zobacz film Pizza margherita

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 280°C (z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji)
  • kamień do pizzy

Przygotuj wcześniej:

W piekarniku umieść kamień do pizzy. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem na domowe ciasto na pizzę w stylu włoskim.

Sposób przygotowania:

Krok 1: FORMUJEMY PIZZĘ

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy palcami tak, by stopniowo formować coraz większy placek.

WSKAZÓWKA! Ciasto na pizzę nie musi być bardzo cienkie: wystarczy uformować je na grubość ok. 1 cm.

Uformowaną pizzę odkładamy na ok. 30 minut, by odpoczęło przed nałożeniem dodatków.

Krok 2: WYKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY PIZZĘ

Pomidory przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, mieszamy. Ciasto smarujemy z wierzchu posolonymi pomidorami. Doprawiamy suszonym oregano. Wykładamy czosnek pokrojony w plasterki.

Pizzę przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok. 10-13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie na pizzę wykładamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.

Upieczoną pizzę dekorujemy z wierzchu pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i listkami świeżej bazylii.

WSKAZÓWKA! Pizzę posmarowaną jedynie sosem pomidorowym (lub oliwą w wersji bianco) możesz włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 280°C (na najniższe piętro) na ok. 5 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nią pozostałe składniki. Takie etapowe pieczenie sprawi, że dodatki na pizzy będą bardziej świeże i apetyczne, a ciasto nieobciążone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!