Pizza pomidorowa - jak z pieca
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Zaczyn na ciasto:

połącz ze sobą rozkruszone drożdże z ciepłą wodą, cukrem i mąką, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto:

Przesianą mąkę połącz z gotowym zaczynem, dodaj ciepłą wodę, olej, sól, wymieszaj łyżką, po czym wszystko wyrabiaj dłońmi na blacie około 15 minut, im dłużej tym lepiej, dla jakości ciasta. Następnie ciasto przełóż do miski, obsyp małą ilością mąki, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób przez 3 minuty.

Wykonanie pizzy i pieczenie

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt, nawiń na wałek i przełóż na blachę posmarowaną olejem, uformuj wyższe brzegi ciasta. Posmaruj wierzch ciasta 80 g koncentratu pomidorowego, wyłóż pokrojoną w słupki kiełbasę, paprykę, rozsyp cebulę pokrojoną w piórka, ułóż pomidory pokrojone w talarki, całość posyp do smaku oregano i pieprzem, startym serem i oblej pozostałym przecierem pomidorowym. Piecz w temperaturze 250 st. C przez około 15-20 minut. Upieczoną pizzę pokrój i zajadaj na gorąco. Smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!