
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do czosnku
- sitko do gotowania na parze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY TEMPEH NA PARZE
W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito, do którego wkładamy tempeh. Gotujemy na parze około 10 minut – ten zabieg sprawi, że pozbędziemy się gorzkiego smaku, a marynata będzie lepiej się wchłaniać. Tempeh wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki (1 cm).
KROK 2: MARYNUJEMY TEMPEH
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umieszczamy tempeh na dużej patelni i zalewamy marynatą tak, aby całkowicie go pokryła (jeżeli jest taka możliwość, odstawiamy tempeh co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynował). Całość gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Żeberka z tempehu można przygotować na grillu lub w piekarniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Guacamole
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
974 dni temu
Dziś zrobiłem ŻEBERKA Z TEMPEHU Wyszły po prostu genialnie !!! Super !! Dziękuje za przepis i pomysł. Pozdrawiam Serdecznie
Odpowiedz