zobacz film Pizza margherita – przepis

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 280°C (z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji)
  • kamień do pizzy

Przygotuj wcześniej:

W piekarniku umieść kamień do pizzy. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem na domowe ciasto na pizzę w stylu włoskim.

Sposób przygotowania:

Krok 1: FORMUJEMY PIZZĘ

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy palcami tak, by stopniowo formować coraz większy placek.

WSKAZÓWKA! Ciasto na pizzę nie musi być bardzo cienkie: wystarczy uformować je na grubość ok. 1 cm.

Uformowaną pizzę odkładamy na ok. 30 minut, by odpoczęło przed nałożeniem dodatków.

Krok 2: WYKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY PIZZĘ

Pomidory przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, mieszamy. Ciasto smarujemy z wierzchu posolonymi pomidorami. Doprawiamy suszonym oregano. Wykładamy czosnek pokrojony w plasterki.

Pizzę przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok. 10-13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie na pizzę wykładamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.

Upieczoną pizzę dekorujemy z wierzchu pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i listkami świeżej bazylii.

WSKAZÓWKA! Pizzę posmarowaną jedynie sosem pomidorowym (lub oliwą w wersji bianco) możesz włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 280°C (na najniższe piętro) na ok. 5 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nią pozostałe składniki. Takie etapowe pieczenie sprawi, że dodatki na pizzy będą bardziej świeże i apetyczne, a ciasto nieobciążone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pytania i odpowiedzi dotyczące pizzy margherita

Przygotowywanie pizzy to prawdziwa sztuka, a jak każde dzieło sztuki różnie się ją interpretuje. Chociaż margherita posiada swój uogólniony skład (ciasto, pomidory, mozzarella i bazylia), to jednak w każdym włoskim regionie smakuje inaczej. I tutaj zaczynają się schody, a trudności rodzą różne pytania, na które postaramy się odpowiedzieć w kolejnych akapitach.

Jak zrobić pizzę margaritę?

Jak zrobić pizzę margaritę, która wyjdzie w domowym piekarniku? Jak rzeczą Margherita i Karol w materiale instruktażowym zamieszczonym na początku tego przepisu najważniejsze jest tu ciasto — odpowiednie składniki, proporcje, a także sposób jego wyrabiania i wyrastania.

Kluczowym elementem, który decyduje nie tylko o smaku, ale również konsystencji samego ciasta, jest dobór odpowiedniej mąki. Na opakowaniach włoskiej mąki znajdziesz oznaczenie „w”, które informuje o sile (ilości białka), z jaką mąka absorbuje wodę i łączy się z resztą składników. W prostszy sposób można powiedzieć, że im więcej glutenu znajdziemy w mące, tym lepiej można nawodnić samo ciasto.

Ten proceder pozwala uzyskać elastyczne ciasto, które w miarę możliwości czasowych może dojrzewać nawet do 4 dni. Jeśli marzy Ci się margherita jak z restauracji, użyj do ciasta mąki typu „00”, która zawiera sporą ilość białka. Nie masz w domu takiej mąki? Nic nie szkodzi — chlebowa mąka typ „750” lub „550” też się nada.

Drugim istotnym składnikiem są drożdże, które wymieszane z mąką, wodą oraz odrobiną cukru w odpowiednich proporcjach, pozwalają ciastu zwiększać swoją objętość, ale temat ten rozwiniemy nieco później.

Musimy wspomnieć też o tym, że do domowej pizzy najlepiej jest używać chłodnej wody, która nie przyspiesza czasu wyrastania ciasta w proporcji 700 ml wody na 1000 kg mąki. Gdy goni Cię czas, a goście są tuż-tuż, możesz użyć lekko ciepłej wody, by odrobinę przyspieszyć wyrastanie.

Gdy w misce znajdą się już wszystkie składniki, można przejść do wyrabiania ciasta rękoma lub robotem kuchennym. Wyrabiane ciasto powinno stać się elastyczne. Wyrabianie można zakończyć, kiedy ciasto przestanie się kleić. Gotowe ciasto należy zwinąć w kulkę, a potem zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia i dojrzewania w lodówce. Im dłużej będzie „garować” (tak pizzaiolo określają proces rośnięcia i dojrzewania), tym szlachetniejsze będzie ciasto, stanie się też bardziej lekkostrawne.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto należy wyciągnąć i ogrzać je do momentu, w którym osiągnie temperaturę otoczenia. Jeśli chcesz przyspieszyć czas przygotowywania pizzy, nie wkładaj kulki do lodówki. Odłóż miskę z ciastem w ciemne miejsce, a drożdże będą pracować szybciej. Mając już wyrośnięte ciasto, można przejść do kolejnego kroku, czyli tego, jak uformować pizzę.

