
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miseczkę,
- praskę do czosnku,
- nóż,
- deskę do krojenia,
- tarkę do warzyw.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTUJ OGÓRKA
Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.
KROK 3: DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.
KROK 4: PRZYPRAWIAMY SOS
Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
KROK 5: OZDABIAMY SOS
Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.
Zobacz podobne
przepisy
Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.


Sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Tzatziki – idealne do letnich dań
Czym są tzatziki (czyt. „cacyki”, błędne formy to: „tzatzyki”, „tzaciki”, „tzaziki”)? To wspaniały, odświeżający dip, który swoje korzenie ma jeszcze w starożytnej Grecji. Używano do niego wtedy jogurtu, czosnku, ogórków oraz rosnących w pobliżu świeżych ziół.
Sos ten dodawano do wielu potraw, ponieważ przypisywano mu wyjątkowe właściwości zdrowotne. Za sprawą kupców przepis na ten pyszny sos trafił do innych krajów śródziemnomorskich, w tym do Turcji, a nawet do krajów z Bliskiego Wschodu.
Esencjonalny dip na bazie ogórka, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku w Turcji występuje pod nazwą „cacık”, a do jego składu dodaje się także mielony kminek. Na Bliskim Wschodzie tzatziki przyrządza się z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Do czego podaje się tzatziki w każdej z wersji? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.
Sos tzatziki – z czym go podawać?
W Grecji sos tzatziki (sos cacyki) serwuje się jako mezze (odpowiednik hiszpańskiego tapasu) w roli dodatku do pity i innych pyszności. Często dodaje się go także do souvlaków oraz gyrosa. Z kolei w Turcji sos tzatziki podaje się jako dodatek do kebaba i pieczonych oraz smażonych mięs. Istnieje także turecka wersja chłodnika, który smakuje jak tzatziki. W krajach Bliskiego Wschodu sos tzatziki dodaje się do dań z grilla, kofty, sałatek oraz różnych wersji pieczywa.
Z czym jeszcze można podawać ten pyszny sos? Doskonale spisuje się w roli dodatku do frytek lub pieczonych ziemniaków. Warto także dodać go do tortilli oraz długo duszonych mięs. Przepis na sos tzatziki jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego sprawdzi się w roli dodatku do obiadu lub szybkiego grilla.
Prosty przepis na sos tzatziki – receptura nie tylko dla mistrza kuchni
Na samym początku artykułu podaliśmy Ci przepis na tzatziki (przepis na cacyki) z dodatkiem oliwy i mięty. Ten wspaniały dip możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów. Z przyjemnością podamy Ci nie jeden przepis, a kilka pomysłów na pyszne tzatziki.
W oryginalnym greckim przepisie na sos tzatziki znajdziesz tylko grecką oliwę extra virgin, gęsty jogurt, świeży ogórek, czosnek, sok z cytryny oraz świeże zioła (koperek i miętę). Sos robi się dokładnie tak, jak podaliśmy wyżej.
W niektórych regionach Grecji można spotkać także przepis na tzatziki z dodatkiem oliwek kalamata. Jak go zrobić? Wystarczy drobno pokroić wydrylowane oliwki i ułożyć je na wierzchu sosu albo wrzucić do środka i wymieszać.
Równie ciekawym pomysłem na zmodyfikowanie klasycznego przepisu jest dodanie do sosu sera feta i oliwek kalamata. W jaki sposób przyrządzić tzatziki z dodatkiem tych składników? Ser należy pokruszyć, oliwki pokroić i dodać do sosu. To banalnie proste! Jeśli masz ochotę na ten, albo inny przepis z kuchni greckiej, pamiętaj o produktach dostępnych w Lidlu w ramach tygodnia greckiego – pozwolą wynieść każdy pomysł na jeszcze wyższy poziom!
Jak zrobić tzatziki w domu? Śródziemnomorski aromat w Twoim domu – to możliwe!
Kluczem do uzyskania pysznego, wyrazistego i odświeżającego sosu są świeże i oryginalne składniki. A co jeśli masz ochotę przygotować tzatziki do obiadu, ale brakuje Ci greckiej oliwy? Jak zrobić sos tzatziki w domu, jeśli nie masz tego składnika? Bez problemu przygotujesz sos bez tego dodatku! Wystarczy, że wrócisz do naszego przepisu na to, jak się robi tzatziki i usuniesz z niego oliwę. Jeśli chcesz dodać tam odrobinę tłuszczu, spróbuj poeksperymentować z odrobiną oleju lnianego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Z oliwą czy bez tzatziki na pewno Ci zasmakują. W domowym wydaniu ten sos jest wręcz oszałamiający!
