Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sztywną foremkę do muffinów
- rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką
- sitko o drobnych oczkach
- gałkownicę do lodów
- ręczniki papierowe
- blender
- sitko
Przygotuj wcześniej
-
Połowę świeżych malin zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.
Krok 1: PARZYMY CIASTO
Sok, cukier, sól i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa – ok. 1 minuty. Zaparzone ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – powinno być ciepłe, ale nie gorące, by nie ścięło jajek.
Krok 2: SZPRYCUJEMY CIASTO
Jajka łączymy z ciastem, dodając je pojedynczo i mieszając. Jednolitą masę przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy ciasto dookoła spodów odwróconej foremki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką, tworząc ciasne koszyczki.
Formę z ciastem wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1,5-2 godzin.
Krok 3: SMAŻYMY I PODAJEMY CHURRO BOWLS
Zamarznięte churro bowls smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Zarumienione wyjmujemy na papierowy ręcznik i obtaczamy w wymieszanych składnikach posypki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe churro bowls wypełniamy gałką lodów i dekorujemy sosem z malin, świeżymi malinami oraz miętą.
WSKAZÓWKA! Świetnym pomysłem będzie zamiana lodów karmelowych na czekoladowe z dodatkiem rumu marki Caribbean Style.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!
Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!
Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Bezalkoholowy ajerkoniak
- Podudzia indyka z marchewką
- Kurczak pieczony w całości
- Panforte
- Sorbet kiwi na patyku
- Angielski przysmak owocowy
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Papaya bowl z kremem jogurtowym
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Czekoladowy makaron z owocami
- Lody w miseczce z churros
- Zapiekanka z batatów
- Domowe precle z czarnuszką
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Ekspresowa szarlotka w szklankach
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Sernik limonkowo-miętowy
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)