Pizzę formuje się, ugniatając ciasto palcami — domowego ciasta nie rozciąga się tak jak w filmach, bo straci wtedy swoją elastyczność. Najlepiej jest rozłożyć ciasto na blacie podsypanym mąką i zacząć wgniatać je od środka do zewnątrz. Jeśli brakuje Ci czasu, możesz lekko je rozwałkować.  Potem dodaje się składniki — sos z pomidorów z puszki oraz ser. Można także zapiec pizze najpierw z sosem, a dopiero potem z resztą składników.

Tak przygotowana pizza powinna wylądować na kamieniu do pizzy, a potem szybko w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury (co najmniej 250 stopni C). Czas pieczenia to kwestia sporna — najlepiej jest obserwować czy robi się rumiane.

Ile drożdży do pizzy margherita?

Ile drożdży do pizzy użyć? Zgodnie z tym, czego dowiedziałeś się z filmiku, dodawanie drożdży powinno być dopasowane do czasu, w jakim będzie wyrastało ciasto — im mniej go mamy, tym większą ilość drożdży należy użyć do przygotowywania ciasta.

Ile drożdży na pizzę przygotowywaną w domu będzie optymalnie? W domowej pizzy można przyjąć proporcje 5 g drożdży na 5 godzin wyrastania. W profesjonalnych restauracjach i pizzeriach proporcje te są zupełnie inne. Tam ciasto ma czas na to, aby wyrastać. Dlatego też w pizzy neapolitańskiej tych drożdży znajdziemy niewiele.

Ile sera na pizze margherita?

Ile sera na pizze należy dodać, by smakowała jak ta z restauracji? Musimy Cię zmartwić, bo kwestia ta jest mocno indywidualna i zależna od rodzaju używanego serca. Im więcej dodasz, tym pizza będzie bardziej obciążona. W pizzeriach na Margharicie znajdziesz od 80 do 100 g sera mozzarella, ale Ty w domu możesz użyć dowolnej ilości. W końcu to Tobie ma smakować!

Jak grzać pizzę margherita w piekarniku?

Jak grzać pizzę w piekarniku? Najlepszym sposobem na zrobienie pizzy w domowym piekarniku jest ustawienie jej na opcję grillową z grzaniem góra dół i ułożenie jej na wcześniej rozgrzanym kamieniu do pizzy. Kamień sprawia, że pizza piecze się równomiernie od góry i od dołu w tej samej temperaturze.

Jeśli nie masz takiego kamienia, ułóż pizzę na rozgrzanej blaszce do pieczenia. Im wyższa temperatura wypiekania, tym krócej powinno się piec pizzę. Optymalny czas wypiekania domowej pizzy wynosi od 10 do 15 minut.

Jakie składniki ma Margherita?

Jakie składniki ma Margarita (w oryginalne Margherita)? Do pizzy tej używa się wysokiej jakości mozzarelli — w wersji rzymskiej startej mozzarelli z bloku, a w neapolitańskiej mozzarelli w kulce oraz pomidorów i bazylii.

Sos na pizzy powinien powstawać ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jeśli używasz pomidorów z puszki, wybierz te w całości i pokrój je samemu. Takie pomidory mają w sobie więcej smaku.

Ostatnim elementem, który w pizzy margherita gra istotną rolę jest świeża bazylia. Delikatne zioło doskonale uzupełnia słodko-kwaśny smak pomidorów i kremowy ser mozzarella. Uwierz nam — Margherita bez bazylii to nie to samo!

Co oznacza nazwa margherita?

Zastanawiasz się, co oznacza nazwa Margherita? Pizza ta zyskała swoją nazwę za sprawą Małgorzaty Sabaudzkiej, żony króla Umberta I, która w 1889 roku odwiedziła Neapol. Tam dworski pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował dla królowej pizzę w barwach Włoch (czerwono-biało-zieloną). Pizza ta urzekła królową swoim smakiem i wyglądem, a wieść o niej szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. W taki sposób pizza na cześć Małgorzaty stała się Margheritą (od jej imienia).

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!