Tzatziki – idealne do letnich dań
Czym są tzatziki (czyt. „cacyki”, błędne formy to: „tzatzyki”, „tzaciki”, „tzaziki”)? To wspaniały, odświeżający dip, który swoje korzenie ma jeszcze w starożytnej Grecji. Używano do niego wtedy jogurtu, czosnku, ogórków oraz rosnących w pobliżu świeżych ziół.
Sos ten dodawano do wielu potraw, ponieważ przypisywano mu wyjątkowe właściwości zdrowotne. Za sprawą kupców przepis na ten pyszny sos trafił do innych krajów śródziemnomorskich, w tym do Turcji, a nawet do krajów z Bliskiego Wschodu.
Esencjonalny dip na bazie ogórka, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku w Turcji występuje pod nazwą „cacık”, a do jego składu dodaje się także mielony kminek. Na Bliskim Wschodzie tzatziki przyrządza się z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Do czego podaje się tzatziki w każdej z wersji? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.
Sos tzatziki – z czym go podawać?
W Grecji sos tzatziki (sos cacyki) serwuje się jako mezze (odpowiednik hiszpańskiego tapasu) w roli dodatku do pity i innych pyszności. Często dodaje się go także do souvlaków oraz gyrosa. Z kolei w Turcji sos tzatziki podaje się jako dodatek do kebaba i pieczonych oraz smażonych mięs. Istnieje także turecka wersja chłodnika, który smakuje jak tzatziki. W krajach Bliskiego Wschodu sos tzatziki dodaje się do dań z grilla, kofty, sałatek oraz różnych wersji pieczywa.
Z czym jeszcze można podawać ten pyszny sos? Doskonale spisuje się w roli dodatku do frytek lub pieczonych ziemniaków. Warto także dodać go do tortilli oraz długo duszonych mięs. Przepis na sos tzatziki jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego sprawdzi się w roli dodatku do obiadu lub szybkiego grilla.
Prosty przepis na sos tzatziki – receptura nie tylko dla mistrza kuchni
Na samym początku artykułu podaliśmy Ci przepis na tzatziki (przepis na cacyki) z dodatkiem oliwy i mięty. Ten wspaniały dip możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów. Z przyjemnością podamy Ci nie jeden przepis, a kilka pomysłów na pyszne tzatziki.
W oryginalnym greckim przepisie na sos tzatziki znajdziesz tylko grecką oliwę extra virgin, gęsty jogurt, świeży ogórek, czosnek, sok z cytryny oraz świeże zioła (koperek i miętę). Sos robi się dokładnie tak, jak podaliśmy wyżej.
W niektórych regionach Grecji można spotkać także przepis na tzatziki z dodatkiem oliwek kalamata. Jak go zrobić? Wystarczy drobno pokroić wydrylowane oliwki i ułożyć je na wierzchu sosu albo wrzucić do środka i wymieszać.
Równie ciekawym pomysłem na zmodyfikowanie klasycznego przepisu jest dodanie do sosu sera feta i oliwek kalamata. W jaki sposób przyrządzić tzatziki z dodatkiem tych składników? Ser należy pokruszyć, oliwki pokroić i dodać do sosu. To banalnie proste! Jeśli masz ochotę na ten, albo inny przepis z kuchni greckiej, pamiętaj o produktach dostępnych w Lidlu w ramach tygodnia greckiego – pozwolą wynieść każdy pomysł na jeszcze wyższy poziom!
Jak zrobić tzatziki w domu? Śródziemnomorski aromat w Twoim domu – to możliwe!
Kluczem do uzyskania pysznego, wyrazistego i odświeżającego sosu są świeże i oryginalne składniki. A co jeśli masz ochotę przygotować tzatziki do obiadu, ale brakuje Ci greckiej oliwy? Jak zrobić sos tzatziki w domu, jeśli nie masz tego składnika? Bez problemu przygotujesz sos bez tego dodatku! Wystarczy, że wrócisz do naszego przepisu na to, jak się robi tzatziki i usuniesz z niego oliwę. Jeśli chcesz dodać tam odrobinę tłuszczu, spróbuj poeksperymentować z odrobiną oleju lnianego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Z oliwą czy bez tzatziki na pewno Ci zasmakują. W domowym wydaniu ten sos jest wręcz oszałamiający!
Komentarze (0)