
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sztywną foremkę do muffinów
- rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką
- sitko o drobnych oczkach
- gałkownicę do lodów
- ręczniki papierowe
- blender
- sitko
Przygotuj wcześniej
-
Połowę świeżych malin zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.
Krok 1: PARZYMY CIASTO
Sok, cukier, sól i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa – ok. 1 minuty. Zaparzone ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – powinno być ciepłe, ale nie gorące, by nie ścięło jajek.
Krok 2: SZPRYCUJEMY CIASTO
Jajka łączymy z ciastem, dodając je pojedynczo i mieszając. Jednolitą masę przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy ciasto dookoła spodów odwróconej foremki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką, tworząc ciasne koszyczki.
Formę z ciastem wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1,5-2 godzin.
Krok 3: SMAŻYMY I PODAJEMY CHURRO BOWLS
Zamarznięte churro bowls smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Zarumienione wyjmujemy na papierowy ręcznik i obtaczamy w wymieszanych składnikach posypki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe churro bowls wypełniamy gałką lodów i dekorujemy sosem z malin, świeżymi malinami oraz miętą.
WSKAZÓWKA! Świetnym pomysłem będzie zamiana lodów karmelowych na czekoladowe z dodatkiem rumu marki Caribbean Style.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!

Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Zobacz przepisy
na święta
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)