
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MELONY
Melony pozbawiamy pestek. Ich miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm i przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę i jasny ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy kawałki melonów.
WSKAZÓWKA! Przed przygotowaniem warto, abyśmy upewnili się, że melony (zwłaszcza miodowy) są dojrzałe.
KROK 2: KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Szynkę parmeńską kroimy zależnie od preferencji w cienkie paski lub kawałki. Listki mięty dość grubo siekamy.
KROK 3: SCHŁADZAMY SAŁATKĘ
Na melonie wymieszanym z białym octem balsamicznym układamy mozzarellę i kawałki szynki parmeńskiej. Całość oprószamy posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i schładzamy przez ok. 10-15 minut.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę podajemy na talerzach, bezpośrednio przed jedzeniem skrapiamy ją odrobiną octu balsamicznego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
490 dni temu
Sałatka z melonami, pyszna warto ja przygotować
Odpowiedz