Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek
- drewnianą łyżkę
- słoik
- moździerz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZCIERAMY SKŁADNIKI
Czosnek obierz z łupinki. Papryczki umyj i osusz. Składniki włóż do moździerza i rozetrzyj.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
KROK 3: DODAJEMY CZOSNEK I CHILI
Do bazy dodajemy czosnek, chili i sos sojowy i mieszamy.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY SOS
Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
KROK 5: STUDZIMY SOS
Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.
Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?
Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!
Sos słodko kwaśny – klasyk kuchni azjatyckiej
Sos słodko kwaśny, znany także jako sweet chili swoje pochodzenie zawdzięcza tradycji kuchni azjatyckiej. Od wieków ochoczo używany jest w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej jako dodatek do wielu potraw i przystawek. To, co łączy wszystkie te sosy to główne składniki będące kombinacją octu ryżowego, cukru, chili, czosnku, sosu sojowego i wody, które nadają daniom wyjątkowego smaku.
Sosy na bazie cukru i octu są używane na całym świecie, także w kuchni europejskiej. W tradycji starego kontynentu połączenie to było używane w roli marynaty do mięs oraz ryb. Chociaż istnieje wiele wariantów przepisu na słodko kwaśny sos, to celem każdego jest osiągnięcie równowagi pomiędzy słodyczą i kwasowością.
Sos słodko kwaśny – prosty przepis
Sos słodko kwaśny to niezwykle prosty przepis na udany posiłek, niezależnie od wybranych dodatków — mięs, ryb lub warzyw. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się nie tylko do potraw o azjatyckim pochodzeniu, ale również bardziej europejskiej kuchni. W przepisie na prosty sos słodko-kwaśny liczą się odpowiednie proporcje, chociaż i z tym bywa różnie.
Pierwotne założenie tego sosu miało odzwierciedlać idealną harmonię smaków (takie kulinarne jing i jang). Kwas octu oraz słodycz cukru powinna tworzyć złożoną paletę smakową, która delikatnie otula resztę składników zawartych w daniu, jednakże można dostosować jej intensywność do własnych preferencji. Proporcje zawarte w każdym przepisie na sos słodko kwaśny, jaki znajdziecie w książkach kucharskich lub internetowych poradnikach są różne, właśnie z uwagi na smak i gust gotującego. Chcesz poznać tajniki doskonałego przepisu, który wyniesie Twój sos słodko-kwaśny na inny poziom? Koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.
Jak zrobić domowy sos słodko kwaśny
Jak zrobić sos słodko kwaśny, który dostarczy wszystkim jedzącym kulinarnych doznań? Domowy sos słodko kwaśny można uzupełnić o kilka dodatkowych składników, które dodadzą mu głębi i nowych aromatów. Już wiesz, jak zrobić prosty sos-słodko-kwaśny — czas żebyśmy zdradzili Ci jak go podkręcić!
Aby sos słodko kwaśny domowy miał więcej smaku, należy dodać do niego drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę imbir. Lekka słodycz i pikanteria idealnie pasuje do octu ryżowego i cukru. Imbir w połączeniu z chili i czosnkiem sprawi, że sos będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku.
Z czym podawać sos słodko kwaśny?
Sos słodko kwaśny (sweet chili) idealnie pasuje do panierowanego kurczaka i do ryżu. Ryż z warzywami i z kurczakiem przyprawiony sosen słodko kwaśnym. Z czym jeszcze można podawać ten sos? Doskonale komponuje się także z indykiem oraz krewetkami, wydobywając słodycz z mięsa. Sos słodko kwaśny pasuje do sajgonek oraz grillowanych ryb i mięs, ale można nim polać także kanapki. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie dipu. Przekonaj się sam, ten wszechstronny sos potrafi odmienić oblicze wielu dań!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Pyzy ziemniaczane
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Sernik z rabarbarem
- Babka ziemniaczana
- Wegański awokado burger
- Kurczak w sosie pesto
- Lodowe babeczki
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Granita cytrynowa
- Sos pieczarkowy
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Ogórki w stylu kozackim
- Hummus z dodatkami
- Różowy makaron z burakami
- Pinsa verde
- Sos czosnkowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Sos chrzanowy
- Sos aioli
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
- Chia parfait z domową granolą
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Tarta z czerstwego pieczywa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
188 dni temu
Wstrętna czarna maź. To nie jest przepis ze zdjęcia. Niezdjadalne.
odpowiedz
206 dni temu
Mega słodka i lepka maź, w dodatku czarna od sosu sojowego, zupełnie nie jak na obrazku. Odradzam korzystanie z tego przepisu.
odpowiedz