Sos do pizzy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki sosu łączymy w rondelku i podgrzewamy. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu, następnie studzimy. Sos można przechowywać w lodówce do tygodnia.

JAK WYKORZYSTAĆ SOS?

Tak przygotowanym sosem smarujemy rozwałkowane ciasto na pizzę i nakładamy nie niego dowolne dodatki. Dalej postępujemy tak, jak podaje przepis na pizzę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    445 dni temu
    Zaraz się się przekonam.

    odpowiedz

  • 2137 2137
    1022 dni temu
    świetny przepis

    odpowiedz


Jak zrobić sos na pizzę?

Zastanawiasz się, jak zrobić sos na pizzę? Sos na ciasto do pizzy wcale nie musi być zrobiony z podgrzanych i mocno przyprawionych pomidorów w stylu Marinara. W większości pizzerii mieszczących się w słonecznej Italii sos pod pizzę przygotowuje się z pomidorów pelati rozgniecionych w dłoniach albo własnoręcznie przygotowanej passaty pomidorowej, ale istnieją także sosy bianca składające się z samej oliwy i ziół lub białego sosu na bazie śmietany czy sera.

Początkowo pizza serwowana była jako placek pszenny z dodatkiem oliwy i różnych regionalnych dodatków, a pomidory pojawiły się na niej stosunkowo późno. Dopiero odkrycie przez Kolumba pomidorów i przywiezienie ich do Europy stało się początkiem zmian w kuchni włoskiej. Przez kilka wieków roślina ta powoli stawała się nieodłączną częścią włoskiej tradycji kulinarnej, więc nieuniknione było pojawienie się jej także na pszennym placku zwanym pizzą.

Z a ojca pizzy, którą znamy i kochamy, uważa się Raffaele Esposito, który w 1889 roku zaserwował pizzę na bazie świeżego sosu z pomidorów, sera i bazylii królowej Małgorzacie. Pizza z dodatkiem sosu pomidorowego tak zasmakowała królowej, że nadano jej nazwę Margherita, a wieść o tym odkryciu kulinarnym szybko rozprzestrzeniła się po całym kraju.

Sos, którym posmarowana jest pizza, nadaje jej charakteru, który odzwierciedla również włoskie podejście do kuchni, w której ma być świeżo i minimalistycznie. Warto wspomnieć o tym, że w każdym z włoskich regionów sosy do pizzy robi się nieco inaczej, dzięki czemu każda pizza ma swoją własną tożsamość i charakterystyczny smak, niezależnie od tego, czy jest to szybki sos do pizzy z przetartych pomidorów, czy długo gotowany sos pomidorowy z ziołami. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek dotyczących tego, jak zrobić pyszny sos do pizzy.

Sos do pizzy — przepis

Każdy Włoch ma swój własny przepis na sos do pizzy, dlatego ustalenie jednej ogólnej receptury na sos do pizzy jest praktycznie niemożliwe. To, jak się robi sos do pizzy na bazie pomidorów to także kwestia sporna — niektórzy uważają, że należy go lekko podgrzewać, inni uważają, że to zbrodnia, a na pizzę powinny trafić świeże pomidory. Zbadaliśmy wiele źródeł, po to, by wyłonić niejeden przepis, a kilka zasad, których należy się trzymać podczas przygotowywania sosu do pizzy rosso lub bianco.

Zacznijmy może od najważniejszej kwestii, która wpływa na smak i ostateczny wygląd pizzy, czyli pomidorów. Powyżej zamieściliśmy przepis na sos do pizzy na bazie pomidorów krojonych z puszki, ale sos do pizzy może powstać także ze świeżych i sparzonych pomidorów, passaty, pulpy, a nawet koncentratu pomidorowego. Bez wątpienia każdy z nich ma swój urok i unikatowy smak.

Jak zrobić pyszny sos do pizzy? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie go ze świeżych pomidorów przeciśniętych przez przecierak — taki sos będzie miał w sobie wiele smaku i aromatu. W regionie Kampanii (a dokładniej w Neapolu) na pizzę trafiają pomidory San Marzano w formie świeżej lub z puszki. Oryginalny sos do pizzy neapolitańskiej musi zostać zrobiony z pomidorów w całości, które przeciska się przez palce lub przecierak.

W Rzymie z kolei używa się pomidorów pelati w całości lub przygotowanej własnoręcznie passaty pomidorowej. Czym jest passata pomidorowa? Passata to rzadki przecier pozyskiwany z pomidorów, który jest kilkukrotnie przecierany na przecieraku na sicie. Tak przygotowane pomidory trafiają do delikatnego podgotowania, dzięki czemu zostają zakonserwowane na dłużej. Sycylijska pizza charakteryzuje się bardziej domowym charakterem, a na jej wierzchu można znaleźć sosy zrobione z passaty, świeżych pomidorów oraz tych z puszki.

