Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- foremki do lodów
Krok 1: Przygotowujemy lody z owoców leśnych
Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny, jeżeli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.
Krok 2: Przygotowujemy lody truskawkowe
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.
Kok 3: Przygotowujemy lody z mleczka kokosowego
Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Dokładnie miksujemy. Foremki do lodów napełniamy masą kokosową do połowy, a następnie dolewamy masy truskawkową i z owoców leśnych (przygotowane wg podanych powyżej przepisów). Delikatnie je ze sobą mieszamy za pomocą wykałaczki. Wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Lody możemy również przygotować z kolorową posypką. Do masy kokosowej wsypujemy posypkę, mieszamy, wypełniamy foremki i zamrażamy.
Zobacz podobne
przepisy
Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
Domowe lody waniliowo-truskawkowe
Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!
Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!
Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1856 dni temu
Mam pytanie. Można zblendować wcześniej te truskawki?
odpowiedz
1855 dni temu
Można, tylko pamiętaj, aby po dodaniu syropu dobrze wszystko wymieszać :)
2752 dni temu
czy rozmrożone owoce można ponownie zamrozić?
odpowiedz
2752 dni temu
Wielu rozmrożonych produktów, nie wolno ponownie zamrażać, ale dotyczy to przede wszystkim: mięs, ryb, owoców morza, grzybów - w tych produktach mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie. W przypadku owoców - ponownie ich zamrażanie w całości, może mieć zły wpływ na ich konsystencję i wygląd. Jednak Paweł mrożone owoce zmiksował, więc ponownie ich zamrożenie nie wpłynie wobec tego ani na smak, ani konsystencję :)
2701 dni temu
nie powinno się tak robić
2329 dni temu
Jak mi zostaną owoce to spowrotem je zamrazam
1546 dni temu
Ja używałam do lodów z owoców leśnych świeże owoce (maliny, porzeczki z naszego ogrodu) wymieszałam je z mlekiem i miodem, blendowałam na gładką masę, a na koniec dodałam kilka kropli soku z cytryny, a póżniej zamroziłam i wyszły mi fioletowe. Czy mogą być takie?
1546 dni temu
A ciekawe, jak wyjdą mi pozostałe lody to dopiero dowiem się na przyszłe lato
1545 dni temu
KittyMarta, lody ze świeżymi owocami, w dodatku z własnego ogrodu, to oczywiście świetny pomysł :) Gratulujemy autorskiego przepisu i... fioletowych efektów!
2780 dni temu
Jak przepis na lody truskawkowe ma się do tego, że produktów raz odmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać?
odpowiedz