Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- małą patelnię,
- drewnianą łyżkę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Podgrzewaj masę przez kilka minut, cały czas mieszając, aż stanie się gładka.
KROK 2: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Cały czas mieszając, zacznij dodawać śmietanę. Zmniejsz ogień na średni i pozwól, żeby sos zgęstniał.
KROK 3: DOPRAWIAMY SOS
Do gotowej bazy ze śmietany, mąki i masła dodaj przyprawy oraz ser. Wymieszaj.
KROK 4: GOTUJEMY SOS
Gotuj sos przez kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Gotowy sos przelej do szczelnego naczynia i daj mu przestygnąć lub od razu zaserwuj z dodatkiem ulubionego makaronu, mięsa albo ryby.
Zobacz podobne
przepisy
Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?
Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.
Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.
Jak zrobić sos śmietanowy? Smaczny i prosty przepis
Sos śmietanowy to idealny kompan wielu potraw. Jego pochodzenie jest trudne do ustalenia, ale najprawdopodobniej ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Odmian sosów na bazie śmietany jest tak dużo, że nie sposób ich zliczyć, a każda z nich charakteryzuje się unikatowym smakiem i aromatem.
Jak zrobić sos śmietanowy? Do przygotowania podstawowej wersji będzie Ci potrzebna zasmażka i śmietana oraz dowolne przyprawy dostosowane do rodzaju przygotowywanego dania. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić idealny sos śmietanowy do makaronu lub do kurczaka? Koniecznie sprawdź dalszą część tego artykułu.
Szybki przepis na sos śmietanowy – sposób na sytuacje podbramkowe
Goście w drodze, a Ty nie masz pomysłu na to, co im zaserwować? Spróbuj przyrządzić makaron z sosem śmietanowym. Przepis na sos śmietanowy, który idealnie skomponuje się z makaronem, jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Jak wygląda przepis na szybki sos śmietanowy do makaronu?
Żeby zrobić sos na szybko, potrzebna Ci będzie cebula, czosnek, masło, śmietana 30%, starty ser, odrobina przypraw oraz makaron. Warzywa należy pokroić i obsmażyć na maśle, a następnie dolać do nich wodę z gotowania makaronu i lekko poddusić. Do takiej mieszanki dodaje się po trochu śmietankę, cały czas mieszając, żeby sos się nie zaważył. Na sam koniec należy przyprawić, dodać ser i ponownie mieszać do jego rozpuszczenia. Gdy sos jest gotowy, wrzuca się makaron i gotowe! Szybko, prosto i smacznie.
Sos śmietanowy do makaronu, kurczaka i nie tylko – dania, które zasmakują całej Twojej rodzinie!
Sos śmietanowy rewelacyjnie pasuje do makaronu w stylu włoskim, a także do kurczaka w ziołach. Żeby podkręcić smak sosu, można dodać do niego odrobinę bulionu warzywnego lub mięsnego. Sos stanie się bardziej intensywny, ale straci delikatnie na gęstości.
Biały sos do makaronu na bazie śmietany lub śmietany z dodatkiem sera można przygotować z grzybami, kurczakiem, krewetkami oraz ulubionymi warzywami, np. brokułami, cukinią lub marchewką. Sos śmietanowy doskonale sprawdzi się do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej z dodatkiem tartej mozzarelli.
Do czego jeszcze pasuje sos na bazie śmietany? Dobrze komponuje się z delikatnymi rybami oraz różnymi rodzajami mięsa. Sos śmietanowy pasuje do mięsa z indyka i wieprzowiny, a także wędlin. Spróbuj dodać do niego szynkę parmeńską – gwarantujemy wyjątkowe doznania smakowe.
Sos ze śmietany – najpopularniejsze warianty
Sos ze śmietany występuje pod wieloma postaciami – w wersji nieco gęstszej na bazie śmietany 18% oraz słodszej śmietanki 30%. Sosy na bazie śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu są nieco mniej zapychające. Odznaczają się też wyważoną kwasowością. Są także znacznie lżejsze dla żołądka.
Sos ze śmietany 30% jest zdecydowanie cięższy i słodszy. Genialnie łączy się z bulionem, który dopełnia smak całego sosu. Sos ze śmietaną 30% można wzbogacić także o różne rodzaje sera – gorgonzolę, która doda nieco pikanterii lub parmezan, który sprawi, że sos stanie się bardziej słony.
Jaka śmietana do sosu jest najlepsza? Postaw na własne upodobania!
Zastanawiasz się, jaka śmietana pasuje do sosu do różnych potraw? Śmietany różnią się od siebie zawartością tłuszczu oraz cukrów. Te, o większym stężeniu tłuszczu są znacznie słodsze. Żeby dobrać najlepszy rodzaj do sosu, należy zastanowić się, jaki efekt chce się uzyskać – czy sos ma mieć lekką kwasowość, czy może to słodycz ma się wybijać na pierwszy plan?
Jaka śmietana do sosu do makaronu będzie najlepsza? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Aromaty i smaki sosów to rzecz gustu i preferencji. Zarówno śmietana 18%, jak i śmietanka 30%, dodane do sosu będą smakować równie pysznie. Wypróbuj obie wersje i sprawdź, która według Ciebie sprawdzi się lepiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)