Sos słodko-kwaśny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek,
  • drewnianą łyżkę,
  • słoik.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz z łupinki i wraz z papryczką chili drobno pokrój. Jeśli wolisz bazę bez czosnku i chili, pomiń ten krok.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy oraz czosnek i chili.

KROK 4: ZAGĘSZCZAMY SOS

Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.

KROK 5: STUDZIMY SOS

Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Staszek. Staszek.
    2 dni temu
    Mega słodka i lepka maź, w dodatku czarna od sosu sojowego, zupełnie nie jak na obrazku. Odradzam korzystanie z tego przepisu.

    odpowiedz


Sos słodko-kwaśny – klasyk kuchni azjatyckiej

Sos słodko-kwaśny kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią azjatycką. Od wieków ochoczo używany jest w różnych wariantach smakowych w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. To, co łączy wszystkie te sosy to główne składniki, będące kombinacją octu ryżowego, cukru, sosu sojowego i wody. Połączone ze sobą nadają daniom wyjątkowy smak.

Sos na bazie cukru i octu wykorzystywany jest na całym świecie, także w kuchni europejskiej. W tradycji starego kontynentu połączenie to było używane w roli marynaty do mięs oraz ryb. Chociaż istnieje wiele wariantów przepisu na słodko-kwaśny sos, to celem każdego jest osiągnięcie równowagi pomiędzy słodyczą i kwasem.

Sos słodko-kwaśny – prosty przepis

Sos słodko-kwaśny to niezwykle prosty przepis na udany posiłek, niezależnie od wybranych dodatków – mięs, ryb lub warzyw. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się nie tylko do potraw o azjatyckim pochodzeniu, ale również bardziej w europejskiej kuchni. W przepisie na prosty sos słodko-kwaśny liczą się odpowiednie proporcje, chociaż i z tym bywa różnie.

Pierwotne założenie tego sosu miało odzwierciedlać idealną harmonię smaków (takie kulinarne yin i yang). Kwas octu oraz słodycz cukru powinny tworzyć złożoną paletę smakową, która delikatnie otula resztę składników zawartych w daniu, jednakże można dostosować jej intensywność do własnych preferencji. Proporcje zawarte w każdym przepisie na sos słodko-kwaśny, jaki znajdziecie w książkach kucharskich lub internetowych poradnikach, są różne – właśnie z uwagi na smak i gust gotującego.

Chcesz poznać tajniki doskonałego przepisu, który wyniesie Twój sos słodko-kwaśny na inny poziom? Koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.

Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny? Wprowadź azjatyckie smaki do swojej kuchni!

Jak zrobić sos słodko-kwaśny, który dostarczy wszystkim jedzącym wspaniałych kulinarnych doznań? Domowy sos słodko-kwaśny można uzupełnić o kilka dodatkowych składników, Dodadzą mu one głębi i nowych aromatów. Już wiesz, jak zrobić prosty sos słodko-kwaśny – czas, żebyśmy zdradzili Ci, jak go podkręcić!

Aby domowy sos słodko-kwaśny miał więcej smaku, należy dodać do niego drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę imbir. Lekka słodycz i pikanteria idealnie pasują do octu ryżowego i cukru. Do imbiru można dodać także czosnek oraz papryczkę chili, czyniąc sos jeszcze bardziej intensywnym. Niektórzy fani słodyczy dodają do sosu także odrobinę drobno pokrojonego ananasa.

Z czym podawać sos słodko kwaśny?

Sos słodko-kwaśny idealnie pasuje do kurczaka i do ryżu. Ryż z warzywami i z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym to już w zasadzie klasyka, serwowana w każdej chińskiej restauracji. Sprawdź nasze przepisy na dania azjatyckie.

Z czym jeszcze można podawać ten sos? Doskonale komponuje się także z indykiem oraz krewetkami, wydobywając słodycz z mięsa. Sos słodko-kwaśny pasuje do sajgonek oraz grillowanych ryb i mięs. Przekonaj się sam. Wiele propozycji wykorzystania go w przepisach znajdziesz w Kuchni Lidla. Ten wszechstronny sos potrafi odmienić oblicze wielu dań!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!