Wyłożyłam żeberka na blachę, piekarnik rozgrzany do 180 stopni, zgodnie z przepisem - marynata spalona po niecałej godzinie.
odpowiedz
2564 dni temu
Nie wiem jak rozumiesz blaszkę. Ja wziąłem blaszkę do ciasta, podobną jak na zdjęciu, wyłożyłem folią aluminiową, przelałem całą marynatę z żeberkami i włożyłem do piekarnika. Wyszły fantastyczne. Uwaga, najlepiej jeśli mięso jest całe zanurzone w marynacie. To co wystawało zaczęło się przypalać więc musiałem je obracać.
2717 dni temu
Czy lepiej piec na termoobiegu czy bez?
odpowiedz
2717 dni temu
Polecamy piec z termoobiegiem :)
2910 dni temu
Wszystko ładnie, ślinka cieknie, tylko że w Lidlu żeberek od 3 lat nie widziałam :(
odpowiedz
3044 dni temu
Trochę za długi czas pieczenia lub zbyt wysoka temperatura pieczenia. Po godzinie marynata trochę przypaliła się. Oprócz tego mega smaczne :)
odpowiedz
3503 dni temu
Rewelacja! Sos palce lizać! Pierwszy raz robiłam żeberka i wyszły wyśmienite. Cała rodzina zachwycona. Tylko następnym razem robię więcej!!! :)
odpowiedz
3612 dni temu
wyszły genialne! a specjalnie się nie starałam;)
odpowiedz
3668 dni temu
W ketchupie
odpowiedz
3733 dni temu
a gdzie tu pomidory?
odpowiedz
3790 dni temu
Danie średnie. Mąż chwalił że inne od tradycyjnych żeberek. Dla mnie natomiast zbyt "ciężki" smak. Wygląda na to że bardziej męska potrawa :)
odpowiedz
3794 dni temu
REWELACYJNY przepis! Danie jest wyśmienite! Smaczniejsze od tradycyjnych żeberek i dosłownie rozpływa się w ustach :) POLECAM!!!
odpowiedz
3927 dni temu
ALTERNATYWA DLA TYCH CO NIE MAJĄ PIEKARNIKA Ja natomiast - w związku z tym, że na obecnym mieszkaniu nie mam piekarnika - po wyjęciu mięsa z lodówki, podsmażyłam je na patelni. Następnie, gdy już wszystkie kawałki były ładnie podpieczone dodałam na patelnię marynatę i dusiłam na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wyszło pysznie!
odpowiedz
2480 dni temu
też tak zrobiłam :-), a zamiast keczupu użyłam przecieru pomidorowego. Wyszły genialne :-)
4122 dni temu
Żeberka były pyszne i pięknie wyglądały!
odpowiedz
4136 dni temu
Bardzo smaczne :) Polecam. Co do poprzedniego komentarza: "Złej baletnicy, rąbek u spódnicy"
odpowiedz
zobacz wszystkie