Sos tzatziki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miseczkę,
  • praskę do czosnku,
  • nóż,
  • deskę do krojenia,
  • tarkę do warzyw.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTUJ OGÓRKA

Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.

KROK 3: DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI

Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.

KROK 4: PRZYPRAWIAMY SOS

Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

KROK 5: OZDABIAMY SOS

Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Tzatziki – idealne do letnich dań

Czym są tzatziki (czyt. „cacyki”, błędne formy to: „tzatzyki”, „tzaciki”, „tzaziki”)? To wspaniały, odświeżający dip, który swoje korzenie ma jeszcze w starożytnej Grecji. Używano do niego wtedy jogurtu, czosnku, ogórków oraz rosnących w pobliżu świeżych ziół.

Sos ten dodawano do wielu potraw, ponieważ przypisywano mu wyjątkowe właściwości zdrowotne. Za sprawą kupców przepis na ten pyszny sos trafił do innych krajów śródziemnomorskich, w tym do Turcji, a nawet do krajów z Bliskiego Wschodu.

Esencjonalny dip na bazie ogórka, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku w Turcji występuje pod nazwą „cacık”, a do jego składu dodaje się także mielony kminek. Na Bliskim Wschodzie tzatziki przyrządza się z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Do czego podaje się tzatziki w każdej z wersji? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.

Sos tzatziki – z czym go podawać?

W Grecji sos tzatziki (sos cacyki) serwuje się jako mezze (odpowiednik hiszpańskiego tapasu) w roli dodatku do pity i innych pyszności. Często dodaje się go także do souvlaków oraz gyrosa. Z kolei w Turcji sos tzatziki podaje się jako dodatek do kebaba i pieczonych oraz smażonych mięs. Istnieje także turecka wersja chłodnika, który smakuje jak tzatziki. W krajach Bliskiego Wschodu sos tzatziki dodaje się do dań z grilla, kofty, sałatek oraz różnych wersji pieczywa.

Z czym jeszcze można podawać ten pyszny sos? Doskonale spisuje się w roli dodatku do frytek lub pieczonych ziemniaków. Warto także dodać go do tortilli oraz długo duszonych mięs. Przepis na sos tzatziki jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego sprawdzi się w roli dodatku do obiadu lub szybkiego grilla.

Prosty przepis na sos tzatziki – receptura nie tylko dla mistrza kuchni

Na samym początku artykułu podaliśmy Ci przepis na tzatziki (przepis na cacyki) z dodatkiem oliwy i mięty. Ten wspaniały dip możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów. Z przyjemnością podamy Ci nie jeden przepis, a kilka pomysłów na pyszne tzatziki.

W oryginalnym greckim przepisie na sos tzatziki znajdziesz tylko grecką oliwę extra virgin, gęsty jogurt, świeży ogórek, czosnek, sok z cytryny oraz świeże zioła (koperek i miętę). Sos robi się dokładnie tak, jak podaliśmy wyżej.

W niektórych regionach Grecji można spotkać także przepis na tzatziki z dodatkiem oliwek kalamata. Jak go zrobić? Wystarczy drobno pokroić wydrylowane oliwki i ułożyć je na wierzchu sosu albo wrzucić do środka i wymieszać.

Równie ciekawym pomysłem na zmodyfikowanie klasycznego przepisu jest dodanie do sosu sera feta i oliwek kalamata. W jaki sposób przyrządzić tzatziki z dodatkiem tych składników? Ser należy pokruszyć, oliwki pokroić i dodać do sosu. To banalnie proste! Jeśli masz ochotę na ten, albo inny przepis z kuchni greckiej, pamiętaj o produktach dostępnych w Lidlu w ramach tygodnia greckiego – pozwolą wynieść każdy pomysł na jeszcze wyższy poziom!

Jak zrobić tzatziki w domu? Śródziemnomorski aromat w Twoim domu – to możliwe!

Kluczem do uzyskania pysznego, wyrazistego i odświeżającego sosu są świeże i oryginalne składniki. A co jeśli masz ochotę przygotować tzatziki do obiadu, ale brakuje Ci greckiej oliwy? Jak zrobić sos tzatziki w domu, jeśli nie masz tego składnika? Bez problemu przygotujesz sos bez tego dodatku! Wystarczy, że wrócisz do naszego przepisu na to, jak się robi tzatziki i usuniesz z niego oliwę. Jeśli chcesz dodać tam odrobinę tłuszczu, spróbuj poeksperymentować z odrobiną oleju lnianego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Z oliwą czy bez tzatziki na pewno Ci zasmakują. W domowym wydaniu ten sos jest wręcz oszałamiający!

