Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MELONY

Melony pozbawiamy pestek. Ich miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm i przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę i jasny ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy kawałki melonów.

WSKAZÓWKA! Przed przygotowaniem warto, abyśmy upewnili się, że melony (zwłaszcza miodowy) są dojrzałe.

KROK 2: KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Szynkę parmeńską kroimy zależnie od preferencji w cienkie paski lub kawałki. Listki mięty dość grubo siekamy.

KROK 3: SCHŁADZAMY SAŁATKĘ

Na melonie wymieszanym z białym octem balsamicznym układamy mozzarellę i kawałki szynki parmeńskiej. Całość oprószamy posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i schładzamy przez ok. 10-15 minut.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy na talerzach, bezpośrednio przed jedzeniem skrapiamy ją odrobiną octu balsamicznego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!