![Ciasto na pizzę we włoskim stylu Ciasto na pizzę we włoskim stylu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8174f00d4317-93ef669853ae-kw18-2022-karol-okrasa-ciasto-na-pizze.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- materiałową ściereczkę
Sposób przygotowania:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
SPOSÓB KAROLA: WYRABIANIE RĘCZNE
Drożdże łączymy w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto (dłońmi lub za pomocą rózgi kuchennej), aż wyczyści miskę i przestanie lepić się do dłoni oraz dobrze się napowietrzy.
SPOSÓB MARGHERITY: WYRABIANIE MECHANICZNE
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami. Wyrabiamy na wolnych obrotach, stopniowo dolewając niewielkie porcje wody. Pod koniec wyrabiania, gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto ok. 10-15 minut.
WSKAZÓWKA! Dobrze wyrobione ciasto rozpoznasz po tym, że ściany miski, w której je wyrabiasz, będą czyste.
WSKAZÓWKA! Wybierając mąkę na pizzę, sprawdź, jaką ilość białka zawiera w składzie (im więcej, tym lepsza do pizzy). Istotna jest również jej struktura: mąka 00 (klasyczna włoska mąka do pizzy) jest wyjątkowo drobna – o wysokim stopniu zmielenia.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz wykorzystać drożdże instant, zmniejsz ich gramaturę o ⅓.
Krok 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
SPOSÓB KAROLA
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Krótko ugniatamy, nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
SPOSÓB MARGHERITY
Dłonie smarujemy oliwą. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i nakrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na ok. 5 godzin w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto na pizzę
Podstawą idealnej pizzy jest doskonałe ciasto. Dzięki temu przepisowi przygotujesz je z łatwością w kilka chwil.
![Ciasto na pizzę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cf15a805139a-f7a9a2d9b1-em_1201_de_28-02_sb_grunrezept_pizzaboden_stibi_2012_0007!!.webp)
Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!
![Ciasto na pizzę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dd52f5f8128d-ddf376adafb0-kw49-kinga-paruzel-Ciasto-na-pizze-1050x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Grillowana karkówka w piwie
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Makaron z sosem blue cheese
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Spaghetti puttanesca
- Stir-fry z kaszą
- Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
- CIASTO MILIONERA
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Rolada jabłkowa
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Suflety z serem munster
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Makaron z pesto z bobu
- Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
- Wegański sernik z owoców lasu
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Komentarze (2)
602 dni temu
A może warto dodać czas i temperaturę pieczenia.
odpowiedz
602 dni temu
Ten przepis omawia jedynie techniki wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli chcesz przygotować pizzę, polecamy przepis, który powstał podczas nagrania tego samego odcinka na pizzę magheritę: https://kuchnialidla.pl/pizza-margherita. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto na pizzę bez dodatków, należy je piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C, z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji, używając kamienia do pizzy, przez ok. 8-10 minut.