Domowe lody

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • foremki do lodów

Krok 1: Przygotowujemy lody z owoców leśnych

Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny, jeżeli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.

Krok 2: Przygotowujemy lody truskawkowe

Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.

Kok 3: Przygotowujemy lody z mleczka kokosowego

Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Dokładnie miksujemy. Foremki do lodów napełniamy masą kokosową do połowy, a następnie dolewamy masy truskawkową i z owoców leśnych (przygotowane wg podanych powyżej przepisów). Delikatnie je ze sobą mieszamy za pomocą wykałaczki. Wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Lody możemy również przygotować z kolorową posypką. Do masy kokosowej wsypujemy posypkę, mieszamy, wypełniamy foremki i zamrażamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Kreman Kreman
    1856 dni temu
    Mam pytanie. Można zblendować wcześniej te truskawki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1855 dni temu
    Można, tylko pamiętaj, aby po dodaniu syropu dobrze wszystko wymieszać :)
  • Gość Gość
    2752 dni temu
    czy rozmrożone owoce można ponownie zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2752 dni temu
    Wielu rozmrożonych produktów, nie wolno ponownie zamrażać, ale dotyczy to przede wszystkim: mięs, ryb, owoców morza, grzybów - w tych produktach mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie. W przypadku owoców - ponownie ich zamrażanie w całości, może mieć zły wpływ na ich konsystencję i wygląd. Jednak Paweł mrożone owoce zmiksował, więc ponownie ich zamrożenie nie wpłynie wobec tego ani na smak, ani konsystencję :)
  • Gość Gość
    2701 dni temu
    nie powinno się tak robić
  • Gość Gość
    2329 dni temu
    Jak mi zostaną owoce to spowrotem je zamrazam
  • KittyMarta KittyMarta
    1546 dni temu
    Ja używałam do lodów z owoców leśnych świeże owoce (maliny, porzeczki z naszego ogrodu) wymieszałam je z mlekiem i miodem, blendowałam na gładką masę, a na koniec dodałam kilka kropli soku z cytryny, a póżniej zamroziłam i wyszły mi fioletowe. Czy mogą być takie?
  • KittyMarta KittyMarta
    1546 dni temu
    A ciekawe, jak wyjdą mi pozostałe lody to dopiero dowiem się na przyszłe lato
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1545 dni temu
    KittyMarta, lody ze świeżymi owocami, w dodatku z własnego ogrodu, to oczywiście świetny pomysł :) Gratulujemy autorskiego przepisu i... fioletowych efektów!
  • Gosia Gosia
    2780 dni temu
    Jak przepis na lody truskawkowe ma się do tego, że produktów raz odmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!