
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 280°C (z funkcją grzania góra-dół, bez wentylacji)
- kamień do pizzy
Przygotuj wcześniej:
W piekarniku umieść kamień do pizzy. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem na domowe ciasto na pizzę w stylu włoskim.
Sposób przygotowania:
Krok 1: FORMUJEMY PIZZĘ
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy palcami tak, by stopniowo formować coraz większy placek.
WSKAZÓWKA! Ciasto na pizzę nie musi być bardzo cienkie: wystarczy uformować je na grubość ok. 1 cm.
Uformowaną pizzę odkładamy na ok. 30 minut, by odpoczęło przed nałożeniem dodatków.
Krok 2: WYKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY PIZZĘ
Pomidory przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, mieszamy. Ciasto smarujemy z wierzchu posolonymi pomidorami. Doprawiamy suszonym oregano. Wykładamy czosnek pokrojony w plasterki.
Pizzę przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok. 10-13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 280°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie na pizzę wykładamy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
Upieczoną pizzę dekorujemy z wierzchu pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i listkami świeżej bazylii.
WSKAZÓWKA! Pizzę posmarowaną jedynie sosem pomidorowym (lub oliwą w wersji bianco) możesz włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 280°C (na najniższe piętro) na ok. 5 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nią pozostałe składniki. Takie etapowe pieczenie sprawi, że dodatki na pizzy będą bardziej świeże i apetyczne, a ciasto nieobciążone.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza ze szparagami
Domowa pizza to coś co uwielbiam. Bardzo rzadko robię, ale tym razem nie mogłem się oprzeć. Ciasto jest przepyszne, za szparagami nie przepadam jednak się okazało, ale w połączeniu z szynką parmeńską wypadły całkiem nieźle. Podaję oryginalne proporcje na ciasto, ale zdecydowanie można podzielić na pół i wyjdą 3 pizze

Pizza ze szparagami
Chrupiąca pizza na cienkim spodzie. Idealnie połączenie szparagów, pomidorków i szynki.

Pizza pomidorowa - jak z pieca
Taka sama jak ze słonecznej Italii, gdzie słońce świeci cały rok. Ta pizza jest bardzo chrupiąca, smakiem przypomina tą z pieca na dawnej wsi. Pizza bardzo prosta w przyrządzeniu, polecam mój wariant pizzy z pomidorami kiściowymi.

Pizza 4 sery
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Komentarze (0)