
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek,
- drewnianą łyżkę,
- słoik.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Czosnek obierz z łupinki i wraz z papryczką chili drobno pokrój. Jeśli wolisz bazę bez czosnku i chili, pomiń ten krok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy oraz czosnek i chili.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY SOS
Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
KROK 5: STUDZIMY SOS
Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Sos słodko-kwaśny – klasyk kuchni azjatyckiej
Sos słodko-kwaśny kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią azjatycką. Od wieków ochoczo używany jest w różnych wariantach smakowych w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. To, co łączy wszystkie te sosy to główne składniki, będące kombinacją octu ryżowego, cukru, sosu sojowego i wody. Połączone ze sobą nadają daniom wyjątkowy smak.
Sos na bazie cukru i octu wykorzystywany jest na całym świecie, także w kuchni europejskiej. W tradycji starego kontynentu połączenie to było używane w roli marynaty do mięs oraz ryb. Chociaż istnieje wiele wariantów przepisu na słodko-kwaśny sos, to celem każdego jest osiągnięcie równowagi pomiędzy słodyczą i kwasem.
Sos słodko-kwaśny – prosty przepis
Sos słodko-kwaśny to niezwykle prosty przepis na udany posiłek, niezależnie od wybranych dodatków – mięs, ryb lub warzyw. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się nie tylko do potraw o azjatyckim pochodzeniu, ale również bardziej w europejskiej kuchni. W przepisie na prosty sos słodko-kwaśny liczą się odpowiednie proporcje, chociaż i z tym bywa różnie.
Pierwotne założenie tego sosu miało odzwierciedlać idealną harmonię smaków (takie kulinarne yin i yang). Kwas octu oraz słodycz cukru powinny tworzyć złożoną paletę smakową, która delikatnie otula resztę składników zawartych w daniu, jednakże można dostosować jej intensywność do własnych preferencji. Proporcje zawarte w każdym przepisie na sos słodko-kwaśny, jaki znajdziecie w książkach kucharskich lub internetowych poradnikach, są różne – właśnie z uwagi na smak i gust gotującego.
Chcesz poznać tajniki doskonałego przepisu, który wyniesie Twój sos słodko-kwaśny na inny poziom? Koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.
Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny? Wprowadź azjatyckie smaki do swojej kuchni!
Jak zrobić sos słodko-kwaśny, który dostarczy wszystkim jedzącym wspaniałych kulinarnych doznań? Domowy sos słodko-kwaśny można uzupełnić o kilka dodatkowych składników, Dodadzą mu one głębi i nowych aromatów. Już wiesz, jak zrobić prosty sos słodko-kwaśny – czas, żebyśmy zdradzili Ci, jak go podkręcić!
Aby domowy sos słodko-kwaśny miał więcej smaku, należy dodać do niego drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę imbir. Lekka słodycz i pikanteria idealnie pasują do octu ryżowego i cukru. Do imbiru można dodać także czosnek oraz papryczkę chili, czyniąc sos jeszcze bardziej intensywnym. Niektórzy fani słodyczy dodają do sosu także odrobinę drobno pokrojonego ananasa.
Z czym podawać sos słodko kwaśny?
Sos słodko-kwaśny idealnie pasuje do kurczaka i do ryżu. Ryż z warzywami i z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym to już w zasadzie klasyka, serwowana w każdej chińskiej restauracji. Sprawdź nasze przepisy na dania azjatyckie.
Z czym jeszcze można podawać ten sos? Doskonale komponuje się także z indykiem oraz krewetkami, wydobywając słodycz z mięsa. Sos słodko-kwaśny pasuje do sajgonek oraz grillowanych ryb i mięs. Przekonaj się sam. Wiele propozycji wykorzystania go w przepisach znajdziesz w Kuchni Lidla. Ten wszechstronny sos potrafi odmienić oblicze wielu dań!
Sos słodko-kwaśny – klasyk kuchni azjatyckiej
Sos słodko-kwaśny kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią azjatycką. Od wieków ochoczo używany jest w różnych wariantach smakowych w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. To, co łączy wszystkie te sosy to główne składniki, będące kombinacją octu ryżowego, cukru, sosu sojowego i wody. Połączone ze sobą nadają daniom wyjątkowy smak.
Sos na bazie cukru i octu wykorzystywany jest na całym świecie, także w kuchni europejskiej. W tradycji starego kontynentu połączenie to było używane w roli marynaty do mięs oraz ryb. Chociaż istnieje wiele wariantów przepisu na słodko-kwaśny sos, to celem każdego jest osiągnięcie równowagi pomiędzy słodyczą i kwasem.
Sos słodko-kwaśny – prosty przepis
Sos słodko-kwaśny to niezwykle prosty przepis na udany posiłek, niezależnie od wybranych dodatków – mięs, ryb lub warzyw. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się nie tylko do potraw o azjatyckim pochodzeniu, ale również bardziej w europejskiej kuchni. W przepisie na prosty sos słodko-kwaśny liczą się odpowiednie proporcje, chociaż i z tym bywa różnie.
Pierwotne założenie tego sosu miało odzwierciedlać idealną harmonię smaków (takie kulinarne yin i yang). Kwas octu oraz słodycz cukru powinny tworzyć złożoną paletę smakową, która delikatnie otula resztę składników zawartych w daniu, jednakże można dostosować jej intensywność do własnych preferencji. Proporcje zawarte w każdym przepisie na sos słodko-kwaśny, jaki znajdziecie w książkach kucharskich lub internetowych poradnikach, są różne – właśnie z uwagi na smak i gust gotującego.
Chcesz poznać tajniki doskonałego przepisu, który wyniesie Twój sos słodko-kwaśny na inny poziom? Koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.
Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny? Wprowadź azjatyckie smaki do swojej kuchni!
Jak zrobić sos słodko-kwaśny, który dostarczy wszystkim jedzącym wspaniałych kulinarnych doznań? Domowy sos słodko-kwaśny można uzupełnić o kilka dodatkowych składników, Dodadzą mu one głębi i nowych aromatów. Już wiesz, jak zrobić prosty sos słodko-kwaśny – czas, żebyśmy zdradzili Ci, jak go podkręcić!
Aby domowy sos słodko-kwaśny miał więcej smaku, należy dodać do niego drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę imbir. Lekka słodycz i pikanteria idealnie pasują do octu ryżowego i cukru. Do imbiru można dodać także czosnek oraz papryczkę chili, czyniąc sos jeszcze bardziej intensywnym. Niektórzy fani słodyczy dodają do sosu także odrobinę drobno pokrojonego ananasa.
Z czym podawać sos słodko kwaśny?
Sos słodko-kwaśny idealnie pasuje do kurczaka i do ryżu. Ryż z warzywami i z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym to już w zasadzie klasyka, serwowana w każdej chińskiej restauracji. Sprawdź nasze przepisy na dania azjatyckie.
Z czym jeszcze można podawać ten sos? Doskonale komponuje się także z indykiem oraz krewetkami, wydobywając słodycz z mięsa. Sos słodko-kwaśny pasuje do sajgonek oraz grillowanych ryb i mięs. Przekonaj się sam. Wiele propozycji wykorzystania go w przepisach znajdziesz w Kuchni Lidla. Ten wszechstronny sos potrafi odmienić oblicze wielu dań!
Komentarze (0)