Domowe lody

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • foremki do lodów

Krok 1: Przygotowujemy lody z owoców leśnych

Mleko zagotowujemy, dodajemy owoce (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miód. Miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny, jeżeli smak jest za mało orzeźwiający. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.

Krok 2: Przygotowujemy lody truskawkowe

Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.

Kok 3: Przygotowujemy lody z mleczka kokosowego

Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki. Dokładnie miksujemy. Foremki do lodów napełniamy masą kokosową do połowy, a następnie dolewamy masy truskawkową i z owoców leśnych (przygotowane wg podanych powyżej przepisów). Delikatnie je ze sobą mieszamy za pomocą wykałaczki. Wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Lody możemy również przygotować z kolorową posypką. Do masy kokosowej wsypujemy posypkę, mieszamy, wypełniamy foremki i zamrażamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Kreman Kreman
    1620 dni temu
    Mam pytanie. Można zblendować wcześniej te truskawki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Można, tylko pamiętaj, aby po dodaniu syropu dobrze wszystko wymieszać :)
  • Gość Gość
    2516 dni temu
    czy rozmrożone owoce można ponownie zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2516 dni temu
    Wielu rozmrożonych produktów, nie wolno ponownie zamrażać, ale dotyczy to przede wszystkim: mięs, ryb, owoców morza, grzybów - w tych produktach mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie. W przypadku owoców - ponownie ich zamrażanie w całości, może mieć zły wpływ na ich konsystencję i wygląd. Jednak Paweł mrożone owoce zmiksował, więc ponownie ich zamrożenie nie wpłynie wobec tego ani na smak, ani konsystencję :)
  • Gość Gość
    2465 dni temu
    nie powinno się tak robić
  • Gość Gość
    2093 dni temu
    Jak mi zostaną owoce to spowrotem je zamrazam
  • KittyMarta KittyMarta
    1310 dni temu
    Ja używałam do lodów z owoców leśnych świeże owoce (maliny, porzeczki z naszego ogrodu) wymieszałam je z mlekiem i miodem, blendowałam na gładką masę, a na koniec dodałam kilka kropli soku z cytryny, a póżniej zamroziłam i wyszły mi fioletowe. Czy mogą być takie?
  • KittyMarta KittyMarta
    1310 dni temu
    A ciekawe, jak wyjdą mi pozostałe lody to dopiero dowiem się na przyszłe lato
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1310 dni temu
    KittyMarta, lody ze świeżymi owocami, w dodatku z własnego ogrodu, to oczywiście świetny pomysł :) Gratulujemy autorskiego przepisu i... fioletowych efektów!
  • Gosia Gosia
    2544 dni temu
    Jak przepis na lody truskawkowe ma się do tego, że produktów raz odmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać?

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!