zobacz film Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o dużych oczkach
  • ręcznik papierowy
  • praskę do czosnku
  • sitko o drobnych oczkach
  • słoik

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso w całości dokładnie obtaczamy w mące i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż zarumieni się z każdej strony.

Krok 2: ŚCIERAMY I KROIMY WARZYWA

Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.

Krok 3: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU

Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy starte wcześniej warzywa, pokrojony seler, suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, piramidkę smaku i suszone grzyby. Mieszamy.

Krok 4: GOTUJEMY SOS

Wszystkie składniki zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso stanie się miękkie.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY SOS

Po upływie czasu mięso przekładamy do półmiska, a powstały sos przecieramy do osobnego naczynia przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, możemy zagęścić go za pomocą zasmażki. W tym celu masło rozpuszczamy na głębokiej patelni, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. Na patelnię z zasmażką przelewamy sos i podgrzewamy go, mieszając, aż zgęstnieje.

Gotowy sos przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz zawekować sos, by przechowywać go dłużej, skorzystaj z porad Kingi zebranych w odcinku JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!