Sos pieczarkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE PIECZAREK I ZIÓŁ

Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić. Oberwać listki pozostałych ziół, włożyć je do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/5 sekund, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić pojemnik.

KROK 2: DUSZENIE CEBULI I CZOSNKU

Obrane cebule pokroić na ćwiartki, razem z obranym czosnkiem rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/7 sekund; łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło. Dusić cebulę z czosnkiem (bez miarki), ustawiwszy program roast/2 minuty/60°C. Następnie dusić (bez miarki) roast/2 minuty/120°C. Dodać pieczarki i wszystko dusić (bez miarki), ustawiwszy reverse/15 minut/prędkość 1/100°C. Składniki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

KROK 3: PRZYGOTOWANIE SOSU

Do składników w pojemniku dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i gotować sos (z zatkniętą miarką) reverse/2 minuty/prędkość 2/120°C. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować (z zatkniętą miarką) reverse/3 minuty/prędkość 1/100°C. Sos przelać do miski i posypać szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!