Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- materiałową ściereczkę
Sposób przygotowania:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
SPOSÓB KAROLA: WYRABIANIE RĘCZNE
Drożdże łączymy w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto (dłońmi lub za pomocą rózgi kuchennej), aż wyczyści miskę i przestanie lepić się do dłoni oraz dobrze się napowietrzy.
SPOSÓB MARGHERITY: WYRABIANIE MECHANICZNE
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dolewając niewielkie porcje wody. Pod koniec wyrabiania, gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto ok. 10-15 minut.
WSKAZÓWKA! Dobrze wyrobione ciasto rozpoznasz po tym, że ściany miski, w której je wyrabiasz, będą czyste.
WSKAZÓWKA! Wybierając mąkę na pizzę, sprawdź, jaką ilość białka zawiera w składzie (im więcej, tym lepsza do pizzy). Istotna jest również jej struktura: mąka 00 (klasyczna włoska mąka do pizzy) jest wyjątkowo drobna – o wysokim stopniu zmielenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz wykorzystać drożdże instant, zmniejsz ich gramaturę o ⅓.
Krok 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
SPOSÓB KAROLA
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Krótko ugniatamy, nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
SPOSÓB MARGHERITY
Dłonie smarujemy oliwą. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza ze szparagami
Domowa pizza to coś co uwielbiam. Bardzo rzadko robię, ale tym razem nie mogłem się oprzeć. Ciasto jest przepyszne, za szparagami nie przepadam jednak się okazało, ale w połączeniu z szynką parmeńską wypadły całkiem nieźle. Podaję oryginalne proporcje na ciasto, ale zdecydowanie można podzielić na pół i wyjdą 3 pizze
Pizza pełnoziarnista z warzywami
Nieco zdrowszy odpowiednik dla osób, które dbają o linię i kochają pizzę. :)
Ciasto na pizzę
Podstawą idealnej pizzy jest doskonałe ciasto. Dzięki temu przepisowi przygotujesz je z łatwością w kilka chwil.
Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
38 dni temu
Może dodałabym trochę mniej wody, ale oprócz tego wyszło cudownie. Rodzinka się zajadała.
odpowiedz
742 dni temu
A może warto dodać czas i temperaturę pieczenia.
odpowiedz
742 dni temu
Ten przepis omawia jedynie techniki wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli chcesz przygotować pizzę, polecamy przepis, który powstał podczas nagrania tego samego odcinka na pizzę magheritę: https://kuchnialidla.pl/pizza-margherita. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto na pizzę bez dodatków, należy je piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C, z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji, używając kamienia do pizzy, przez ok. 8-10 minut.