Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- foliowe woreczki strunowe w dwóch rozmiarach
- blender z dwoma końcówkami
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY LODY „NEO”
Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy nasionka laski wanilii i masę z ciasteczek „Neo”. Pozostałe herbatniki kruszymy w osobnej misce. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY LODY Z MASŁEM ORZECHOWYM
Śmietankę łączymy z mleczkiem skondensowanym. Dodajemy szczyptę soli i masło orzechowe. Masę miksujemy dokładnie blenderem. Następnie wymieniamy końcówkę blendera na tę z rózgą i podbijamy masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do mniejszego woreczka strunowego i szczelnie zamykamy. Do większego woreczka strunowego wsypujemy kostki lodu, dodajemy sól i odrobinę wody. Do woreczka z kostkami lodu wkładamy mniejszy woreczek z masą lodową. Potrząsamy przez około 10-12 minut – po tym czasie lody powinny być zamrożone. Wyjmujemy woreczek z lodami, odcinamy końcówkę i szprycujemy lody do przygotowanych miseczek lub wafelków. Dekorujemy pokruszonymi herbatnikami i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Knedle ze śliwkami
- Nalewki z owoców
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Wegański sernik z owoców lasu
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Lody wegańskie
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Sernik na zimno z malinami
- Cronuty
- Lody warzywno-owocowe
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Pudding jaglany z kaki
- Ekspresowy sorbet z melona
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Raita z ogórków i bakłażana
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Pudding chia z solonym karmelem
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Herbaciane paluszki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)