
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foliowe woreczki strunowe w dwóch rozmiarach
- blender z dwoma końcówkami
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY „NEO”
Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy nasionka laski wanilii i masę z ciasteczek „Neo”. Pozostałe herbatniki kruszymy w osobnej misce. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY LODY Z MASŁEM ORZECHOWYM
Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy szczyptę soli i masło orzechowe. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)