
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- foremki do lodów
Krok 1: Przygotowujemy lody z owoców leśnych
Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny, jeżeli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.
Krok 2: Przygotowujemy lody truskawkowe
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.
Kok 3: Przygotowujemy lody z mleczka kokosowego
Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Dokładnie miksujemy. Foremki do lodów napełniamy masą kokosową do połowy, a następnie dolewamy masy truskawkową i z owoców leśnych (przygotowane wg podanych powyżej przepisów). Delikatnie je ze sobą mieszamy za pomocą wykałaczki. Wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Lody możemy również przygotować z kolorową posypką. Do masy kokosowej wsypujemy posypkę, mieszamy, wypełniamy foremki i zamrażamy.
Zobacz podobne
przepisy
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Domowe lody waniliowo-truskawkowe
Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Komentarze (10)
1478 dni temu
Mam pytanie. Można zblendować wcześniej te truskawki?
odpowiedz
1477 dni temu
Można, tylko pamiętaj, aby po dodaniu syropu dobrze wszystko wymieszać :)
2374 dni temu
czy rozmrożone owoce można ponownie zamrozić?
odpowiedz
2374 dni temu
Wielu rozmrożonych produktów, nie wolno ponownie zamrażać, ale dotyczy to przede wszystkim: mięs, ryb, owoców morza, grzybów - w tych produktach mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie. W przypadku owoców - ponownie ich zamrażanie w całości, może mieć zły wpływ na ich konsystencję i wygląd. Jednak Paweł mrożone owoce zmiksował, więc ponownie ich zamrożenie nie wpłynie wobec tego ani na smak, ani konsystencję :)
2323 dni temu
nie powinno się tak robić
1951 dni temu
Jak mi zostaną owoce to spowrotem je zamrazam
1168 dni temu
Ja używałam do lodów z owoców leśnych świeże owoce (maliny, porzeczki z naszego ogrodu) wymieszałam je z mlekiem i miodem, blendowałam na gładką masę, a na koniec dodałam kilka kropli soku z cytryny, a póżniej zamroziłam i wyszły mi fioletowe. Czy mogą być takie?
1168 dni temu
A ciekawe, jak wyjdą mi pozostałe lody to dopiero dowiem się na przyszłe lato
1167 dni temu
KittyMarta, lody ze świeżymi owocami, w dodatku z własnego ogrodu, to oczywiście świetny pomysł :) Gratulujemy autorskiego przepisu i... fioletowych efektów!
2402 dni temu
Jak przepis na lody truskawkowe ma się do tego, że produktów raz odmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać?
odpowiedz
zobacz wszystkie