Sos słodko-kwaśny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek
  • drewnianą łyżkę
  • słoik
  • moździerz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZCIERAMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz z łupinki. Papryczki umyj i osusz. Składniki włóż do moździerza i rozetrzyj.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondelku połącz ze sobą cukier, ocet ryżowy oraz wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.

KROK 3: DODAJEMY CZOSNEK I CHILI

Do bazy dodajemy czosnek, chili i sos sojowy i mieszamy.

KROK 4: ZAGĘSZCZAMY SOS

Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i dodaj skrobię rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Podgrzewaj sos jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.

KROK 5: STUDZIMY SOS

Sos przelej do słoika i wystudź go, a następnie zakręć. Gotowy sos jest zdatny do spożycia przez 2 tygodnie, jeśli będzie przechowywany w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    152 dni temu
    Wstrętna czarna maź. To nie jest przepis ze zdjęcia. Niezdjadalne.

    odpowiedz

  • Staszek. Staszek.
    170 dni temu
    Mega słodka i lepka maź, w dodatku czarna od sosu sojowego, zupełnie nie jak na obrazku. Odradzam korzystanie z tego przepisu.

    odpowiedz


Sos słodko kwaśny – klasyk kuchni azjatyckiej

Sos słodko kwaśny, znany także jako sweet chili swoje pochodzenie zawdzięcza tradycji kuchni azjatyckiej. Od wieków ochoczo używany jest w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej jako dodatek do wielu potraw i przystawek. To, co łączy wszystkie te sosy to główne składniki będące kombinacją octu ryżowego, cukru, chili, czosnku, sosu sojowego i wody, które nadają daniom wyjątkowego smaku.

Sosy na bazie cukru i octu są używane na całym świecie, także w kuchni europejskiej. W tradycji starego kontynentu połączenie to było używane w roli marynaty do mięs oraz ryb. Chociaż istnieje wiele wariantów przepisu na słodko kwaśny sos, to celem każdego jest osiągnięcie równowagi pomiędzy słodyczą i kwasowością.

Sos słodko kwaśny – prosty przepis

Sos słodko kwaśny to niezwykle prosty przepis na udany posiłek, niezależnie od wybranych dodatków — mięs, ryb lub warzyw. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się nie tylko do potraw o azjatyckim pochodzeniu, ale również bardziej europejskiej kuchni. W przepisie na prosty sos słodko-kwaśny liczą się odpowiednie proporcje, chociaż i z tym bywa różnie.

Pierwotne założenie tego sosu miało odzwierciedlać idealną harmonię smaków (takie kulinarne jing i jang). Kwas octu oraz słodycz cukru powinna tworzyć złożoną paletę smakową, która delikatnie otula resztę składników zawartych w daniu, jednakże można dostosować jej intensywność do własnych preferencji. Proporcje zawarte w każdym przepisie na sos słodko kwaśny, jaki znajdziecie w książkach kucharskich lub internetowych poradnikach są różne, właśnie z uwagi na smak i gust gotującego. Chcesz poznać tajniki doskonałego przepisu, który wyniesie Twój sos słodko-kwaśny na inny poziom? Koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.

Jak zrobić domowy sos słodko kwaśny

Jak zrobić sos słodko kwaśny, który dostarczy wszystkim jedzącym kulinarnych doznań? Domowy sos słodko kwaśny można uzupełnić o kilka dodatkowych składników, które dodadzą mu głębi i nowych aromatów. Już wiesz, jak zrobić prosty sos-słodko-kwaśny — czas żebyśmy zdradzili Ci jak go podkręcić!

Aby sos słodko kwaśny domowy miał więcej smaku, należy dodać do niego drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę imbir. Lekka słodycz i pikanteria idealnie pasuje do octu ryżowego i cukru. Imbir w połączeniu z chili i czosnkiem sprawi, że sos będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku.

Z czym podawać sos słodko kwaśny?

Sos słodko kwaśny (sweet chili) idealnie pasuje do panierowanego kurczaka i do ryżu. Ryż z warzywami i z kurczakiem przyprawiony sosen słodko kwaśnym. Z czym jeszcze można podawać ten sos? Doskonale komponuje się także z indykiem oraz krewetkami, wydobywając słodycz z mięsa. Sos słodko kwaśny pasuje do sajgonek oraz grillowanych ryb i mięs, ale można nim polać także kanapki. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie dipu. Przekonaj się sam, ten wszechstronny sos potrafi odmienić oblicze wielu dań!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!