
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- materiałową ściereczkę
Sposób przygotowania:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
SPOSÓB KAROLA: WYRABIANIE RĘCZNE
Drożdże łączymy w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto (dłońmi lub za pomocą rózgi kuchennej), aż wyczyści miskę i przestanie lepić się do dłoni oraz dobrze się napowietrzy.
SPOSÓB MARGHERITY: WYRABIANIE MECHANICZNE
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dolewając niewielkie porcje wody. Pod koniec wyrabiania, gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto ok. 10-15 minut.
WSKAZÓWKA! Dobrze wyrobione ciasto rozpoznasz po tym, że ściany miski, w której je wyrabiasz, będą czyste.
WSKAZÓWKA! Wybierając mąkę na pizzę, sprawdź, jaką ilość białka zawiera w składzie (im więcej, tym lepsza do pizzy). Istotna jest również jej struktura: mąka 00 (klasyczna włoska mąka do pizzy) jest wyjątkowo drobna – o wysokim stopniu zmielenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz wykorzystać drożdże instant, zmniejsz ich gramaturę o ⅓.
Krok 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
SPOSÓB KAROLA
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Krótko ugniatamy, nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
SPOSÓB MARGHERITY
Dłonie smarujemy oliwą. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Chłodnik z botwiny
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Krewetki w tempurze
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Arancini – kulki ryżowe
- Ramen
- Pulpety w sosie koperkowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
287 dni temu
Może dodałabym trochę mniej wody, ale oprócz tego wyszło cudownie. Rodzinka się zajadała.
odpowiedz
992 dni temu
A może warto dodać czas i temperaturę pieczenia.
odpowiedz
992 dni temu
Ten przepis omawia jedynie techniki wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli chcesz przygotować pizzę, polecamy przepis, który powstał podczas nagrania tego samego odcinka na pizzę magheritę: https://kuchnialidla.pl/pizza-margherita. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto na pizzę bez dodatków, należy je piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C, z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji, używając kamienia do pizzy, przez ok. 8-10 minut.