zobacz film Ciasto na pizzę we włoskim stylu

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka
  • materiałową ściereczkę

Sposób przygotowania:

Krok 1: WYRABIAMY CIASTO

SPOSÓB KAROLA: WYRABIANIE RĘCZNE

Drożdże łączymy w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto (dłońmi lub za pomocą rózgi kuchennej), aż wyczyści miskę i przestanie lepić się do dłoni oraz dobrze się napowietrzy.

SPOSÓB MARGHERITY: WYRABIANIE MECHANICZNE

Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dolewając niewielkie porcje wody. Pod koniec wyrabiania, gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto ok. 10-15 minut.

WSKAZÓWKA! Dobrze wyrobione ciasto rozpoznasz po tym, że ściany miski, w której je wyrabiasz, będą czyste.

WSKAZÓWKA! Wybierając mąkę na pizzę, sprawdź, jaką ilość białka zawiera w składzie (im więcej, tym lepsza do pizzy). Istotna jest również jej struktura: mąka 00 (klasyczna włoska mąka do pizzy) jest wyjątkowo drobna – o wysokim stopniu zmielenia.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz wykorzystać drożdże instant, zmniejsz ich gramaturę o ⅓.

Krok 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

SPOSÓB KAROLA

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Krótko ugniatamy, nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

SPOSÓB MARGHERITY

Dłonie smarujemy oliwą. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Joanna. K Joanna. K
    38 dni temu
    Może dodałabym trochę mniej wody, ale oprócz tego wyszło cudownie. Rodzinka się zajadała.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    742 dni temu
    A może warto dodać czas i temperaturę pieczenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    742 dni temu
    Ten przepis omawia jedynie techniki wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli chcesz przygotować pizzę, polecamy przepis, który powstał podczas nagrania tego samego odcinka na pizzę magheritę: https://kuchnialidla.pl/pizza-margherita. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto na pizzę bez dodatków, należy je piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C, z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji, używając kamienia do pizzy, przez ok. 8-10 minut.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!