Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o dużych oczkach
- ręcznik papierowy
- praskę do czosnku
- sitko o drobnych oczkach
- słoik
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso w całości dokładnie obtaczamy w mące i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż zarumieni się z każdej strony.
Krok 2: ŚCIERAMY I KROIMY WARZYWA
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.
Krok 3: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU
Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy starte wcześniej warzywa, pokrojony seler, suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, piramidkę smaku i suszone grzyby. Mieszamy.
Krok 4: GOTUJEMY SOS
Wszystkie składniki zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso stanie się miękkie.
Krok 5: ZAGĘSZCZAMY SOS
Po upływie czasu mięso przekładamy do półmiska, a powstały sos przecieramy do osobnego naczynia przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, możemy zagęścić go za pomocą zasmażki. W tym celu masło rozpuszczamy na głębokiej patelni, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. Na patelnię z zasmażką przelewamy sos i podgrzewamy go, mieszając, aż zgęstnieje.
Gotowy sos przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz zawekować sos, by przechowywać go dłużej, skorzystaj z porad Kingi zebranych w odcinku JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY.
Zobacz podobne
przepisy
Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!
Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.
Domowy sos barbecue
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)