Lody domowe w dwóch smakach

Paweł Małecki i Handimania


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • foliowe woreczki strunowe w dwóch rozmiarach
  • blender z dwoma końcówkami

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY „NEO”

Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy nasionka laski wanilii i masę z ciasteczek „Neo”. Pozostałe herbatniki kruszymy w osobnej misce. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY LODY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy szczyptę soli i masło orzechowe. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym

Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku

Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Domowe lody

Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!

Domowe lody

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 9 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!