Skoro jesteśmy wciąż przy temacie pomidorów, czas rozwiać wątpliwości dotyczące ich obróbki cieplnej — czy sos na pizzę powinno się gotować tak jak w naszym przepisie? Czemu nie! Podgotowany sos pomidorowy, którym smaruje się pizzę z dodatkiem ziół i czosnku ma we Włoszech nazwę Marinara i stosuje się go głównie do neapolitańskiej pizzy o dokładnie tej samej nazwie. Pizza Marinara nie zawiera żadnych innych dodatków, a sos jest tutaj najważniejszym elementem całego dania.

W znacznej części włoskich pizzerii ciasto smaruje się świeżym, nieugotowanym sosem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć do swojej pizzy wersji gotowanej z naszego przepisu, która jest równie pyszna! Jak zrobić najprostszy i najszybszy sos na bazie pomidorów? Najprostszy na świecie przepis na sos na pizzę zawiera pomidory z puszki pelati i sól. Pomidory należy wyciągnąć z puszki i rozgnieść je w dłoniach do miski, a następnie delikatnie osolić. Taką pulpą smaruje się ciasto i gotowe.

Umówiliśmy już kwestię sosu do pizzy robionego na pomidorach, a co z wersją bianca? Pizza bianca to określenie stosowane wobec pizzy niezawierającej sosu pomidorowego. Pizzą biancą może być zatem wersja z samą oliwą i ziołami, jak i pizza z sosem na bazie śmietany i parmezanu. W jaki sposób przygotować aromatyczny sos bianca?

Do przygotowania tego sosu będziesz potrzebować masła (1 łyżka), mąki (1 łyżka), śmietanki (250 ml 30%), startego parmezanu (50 g), szczypty soli i pieprzu oraz odrobiny gałki muszkatołowej. W rondelku należy rozpuścić masło, a potem dodać do niego mąkę i zamieszać. Do gotowej zasmażki stopniowo dodaje się śmietankę i miesza w celu utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Pod sam koniec, gdy sos zgęstnieje, należy go przyprawić i ściągnąć z kuchenki. Do ciepłego sosu dodaje się ser i miesza, aż do jego rozpuszczenia. Uzyskanym sosem smaruje się pizzę, na którą układa się resztę składników. Pizza z sosem bianca po wypieczeniu będzie miała wyjątkowy aromat oraz smak.

Szybki sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy — jak jeszcze można go przygotować? Przyrządzanie sosu do pizzy w domu daje możliwość eksperymentowania ze składem, smakiem oraz konsystencją sosu. Pomidorowy sos do pizzy można przygotować w ekspresowym tempie, wykorzystując gotową passatę pomidorową, albo pobawić się w długie gotowanie świeżych pomidorów z ulubionymi przyprawami oraz ziołami.

Jeśli masz mało czasu na gotowanie, a pomidorów w domu brak, to równie dobrze możesz stworzyć pyszny i szybki sos do pizzy z koncentratu pomidorowego. Nasz przepis na sos do pizzy z koncentratu zawiera wspomniany składnik, oliwę z oliwek, odrobinę czosnku i Twoje ulubione przyprawy. W miseczce należy wymieszać koncentrat z oliwą oraz posiekanym czosnkiem i przyprawami, a potem delikatnie go podgrzać. Jeśli czas Cię nagli, możesz pominąć podgrzewanie i od razu posmarować nim pizzę. Ten prosty, domowy przepis na sos na pizzę z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom!

Sos na pizzę ze świeżych pomidorów

Kochasz poznawać oryginalne receptury? Musisz koniecznie spróbować przygotować sos na bazie świeżych pomidorów. Jak zrobić sos na pizzę ze świeżych, soczystych pomidorów? Do przyrządzenia aromatycznego sosu potrzebujesz rondelka, przecieraka o grubych oczkach, noża, deski do krojenia, a także świeżych pomidorów (2 kg), wrzątku, oliwy z oliwek (1-2 łyżki), świeżych ziół i przypraw (wedle uznania). Pomidory należy sparzyć we wrzątku i ściągnąć z nich skórkę, a potem przetrzeć na gładką masę prosto do rondelka. Do pomidorów dodaje się łyżkę oliwy z oliwek oraz wszystkie przyprawy, a następnie gotuje na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaje się do sosu świeże zioła i gotuje jeszcze przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje, a nadmiar wody z niego wyparuje. Gotowy sos można przełożyć do słoiczków i zostawić na później, albo zużyć na bieżąco.

Jeśli masz ochotę, możesz także zmodyfikować dowolnie nasz tytułowy przepis na domowy sos pomidorowy do pizzy — usunąć z niego cukier lub dodać więcej soku z cytryny, a zioła suszone zamienić na świeże. Dodaj do niego odrobinę pokrojonej papryczki chili i nadaj pizzy nieco pikantnego charakteru, a jeśli chcesz, możesz także dodać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki. Baw się, eksperymentuj i stwórz swój własny, unikatowy sos do pizzy już dziś!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!