Tzatziki – idealne do letnich dań

Czym są tzatziki (czyt. „cacyki”, błędne formy to: „tzatzyki”, „tzaciki”, „tzaziki”)? To wspaniały, odświeżający dip, który swoje korzenie ma jeszcze w starożytnej Grecji. Używano do niego wtedy jogurtu, czosnku, ogórków oraz rosnących w pobliżu świeżych ziół.

Sos ten dodawano do wielu potraw, ponieważ przypisywano mu wyjątkowe właściwości zdrowotne. Za sprawą kupców przepis na ten pyszny sos trafił do innych krajów śródziemnomorskich, w tym do Turcji, a nawet do krajów z Bliskiego Wschodu.

Esencjonalny dip na bazie ogórka, jogurtu, oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku w Turcji występuje pod nazwą „cacık”, a do jego składu dodaje się także mielony kminek. Na Bliskim Wschodzie tzatziki przyrządza się z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Do czego podaje się tzatziki w każdej z wersji? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.

Sos tzatziki – z czym go podawać?

W Grecji sos tzatziki (sos cacyki) serwuje się jako mezze (odpowiednik hiszpańskiego tapasu) w roli dodatku do pity i innych pyszności. Często dodaje się go także do souvlaków oraz gyrosa. Z kolei w Turcji sos tzatziki podaje się jako dodatek do kebaba i pieczonych oraz smażonych mięs. Istnieje także turecka wersja chłodnika, który smakuje jak tzatziki. W krajach Bliskiego Wschodu sos tzatziki dodaje się do dań z grilla, kofty, sałatek oraz różnych wersji pieczywa.

Z czym jeszcze można podawać ten pyszny sos? Doskonale spisuje się w roli dodatku do frytek lub pieczonych ziemniaków. Warto także dodać go do tortilli oraz długo duszonych mięs. Przepis na sos tzatziki jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego sprawdzi się w roli dodatku do obiadu lub szybkiego grilla.

Prosty przepis na sos tzatziki – receptura nie tylko dla mistrza kuchni

Na samym początku artykułu podaliśmy Ci przepis na tzatziki (przepis na cacyki) z dodatkiem oliwy i mięty. Ten wspaniały dip możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów. Z przyjemnością podamy Ci nie jeden przepis, a kilka pomysłów na pyszne tzatziki.

W oryginalnym greckim przepisie na sos tzatziki znajdziesz tylko grecką oliwę extra virgin, gęsty jogurt, świeży ogórek, czosnek, sok z cytryny oraz świeże zioła (koperek i miętę). Sos robi się dokładnie tak, jak podaliśmy wyżej.

W niektórych regionach Grecji można spotkać także przepis na tzatziki z dodatkiem oliwek kalamata. Jak go zrobić? Wystarczy drobno pokroić wydrylowane oliwki i ułożyć je na wierzchu sosu albo wrzucić do środka i wymieszać.

Równie ciekawym pomysłem na zmodyfikowanie klasycznego przepisu jest dodanie do sosu sera feta i oliwek kalamata. W jaki sposób przyrządzić tzatziki z dodatkiem tych składników? Ser należy pokruszyć, oliwki pokroić i dodać do sosu. To banalnie proste! Jeśli masz ochotę na ten, albo inny przepis z kuchni greckiej, pamiętaj o produktach dostępnych w Lidlu w ramach tygodnia greckiego – pozwolą wynieść każdy pomysł na jeszcze wyższy poziom!

Jak zrobić tzatziki w domu? Śródziemnomorski aromat w Twoim domu – to możliwe!

Kluczem do uzyskania pysznego, wyrazistego i odświeżającego sosu są świeże i oryginalne składniki. A co jeśli masz ochotę przygotować tzatziki do obiadu, ale brakuje Ci greckiej oliwy? Jak zrobić sos tzatziki w domu, jeśli nie masz tego składnika? Bez problemu przygotujesz sos bez tego dodatku! Wystarczy, że wrócisz do naszego przepisu na to, jak się robi tzatziki i usuniesz z niego oliwę. Jeśli chcesz dodać tam odrobinę tłuszczu, spróbuj poeksperymentować z odrobiną oleju lnianego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Z oliwą czy bez tzatziki na pewno Ci zasmakują. W domowym wydaniu ten sos jest wręcz oszałamiający!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!